Δίκη Πισπιρίγκου: Μηνύσεις και εξώδικα σε μάρτυρες από τον Αλέξη Κούγια

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν από τον συνήγορο της κατηγορουμένης κατά την εξέταση της παιδοψυχολόγου που εξέτασε τις ζωγραφιές της Τζωρτζίνας και της παιδονευρολόγου του Ρίου

Σε μια προσπάθεια να προκαλέσει ρωγμές στην αξιοπιστία μαρτυριών που βάζουν στο «κάδρο» της υπόθεσης του θανάτου της Τζωρτζίνας την κατηγορούμενη μητέρα της, Ρούλα Πισπιρίγκου, ο Αλέξης Κούγιας προχώρησε σήμερα 21 Ιουλίου στην εξέταση μαρτύρων σε υψηλούς τόνους, κάνοντας μηνύσεις και στέλνοντας εξώδικα.

Η ψυχολόγος Δέσποινα Σαββοπούλου, η οποία κλήθηκε από τη δικαιοσύνη να αποκρυπτογραφήσει τις ζωγραφιές του παιδιού, ενώ έκανε συνεδρίες με την Ρούλα Πισπιρίγκου και το Μάνο Δασκαλάκη, αλλά και άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντος τους, δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων σχετικά με τις αιτιάσεις της για την συναισθηματική κατάσταση της Τζωρτζίνας. Ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου, αφού αμφισβήτησε την αξιοπιστία των σπουδών και της πραγματογνωμοσύνης της ψυχολόγου, ανακοίνωσε πως θα της υποβάλει μήνυση για ψευδορκία και παράνομη μαγνητοφώνηση και χρήση αρχείου προσωπικών δεδομένων που αφορά στις ηχογραφήσεις συνεδριών με τους γονείς του παιδιού.

Σε μια εξέταση που… χτύπησε κόκκινο, η μάρτυρας εξήγησε, πως το πρωτόκολλο απαιτούσε τις συνεδρίες με τους γονείς, προκειμένου να αξιολογηθούν οι ζωγραφιές της μικρής. «Η κ. κατηγορούμενη λέει, ότι τη συναντήσατε δυο φορές και με αυτά που τη ρωτούσατε, γέλαγε και αγανακτούσε» ανέφερε ο Αλέξης Κούγιας με τη μάρτυρα να απαντά: «Σε εμένα μου εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι θα αποδώσω την αλήθεια».

Κούγιας: Από πού είχατε εντολή να συζητάτε σαν την κουτσομπόλα προσωπικά θέματα του κ. Δασκαλάκη και της κατηγορούμενης;
Μάρτυρας: Η εντολή ήταν να αποφανθώ και για το ψυχικό δεσμό του παιδιού με τους γονείς και για οτιδήποτε συναφές. Έστειλα έγγραφο στην ανακρίτρια και είπα ότι με τις τέσσερις ζωγραφιές δεν μπορούσαμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα και ότι θα χρειάζονταν συνεδρίες με τους γονείς. Ζήτησα να ενημερωθώ γiα τα σχολικά πλαίσια. Αυτό έγινε δεκτό από την ανακρίτρια. Την είχα ενημερώσει για όλες τις συναντήσεις και τα τηλέφωνα μου τα έδωσε εκείνη.

Οι αναφορές της κ. Σαββοπούλου προκάλεσαν την αντίδραση του συνηγόρου, ο οποίος ανέφερε πως καταθέτει μήνυση τόσο σε βάρος της, όσο και εναντίον της ανακρίτριας, που χειρίστηκε την υπόθεση.

«Η μάρτυρας μόνη της καθόριζε τις συναντήσεις με τους γονείς. Στην κατηγορουμένη δεν κοινοποιήθηκε ποτέ έγγραφο για αυτές τις συναντήσεις. Διενήργησε πραγματογνωμοσύνη σε ενηλίκους, ενώ είναι ψυχοθεραπεύτρια παίδων και ενηλίκων» είπε και ζήτησε να διαβιβαστούν τα πρακτικά στην εισαγγελία και να ασκηθούν διώξεις «για την παράνομη πραγματογνωμοσύνη». Μάλιστα, ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε από το δικαστήριο να διατάξει τη μάρτυρα, να φέρει τον υπολογιστή της στο ακροατήριο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει κρατήσει τα αρχεία από τις μαγνητοφωνήσεις.

«Εγώ έκανα ότι καλύτερο για να προστατεύσω το παιδί»

Η παιδονευρολόγος του νοσοκομείου του Ρίου Πολυξένη Πελεκούδα, λίγο πριν ανέβει και πάλι στο βήμα του μάρτυρα, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις της υπεράσπισης, έγινε αποδέκτης εξώδικου. Η γιατρός διευκρίνισε, με αφορμή ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια, ότι ουδέποτε κατέθεσε στο δικαστήριο για αληθή επιληπτικά επεισόδια στο παιδί και πως ουδέποτε κατήγγειλε το ΥΔΕΖΙ.

Κούγιας: Καταθέσατε εδώ ότι επικοινωνήσατε με το ΥΔΕΖΙ;
Μάρτυρας: Ναι, από μόνη μου, αυθόρμητα. Κατέθεσα ότι επικοινώνησα στις 13.2.2022 με το ΥΔΕΖΙ και είπα ότι υπάρχει βίντεο της μητέρας με επεισόδιο και ότι υποψιάζομαι συγκεκριμένες ουσίες.
Κούγιας: Είπατε ότι τα επεισόδια δεν ήταν τυπικά επιληπτικά, όμως «δεν μπορώ να αποκλείσω ότι ήταν επιληπτικά».
Μάρτυρας: Ναι, αλλά πρόσθεσα ότι μετά το 24ωρο εγκεφαλογράφημα απομακρύνθηκε η πιθανότητα επιληπτικών σπασμών με μεγάλη επιστημονική ακρίβεια.
Κούγιας: Καταθέσατε ότι «θέλει βαθιά έρευνα ώστε να μάθει κάποιος για να προκαλέσει αυτά τα επεισόδια». Που πρέπει να ψάξει; Σε ποιο τομέα της ιατρικής;
Μάρτυρας: Δεν είναι ανάγκη να είναι από τον τομέα της ιατρικής, μπορεί να είναι από το τομέα του εγκλήματος.
Κούγιας: Που στο Διαδίκτυο μπορεί κανείς να διαβάσει όλα αυτά; Να διαβάσει δηλαδή με ποιο τρόπο και με ποιες ουσίες μπορεί να προκαλέσει αυτά τα παροξυσμικά επεισόδια;
Μάρτυρας: Δεδομένου ότι δεν έχω επιχειρήσει να προκαλέσω σωματική βλάβη σε κάποιον δεν έχω διαβάσει. Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι μπορεί.
Κούγιας: Αφού ήσασταν υποψιασμένοι ότι τα επεισόδια τα προκαλούσε η μητέρα δεν θα έπρεπε να ενημερώσετε εισαγγελέα;
Μάρτυρας: Εγώ έκανα ότι καλύτερο για να προστατεύσω το παιδί, να πάει στη ΜΕΘ και να ενημερώσω τους συναδέλφους μου την Αθήνα.
Κούγιας: Ξέρετε πως ήταν η συμπεριφορά της μητέρας όταν πήρε το παιδί στο σπίτι;
Μάρτυρας: Ήταν ένα εξαιρετικά φροντισμένο παιδί.
Κούγιας: Σε ποιο μέρος του κόσμου υπάρχει τέτοια κακοποίηση παιδιού με επιστημονικό τρόπο;
Μάρτυρας: Πρωτίστως στην Αμερική και μετά στην Ευρώπη. Επιφυλάσσομαι να προσκομίσω βιβλιογραφία.
Κούγιας: Σε ένα από τα επεισόδια στο βίντεο φαίνεται η μητέρα να βάζει τη μάσκα οξυγόνου στο παιδί; Θα μπορούσε να σταματήσει το επεισόδιο αν η μητέρα να έβαζε τη μάσκα;
Μάρτυρας: Θα μπορούσε να λυθεί αυτόματα θα μπορούσε να συνεχίσει, το έχω χαρακτηρίσει ως επικίνδυνο.
Κουγιας : Αν είχατε δει πριν το βίντεο με τη συμπεριφορά της μητέρας να βάζει μάσκα θα και να ειδοποιεί τους γιατρούς θα είχατε τις ίδιες υποψίες;
Μάρτυρας: Ναι θα είχα την ίδια υποψία χωρίς να αποκλείσω παθολογικό αίτιο, και για να προφυλάξω το παιδί θα ήθελα να είναι στη ΜΕΘ.

«Κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσεις πως έκανε επεισόδια»

Σειρά ερωτήσεων από την υπεράσπιση δέχτηκε και ο παιδίατρος του νοσοκομείου του Ρίου, Άρης Μπερτζουάνης, ο οποίος επανέλαβε πως «στο πλαίσιο της διαφορικής διάγνωσης είχαν συζητήσει το ενδεχόμενα τα επεισόδια που εμφάνιζε η Τζωρτζίνα να είναι απότοκος κακοποιητικής συμπεριφοράς της μητέρας της. «Δεν έχετε υποχρέωση να ενημερώσετε εισαγγελέα, αφού είχατε αυτές τις υποψίες;» ήταν η ερώτηση του Αλέξη Κούγια, με τον μάρτυρα να εξηγεί, ότι «όταν έχουμε επεισόδια, που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε, υποψιαζόμαστε πολλά πράγματα. Μεταξύ άλλων και αυτό το ενδεχόμενο».

«Αν έχουμε μεγάλες υποψίες, ενημερώνουμε, όπως έχουμε κάνει πολλές φορές. Εκείνη τη στιγμή, αυτό το ενδεχόμενο ήταν χαμηλά στην διαφορική διάγνωση. Υπήρχε μεγάλη απορία και κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει, πώς έκανε επεισόδια το παιδί μόνο στην κλινική και όχι στην ΜΕΘ» τόνισε ο μάρτυρας, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε, πως δεν μπορεί να γνωρίζει «μηχανισμό επιστημονικά βασισμένο», με τον οποίο κάποιος μπορεί να προκαλέσει επεισόδια σαν αυτά που υπέστη η Τζωρτζίνα.

news.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.