Δίκη για την φωτιά στο Μάτι: Τι είπε στην απολογία του ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής

Εκφράζοντας τη θλίψη του στους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στο Μάτι ξεκίνησε την απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρης Τερζούδης.

«Δεν φανταζόμουν ότι θα βρισκόμουν σε αυτή τη θέση στα δυσμάς της καριέρας μου» ανέφερε απευθυνόμενος στο δικαστήριο και συνέχισε λέγοντας: «Θέλω να εκφράσω τη θλίψη μου στους συγγενείς των θυμάτων για αυτή την τραγωδία. Δεν θα αναφερθώ παραπάνω, γιατί τα λόγια είναι περιττά…». Στη συνέχεια και ενώ μιλούσε σε υψηλούς τόνους για τις ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών ο πρώην αρχηγός αναφέρθηκε και πάλι στους συγγενείς των θυμάτων που βρίσκονται από την πρώτη μέρα στη δικαστική αίθουσα. «Συγχωρέστε μου τον τόνο. Έχω ανθρώπους πίσω μου που ζουν αυτό το δράμα. Με έχει ξεπεράσει, δεν μπορώ…» ανέφερε χαρακτηριστικά φανερά φορτισμένος.

Ο κ. Τερζούδης, ο οποίος άνοιξε τον κύκλο των απολογιών των συνολικά 21 κατηγορουμένων στην δίκη μετά από ακροαματική διαδικασία περίπου 13 μηνών, μίλησε αναλυτικά για τους κανονισμούς λειτουργίας του ΕΣΚΕ, που αφορούν στα εναέρια μέσα, σημειώνοντας ότι την μοιραία ημέρα για επιτήρηση ήταν διαθέσιμο ένα μόνο αεροσκάφος. Ο κατηγορούμενος, κατά τη διάρκεια της απολογίας του, είχε μπροστά του έναν υπολογιστή, στον οποίο είχε αποθηκεύσει εγκυκλίους, αλλά και στοιχεία της δικογραφίας που αφορούσαν στη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018, τα οποία επικαλέστηκε, προκειμένου να αντικρούσει την κατηγορία.

Ο κ. Τερζούδης επέμεινε, πως οι συνθήκες εκείνης της ημέρας, την οποία χαρακτήρισε τρελή, δεν ήταν συνηθισμένες. «Ο πραγματογνώμονας, που είναι σαρξ εκ της σαρκός μας, είπε για συνήθη πορεία των πραγμάτων! Αυτή η κατάσταση δεν ήταν κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων! Αυτά γράφει ο πραγματογνώμονας, αλλά δεν ήταν αυτή η συνήθης πορεία των πραγμάτων! Ήταν μια τρελή ημέρα! Όχι! Όχι κύριες και κύριοι όχι! Δεν ήταν… Δεν καθόμουν και δεν έκανα τίποτα» είπε.

«Το κατηγορητήριο λέει, ότι σε επίπεδο επιτήρησης δεν υπήρχε πρόληψη. Η εναέρια επιτήρηση προγραμματίζεται από το ΕΣΚΕ και δεν μπορεί να είναι πάνω από 4 ώρες. Οι 4 ώρες αυτές αποτυπώνονται και στα έγγραφα. Ο κ. Λιότσιος (σ.σ. πραγματογνώμονας) κάνει λάθος, όταν λέει ότι τα 4ωρα αυτά μπορούν να ανανεώνονται. Είχαμε 2 ώρες, το διθέσιο πεζετέλ, αυτό δυο ώρες μπορεί να κάνει εναέρια επιτήρηση» εξήγησε ο κατηγορούμενος, συμπληρώνοντας πως σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά πήγαν drone για λόγους… σκοπιμότητας.

Ο κ. Τερζούδης αναφέρθηκε στις διαδικασίες που ακολουθούνται σημειώνοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε παράκεντρα επικοινωνίας. Ο καθένας πρέπει να κάνει ότι προβλέπεται από τον κανονισμό». Στη συνέχεια έστρεψε τα «βέλη» του στον συγκατηγορούμενο του, τότε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής, Βασίλη Ματθαιόπουλο.

«Διάβασα από απολογία Ματθαιόπουλου, ότι απεδείχθη ολέθρια η μεταστάθμευση. Η διαπίστωση έγινε εκ των υστέρων; Ο ρόλος του τι είναι; Αποφασιστικός ή διαπιστωτικός; Θέλω να μου απαντήσει στην απολογία του διότι δε μιλάμε. Εκεί ήταν υπουργός και γενικός γραμματέας, μπορούσε να πάει…Δεν ξέρω εάν είναι δειλός αλλά μοιραίος και άβουλος είναι σίγουρα. Ο ρόλος του υπαρχηγού αυτός είναι να διορθώσει τα λάθη. Αν έγινε εκ των υστέρων δεν έχω να πω τίποτα…» ανέφερε.

Ο πρώην αρχηγός δέχτηκε σειρά ερωτήσεων για την εκτροπή εναέριου μέσου προς τη Motor Oil. «Με έχει στοιχειώσει μέχρι σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά εξηγώντας: «Ήρθε ο κ. Φωστιέρης στο γραφείο μου και είπε ότι υπάρχει πρόβλημα στη Motor Oil. Ότι εντός της Motor Oil υπάρχει στίγμα και ότι υπάρχει φωτιά μέσα. Αυτό με έχει στοιχειώσει μέχρι σήμερα».

Πρόεδρος: Σας είπε ποιος του ζήτησε συνδρομή εναέριων μέσων;

Κατηγορούμενος: Όχι, αυτά δε γίνονται έτσι, εκείνη τη στιγμή. Για τη στάθμιση θα πρέπει να υπάρχει επαρκής πληροφόρηση από το πεδίο.

Πρόεδρος: Σας είπε από που αντλεί αυτήν την πληροφόρηση;

Κατηγορούμενος: Όχι, ούτε μου είπε, ούτε τον ρώτησα. Αφού το είπε ο διοικητής του ΕΣΚΕ, είναι έτσι. Δεδομένου αυτού, έδωσα την έγκριση μου να πάει το εναέριο μέσο.

Στη δικαστική αίθουσα βρέθηκε σήμερα η επίσης κατηγορούμενη στην υπόθεση, πρώην Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, αλλά και συγγενείς των 104 θυμάτων που παρακολούθησαν την απολογία. Η απολογία του κατηγορούμενου πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής θα συνεχιστεί σε επόμενη δικάσιμο. Μάλιστα, η πρόεδρος ζήτησε από τους συνηγόρους να αιτηθούν άδεια από το Δικηγορικό Σύλλογο, ώστε να συνεχιστεί η δίκη, καθώς την ερχόμενη πραγματοποιούν αποχή από δίκες διαμαρτυρόμενοι για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

news.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.