Δίκη για την φωτιά σε Ραφήνα & Μάτι: Τι λένε οι συγγενείς των θυμάτων για την έφεση της εισαγγελίας (βίντεο)

Εννέα ημέρες μετά την απόφαση του τριμελούς πλημμελειοδικείου για την τραγωδία στο Μάτι βάσει της οποία κανένας από τους κατηγορουμένους δεν οδηγήθηκε στη φυλακή προκαλώντας την οργή των συγγενών θυμάτων και των εγκαυματιών η εισαγγελία εφετών ασκεί έφεση.

Η έφεση που ασκήθηκε από τον εισαγγελέα, Σπύρο Παππά, αφορά το σύνολο της απόφασης για την εθνική τραγωδία στο Μάτι και συγκεκριμένα, την αθώωση των 15 κατηγορουμένων, τις ποινές που επιβλήθηκαν στους 5 καταδικασθέντες, την μετατροπή των ποινών σε χρηματική, αλλά και στα ελαφρυντικά που τους αναγνωρίστηκαν. Έτσι στο εδώλιο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου αναμένεται να καθίσουν ξανά όλοι οι κατηγορούμενοι.

Την λένε οι συγγενείς για την έφεση

«Περιμένω να ξεπλύνουν την ντροπή της πρώτης απόφασης. Τρακόσια εξήντα πέντε ευρώ το κόστος κάθε ζωής νομίζω ότι δεν υπάρχουν λόγια να το περιγράψεις. Δεν έχει αποδοθεί καμία δικαιοσύνη», ανέφερε συγγενείς θύματος.

Άλλος ένας πολίτης που έχασε δικό του άνθρωπο στη φονική πυρκαγιά, δήλωσε: «Είναι ένα τυπικό βήμα στην ουσία και μέσα στο εφετείο δεν περιμένουμε να αλλάξουν πολλά πράγματα σε αυτή την απόφαση. Οι ποινές θα μπορούσα να είναι θα μπορούσε να είναι πιο αυστηρές. Από την πρώτη στιγμή ο αγώνας ο δικός μας ήτανε να αλλάξουν λίγο τα πράγματα να διασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας. Η ιστορία με τις εθνικές τραγωδίες συνεχίζεται και θα συνεχίζεται ακριβώς γιατί υπάρχει ατιμωρησία.»

Οι καταδικασθέντες

Σωτήρης Τερζούδης, τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής
Βασίλης Ματθαιόπουλος, τότε υπαρχηγός Πυροσβεστικής
Ιωάννης Φωστιέρης, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ
Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών
Χαράλαμπος Χιώνης, τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής

Στο εδώλιο αναμένεται να καθίσουν ξανά και οι δεκαπέντε κατηγορούμενοι που κρίθηκαν αθώοι από το δικαστήριο μεταξύ των οποίων:

Ρένα Δούρου
Ηλίας Ψινάκης
Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης
Ευάγγελος Μπουρνούς
Ιωάννης Καπάκης

Όλοι τους θα δικαστούν για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια.

Την ίδια ώρα, έχει ξεκινήσει αγώνας δρόμου για την καθαρογραφή της απόφασης προκειμένου, να ξεκινήσει άμεσα η δίκη σε δεύτερο βαθμό μέσα στο 2024, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος της παραγραφής των αδικημάτων εάν οι καταδίκες δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες έως τον Ιούλιο του 2026.

ethnos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.