Δίκη για την φωτιά σε Ραφήνα & Μάτι: Αυτοί είναι οι έξι που καταδικάστηκαν – Οργή για τις ποινές

Το Live News ανοίγει την δικογραφία και παρουσιάζει ένας προς έναν τους 6 καταδικασθέντες, το κατηγορητήριο και το ποινολόγιο που τους επεβλήθη ανήμερα Μεγάλης Δευτέρας στην δίκη του Ματιού που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων αφού όλοι είναι έξω.

Το δικαστήριο για την διαχείριση εναέριων και πλωτών μέσων καταδίκασε:

-Τον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρη Τερζούδη,
-Τον Βασίλη Ματθαιόπουλο, πρώην υπαρχηγό και μετέπειτα αρχηγό του Πυροβεστικού Σώματος,
-Τον Ιωάννη Φωστιέρη πρώην επικεφαλής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων.

Υπόλοιποι ένοχοι κρίθηκαν δύο αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, ενήργησαν ως επικεφαλής της κατάσβεσης δεν εισηγήθηκαν την απομάκρυνση των πολιτών.

Για εμπρησμό από αμέλεια κάτοικος του Νταού Πεντέλης, άναψε φωτιά για να κάψει ξερόχορτα παρά την προειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας.

Το κατηγορητήριο που οδήγησε τους αξιωματικούς στο σκαμνί

Το κατηγορητήριο κόλαφος και καταπέλτης.

Σωτήρης Τερζούδης: «δεν μερίμνησε πρωτίστως, όπως όφειλε, για την προληπτική εναέρια επιτήρηση, για την μεταστάθμευση εναέριων μέσων λόγω καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα τρία από τα πλέον αξιόπιστα επιχειρησιακά ελικόπτερα να μη μπορούν να απογειωθούν την κρίσιμη στιγμή».

Βασίλης Ματθαιόπουλος: «ενώ ήταν αρμόδιος για το συντονισμό και τη διαχείριση σε εθνικό επίπεδο των δράσεων για την αντιμετώπιση πυρκαγιών με στόχο την ελαχιστοποίηση των συνεπειών τους, ενώ γνώριζε ότι υπήρχε δείκτης επικινδυνότητας 4 για πυρκαγιά στην περιοχή της Αττικής «δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα σε επίπεδο πρόληψης και έκτακτης ανάγκης και συγκεκριμένα δεν φρόντισε να υπάρχει επαρκής εναέρια επιτήρηση στην Αττική από τις πρώτες επικίνδυνες από άποψη πυρκαγιών ώρες (…) ούτε εκμεταλλεύτηκε επιχειρησιακά τη νεοσύστατη υπηρεσία μη επανδρωμένων αεροσκαφών drones».

Ιωάννης Φωστιέρης: «ενώ γνώριζε ότι η πυρκαγιά στο Καλαμάκι Ισθμού ήταν έρπουσα σε θάμνους και η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη», ζήτησε το ελικόπτερο τύπου S-64 να φύγει από Νταού Πεντέλης και να κατευθυνθεί προς τις εγκαταστάσεις της MOTOR OIL.

Αυτοί είναι οι 6 πόσο όμως καταδικάστηκαν αυτοί οι 6 που το δικαστήριο έκρινε ενόχους για την αδιανόητη, πρωτοφανή, συγκλονιστική και ανεπανάληπτη τραγωδία;

Μικρές ποινές και εξαγοράσιμες

Οι έξι καταδικασθέντες θα μπορούν από σήμερα να εξαγοράσουν την ποινή τους:

-Σωτήρης Τερζούδης 111 χρόνια αλλά εκτιτέα 5,
-Βασίλης Ματθαιόπουλος, 15 χρόνια αλλά εκτιτέα 5,
-Ιωάννης Φωστιέρης, 111 χρόνια αλλά εκτιτέα 5 χρόνια,
-Νικ. Παναγιωτόπουλος, 111 χρόνια, δηλαδή 5 χρόνια,
-Χαράλαμπος Χιόνης, 111 χρόνια, δηλαδή 5 χρόνια,
-Κων. Αγγελόπουλος, 3 έτη.

Ποινή με ελαφρυντικά για Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη.

Χωρίς ελαφρυντικά για Βασίλη Ματθαιόπουλο και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.

Και τώρα οι κατηγορίες όπως ο ίδιος ο εισαγγελεύς της έδρας της απένειμε, άπαντες οι αξιωματικοί κατηγορούνται, ανάλογα με τις υπηρεσιακές θέσεις και αρμοδιότητες ενός εκάστου, για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και πρόκληση σωματικών βλαβών κατά συρροή δια παραλείψεως.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με έγκριτες δικαστικές πηγές κατηγορούνται πως δεν έκαναν ότι μπορούσε και ήταν δυνατό για τον συντονισμό των μέσων, την απομάκρυνση των πολιτών κτλ

Το παρασκήνιο

Στην δίκη για το Μάτι βρέθηκε και το παρασκήνιο της τραγωδίας με συγκλονιστικές όσο και αδιανόητες αποκαλύψεις, όπως για το πότε εν τέλει έμαθαν πως υπήρχαν νεκροί.

-Εισαγγελέας: Για νεκρούς πότε μάθατε;
-Κατηγορούμενος: 19.54.19 ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός.
-Εισαγγελέας: Στη συνέντευξη Τύπου που δώσατε εκείνο το βράδυ ξέρατε για νεκρούς.
-Κατηγορούμενος: Ναι, ξέραμε για κάποιους νεκρούς.

Και να ήταν μόνο αυτό; Και άλλα πολλά απίστευτα ακούστηκαν στην δίκη του αιώνα που με τις ποινές της ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων:

«Κακώς έφυγαν από τα σπίτια τους»! Το Κράτος προσπαθεί να μην αποζημιώσει τους συγγενείς των νεκρών στο Μάτι. «.. υποστηρίζει το Δημόσιο, ότι οι κάτοικοι είχαν ενημερωθεί από την προηγούμενη ημέρα για τον επικείμενο κίνδυνο πυρκαγιάς προβάλλοντας τον ισχυρισμό πως ούτε λίγο ούτε πολύ κακώς εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αφού δεν υπήρχε εντολή εκκένωσης…», γράφουν «Τα Νέα».

Για παράδειγμα αυτή η είδηση ήταν μια από αυτές που προκάλεσαν και οργή και αγανάκτηση.

Δίκη για το Μάτι: Έφεση επί της απόφασης του δικαστηρίου ζητά η Εισαγγελέας

Την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη προκάλεσε η απόφαση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ζητά από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Καλλιόπη Βαρδάκη να ερευνήσει το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης κατά την χθεσινής απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας που προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση των συγγενών των θυμάτων και των εγκαυματιών.

Σύμφωνα με την παραγγελία της κυρίας Αδειλίνη, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης για τους 15 αθωωθέντες, για την αναγνώριση του ελαφρυντικού στους καταδικασθέντες, για το ύψος της ποινής για όσους ομόφωνα κρίθηκαν ένοχοι και αποφασίστηκε η μετατροπή της ποινής τους αλλά και για τον τρόπο έκτισης των ποινών.

Τον ερχόμενο Ιούλιο άλλωστε συμπληρώνονται έξι χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι και πρέπει μέσα στα επόμενα δύο έτη, να προσδιοριστεί και να εκδικαστεί η υπόθεση στο Εφετείο και εν συνεχεία στον ‘Άρειο Πάγο, για να μην υπάρξουν παραγραφές αδικημάτων.

Αντίδραση από την ένωση δικαστών και εισαγγελέων

Την ίδια ώρα, αντίδραση υπάρχει και από την ένωση δικαστών και εισαγγελέων, οι οποίοι σε ανακοίνωση που εξέδωσαν πριν από λίγο λένε «όχι στα λαϊκά δικαστήρια τα οποία στήνονται τώρα τελευταία όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα», αλλά και κατά πολιτικών προσώπων, κατά του υφ. Δικαιοσύνης ο οποίος προανήγγειλε έφεση χθες, ενώ οι δικαστές λένε όχι καθώς αυτό, σύμφωνα με όλα λένε είναι παρέμβαση στην Δικαιοσύνη».

Οργισμένοι είναι οι συγγενείς από την απόφαση για το Μάτι. Πολλοί μάλιστα στο άκουσμα της απόφασης πέταξαν καρέκλες προς τους δικαστές με εκείνους να φυγαδεύονται.

Πλέον τα βλέμματα είναι στραμμένα στις επόμενες κινήσεις των δικηγόρων των συγγενών των θυμάτων, οι οποίοι αναμένεται να υποβάλουν αίτημα προς την Εισαγγελία να ασκήσει έφεση στην απόφαση, τόσο ως προς το σκέλος των ποινών που επιβληθήκαν στους καταδικασθέντες, όσο και ως προς το σκέλος των αθωώσεων.

Στην περιοχή όπου σημειώθηκε η τραγωδία, οι κάτοικοι είναι «μουδιασμένοι». Τα συναισθήματα των κατοίκων του Ματιού είναι ανάμεικτα και αυτό που αναφέρουν είναι πως αυτό που τούς ενοχλεί περισσότερο είναι πως η ζωή 104 ανθρώπων που χάθηκαν τόσο άδικα, κοστολογήθηκε στα 10 ευρώ. Τονίζουν πως, οι υπαίτιοι δεν τιμωρήθηκαν και δεν θα πάνε καν φυλακή.

Οι συγγενείς των θυμάτων προσφεύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια

Όπως μετέδωσαν σε συνέντευξή τους στην ΕΣΗΕΑ οι συγγενείς των θυμάτων θα προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, στην ευρωπαϊκή εισαγγελία και στις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές διαφάνειας και Εσωτερικών Υποθέσεων μετά την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε ένοχα μόλις 6 άτομα για την εθνική τραγωδία στο Μάτι.

Τραγωδία στο Μάτι: Συγκλονιστικές μαρτυρίες από διασωθέντες & συγγενείς θυμάτων

Κάποιοι παλεύουν να φτιάξουν τα σπίτια τους, κάποιοι παλεύουν με τα σημάδια στο κορμί τους κι άλλοι να ζήσουν χωρίς αυτούς που αγαπάνε.

Ο πατέρας της Μαρίνας ήταν ο πρώτος εγκαυματίας από το Μάτι που «έφυγε». Δύο χρόνια μετά ακολούθησε και η μητέρα της, «από το μαράζι της έφυγε» θα πει.

Κάθε μέρα πήγαινε στο δικαστήριο για τη δικαίωση τους «όμως η απόφαση δεν τους δικαίωσε» λέει στο Live News.

«Ακόμα μια φορά μας έκαψαν».

Δεν ήταν μόνο η εξοργιστική αδράνεια ή το μπάχαλο που επικρατούσε τις κρίσιμες ώρες.

«Πήγαμε στο κέντρο υγείας και δεν ήξερε τίποτα κανείς. Ρωτούσαν τον εγκαυματία αν χύθηκε πάνω του κατσαρόλα με βραστό νερό», ανέφερε η κόρη του θύματος.

Δεν είναι καν ο λάθος αριθμός νεκρών που ειπώθηκε στη δίκη.

Ο Άγγελος Κοντοθάνος, συγγενής θύματος τόνισε:

«Γράφετε 104 νεκροί η δικαστής μίλησε για 102… ξέρετε γιατί; Γιατί τα δίδυμα Χειρουβίμ δεν έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού να τους εκπροσωπήσει. Είναι απλά δύο αριθμοί».

Έτσι κι αλλιώς κανείς δε ξέρει τελικά πόσοι είναι.

«Υπάρχει ομαδικός τάφος και δεν μας έχουν πει πόσα και ποιος βρίσκεται. Και το χέρι της μάνας μου να περίσσεψε εγώ το θεωρώ ύβρις», δήλωσε ο Αριστείδης Χειρουβίμ, συγγενής θυμάτων.

Εκείνο που τους οργίζει περισσότερο είναι το γεγονός πως εκτός από τη χώρα του «πάμε κι όπου βγει» είμαστε και η χώρα του «μη μπλέξεις» με το πίνγκ πόνγκ ευθυνών να εξελίσσεται σε εθνικό σπορ.

«Ακούστηκε στη δίκη από κατηγορούμενο ότι κακώς σήκωσα ελικόπτερο γιατί αν δεν το είχα σηκώσει τώρα δεν θα κατέθετα», είπε η Κατερίνα Μάλα, κάτοικος Ματιού.

Ιστορίες πίσω από τους 104 νεκρούς

Κάθε ένας και μια διαφορετική ιστορία. Μια διαφορετική αφήγηση. Μια διαφορετική απώλεια. Άλλοι έχασαν το βιός τους, άλλοι σύζυγο, άλλοι γονείς κι άλλοι παιδιά.

Αυτός ο άνθρωπος πριν 6 χρόνια πόζαρε χαμογελαστός δίπλα στην σύζυγο του που χάθηκε μέσα στην πύρινη κόλαση.

Μετά το Μάτι είναι κάποιος άλλος. Άλλαξε αλλά δεν ξέχασε… θυμάται κάθε λέξη, κάθε κίνηση, την τελευταία συνάντηση.

«”Πάμε να φάμε στην τραπεζαρία” μου λέει ”δεν βαριέσαι” της λέω. Αυτό ακόμα και τώρα ηχεί στο κεφάλι μου αρνητικά. Στο μυαλό μου ήταν η τελευταία συνάντηση το τελευταίο επίσημο γεύμα», περιέγραψε ο σύζυγος του θύματος.

«Ραντεβού στο λιμάνι της Ραφήνας» ήταν τα τελευταία λόγια που αντάλλαξε με τον πατέρα της η Μάγδα Τσέκου. Έκτοτε δεν τον ξαναείδε εκ των υστέρων της είπαν πως έμεινε πίσω για να βοηθήσει γείτονες.

«Μαζί με την μητέρα μου, φύγαμε στο αντίθετο ρεύμα. Μέσα στον καπνό μη μπορώντας να δω. Με τα μεγάλα φώτα μην έρθει κανένα αμάξι και πέσει πάνω μου», ανέφερε η Μάγδα Τσέκου.

Κινήσεις του δευτερολέπτου, αποφάσεις ζωής, με τις τύχες των ανθρώπων να παίζονται κορώνα ή γράμματα
«Από τύχη έστριψα το τιμόνι προς Νέα Μάκρη» θα πει η επιζήσασα Ειρήνη Τζούλια.

«Σε πανικό τους έβαλα όλους σε ένα αμάξι – δύο γειτονόπουλα και φύγαμε για Νέα Μάκρη. Καθαρά θέμα τύχης», συμπλήρωσε.

Και ύστερα ο κύριος Άρης έχασε 4 μέλη της οικογένειας του. Την μητέρα, την αδελφή και τις 5χρονες δίδυμες ανιψιές του.

«Σήκωσα το σεντόνι και αναγνώρισα τρεις γυναίκες».

Το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς, στις 23:47 ακούγεται από τον ασύρματο της αστυνομίας πως υπάρχουν Ε10 στην οδό Πανός στον Νέο Βουτζά. Οι σοροί δεν είναι άλλοι από τους δικούς του ανθρώπους. «Το περιπολικό λέει 110 Πανός 7, είναι η οικογένεια μου».

«Θα πάτε Πανός 7, Πανός 7 στον Νέο Βουτζά. Έχουμε Ε10 «ανεύρεση πτώματος» από την πυρκαγιά. Να πάτε τώρα εσείς», τα ηχητικά ανατριχιάζουν όσες φορές και αν τα ακούσει κάποιος.

Εκείνα όμως που προκαλούν ανατριχίλα στους σχεδόν 60 εγκαυματίες είναι όσα άκουγαν από τις τηλεοράσεις όσο πάλευαν μέσα στις ΜΑΦ.

«Μόλις είχα τελειώσει τη δεύτερη πολύπλοκη διαδικασία καθαρισμού. Να μου γδέρνουν το δέρμα. Όπου έχω να μείνει στη ΜΑΦ και άκουσα το περιβόητο όλα καλά τα κάναμε», θυμάται η εγκαυματίας.

«Όχι δεν νιώθουμε δικαίωση», λένε οι κάτοικοι του Ματιού στο Live News. Δεν δικαιωθήκαν ούτε οι 104 ψυχές. Ούτε οι 60 εγκαυματίες.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.