Δημήτρης Καραγεωργίου: “New deal με ήθος, όραμα, γνώσεις, ενδιαφέρον απαιτούν τα κοινά και η κοινωνία”

Στις μέρες μας, η πολιτική φαίνεται πως δε διατηρεί ίχνος από την παλιά της αίγλη. Ιδιαιτέρως οι νέοι, εμφανίζουν συχνά απάθεια και καχυποψία απέναντι στους εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος. Γι΄αυτό και αποτελεί άξιο αναφοράς παράδειγμα όταν ένας νέος, καταρτισμένος, ικανός και έντιμος,«μπαίνει» στα κοινά του Δήμου του, έχοντας ήδη καταφέρει τόσα πολλά για τους συμπολίτες και την περιοχή του.

Ο Δημήτρης Καραγεωργίου είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Είχαμε την ευκαιρία να τον συναντήσουμε με αφορμή την υποψηφιότητά του για το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου, με τον συνδυασμό του Ευάγγελου Μπουρνούς «Σύγχρονη Πολιτεία».

Με σπουδές στη Φυσική Περιβάλλοντος, στις Διαπραγματεύσεις, στην Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο και με πολύχρονη εμπειρία συμβούλου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο 35χρονος υποψήφιος έχει ήδη αφήσει το στίγμα του, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επίλυση κορυφαίων προβλημάτων της πόλης που ζει και αγαπά. Μια συνέντευξη λοιπόν μαζί του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον!

– Παράτολμη σήμερα η ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα μετά τη Μάνδρα και το Μάτι. Όπως διαπιστώνουμε από δημοσιεύματα των ημερών ζήσατε από πολύ κοντά την καταστροφική πυρκαγιά και επιδείξατε τότε πολυσχιδή δράση. Οι μνήμες αυτές δεν είναι αποθαρρυντικές;

Οι ημέρες εκείνες ήταν πάρα πολύ δύσκολες. Ως μοναδικό θετικό τους κρατώ την αλληλεγγύη, την αυτοθυσία, τον εθελοντισμό που ενστικτωδώς κυριάρχησαν. Νομίζω πως το μήνυμα αυτών είναι περισσότερο κίνητρο, παρά αποτροπή για την ενασχόληση με τα κοινά. Είναι μήνυμα ελπίδας, από αξίες που ακόμα υπάρχουν κι αποδεικνύουν πως αξίζουμε καλύτερα. Η ενασχόληση με τα κοινά απαιτεί ένα newdeal, ένα μίγμα από ήθος, όραμα, γνώσεις, ενδιαφέρον. Δεν θα ήθελα όμως να αναφερθώ περαιτέρω στην άνιση μάχη με το χρόνο και τον πόνο των ημερών εκείνων. Ο καθένας έκανε τότε ό,τι μπορούσε για να απαλύνει τον πόνο των συνανθρώπων του και δε θεωρώ καμία πράξη επίτευγμα, παρά μόνον αυτονόητη.

– Τα τελευταία χρόνια έχετε αφήσει το προσωπικό σας στίγμα σε μεγάλες αλλαγές στην περιοχή στον τομέα της Υγείας. Μπορείτε να μας αναφέρετε αυτές σας τις πρωτοβουλίες που έχουν υλοποιηθεί ή ακόμη διεκδικείτε;

Από την ανάληψη των καθηκόντων μου στη θεσμική θέση που κατείχα, έθεσα βασικό στόχο μου την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας δομής Υγείας της περιοχής μου. Η πρώτη και σημαντικότερη παρέμβασή μου, που υλοποιήθηκε από την 1η Ιουνίου 2016, ήταν η μετάβαση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Ραφήνας-Πικερμίου από πρωινή οκτάωρη (μόνο τις εργάσιμες ημέρες) σε καθημερινή εικοσιτετράωρη. Επόμενος στόχος μου, ήταν η μόνιμη εγκατάσταση ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ στο χώρο του ΚΥ. Η προσπάθειά μου καρποφόρησε κι η σχετική απόφαση έχει ήδη ληφθεί. Η δε έναρξή της θα γίνει όταν η 1η ΥΠΕ έχει έτοιμο το χώρο για τη διανυκτέρευση του πληρώματος του ασθενοφόρου. Επόμενος στόχος μου η μετατροπή του Κέντρου Υγείας Ραφήνας-Πικερμίου σε νοσοκομείο Ανατολικής Αττικής.

– Δεν ήταν όμως μόνο αυτές οι καίριες παρεμβάσεις σας τα τελευταία χρόνια. Θυμόμαστε για παράδειγμα το όνομά σας να φτάνει μέχρι τη Βουλή των Ελλήνων, σε επίκαιρη επερώτηση βουλευτού που ζητούσε εξ’ονόματός σας την επαναφορά της Ομάδας ΔΙΑΣ στην περιοχή.

Είναι απόλυτα αληθινό ως συμβάν και μια τρανταχτή απόδειξη πως διεκδικώντας καταφέρνεις πολλά. Μετά την κατάθεση εκείνης της ερώτησης, που συνοδευόταν από αδιάσειστα στοιχεία για την τοπική εγκληματικότητα που είχα συλλέξει, χρειάστηκαν μόνο μερικές ώρες για να αποφασισθεί επαναφορά της. Θεώρησα τότε, και εξακολουθώ να θεωρώ, αδιανόητο περιοχές όπως το Ντράφι, η Διώνη, ο Άγιος Σπυρίδωνας κι άλλες απομακρυσμένες της πόλης μας να μην έχουν ουδεμία επαφή με την αστυνόμευση και το αίσθημα ασφαλείας που αυτή δημιουργεί.

– Μπορείτε να μας αναφέρετε επιγραμματικά τις παρεμβάσεις σας που μετουσιώθηκαν σε έργα του ΥΠΕΘΑ για την περιοχή;

Ως σημαντικότερες θα μπορούσα να αναφέρω το δωρεάν καθαρισμό του «Οχυρού» Ραφήνας από επικίνδυνα πολεμικά υπολείμματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από το ΓΕΣ (ο Δήμος μας εξοικονόμησε περίπου 200.000€), την εξασφάλιση δωρεάν ανταλλακτικών για τη γέφυρα της οδού Αρίωνος που επισκευάστηκε μετά από πολλά χρόνια, το δωρεάν καθαρισμό της κοίτης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας από μηχανήματα του Στρατού χάρη στον οποίο αποφύγαμε φέτος τις πλημμύρες, τη δημιουργία στη Ραφήνα έκθεσης ιστορικής μνήμης για τα τοπικά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο πρώην κτίριο του ΟΤΕ που θα εγκαινιασθεί σε λίγες μέρες, τη δημιουργία από εμπειρογνώμονες του ΥΠΕΘΑ υπαίθριου και υπόγειου πάρκου ιστορικής μνήμης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο «Οχυρό» για το οποίο εξασφαλίστηκε ήδη η χρηματοδότηση.

– Το όνομά σας φαινεται πως είχε πρωταγωνιστήσει και στην αναστολή μαζικών κατεδαφίσεων κατοικιών συμπολιτών σας πριν από μερικά χρόνια.

Ήταν το Σεπτέμβρη του 2015, τρείς μόλις ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές. Το Δασαρχείο εξέδωσε εντολές κατεδαφίσεων, χωρίς να έχει προηγηθεί ανάρτηση των οριστικών δασικών χαρτών της περιοχής από την «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Αδιανόητο πώς βεβαίως, αφού μια κατεδάφιση δεν είναι πράξη που μπορείς να «ανακαλέσεις». Εάν οι οικείες αυτές δεν χαρακτηρίζονταν δασικές στους τελικούς δασικούς χάρτες, τι θα έλεγε ο Δασάρχης στους ιδιοκτήτες του κατεδαφισμένων σπιτιών; Κινητοποίησα λοιπόν τότε μια διαδικασία συνάντησης με τους ιδιοκτήτες στο γραφείο του συλλόγου «Αγία Μαγδαληνή», για συλλογή πληροφοριών για τα ακίνητά τους, και κατόπιν προχώρησα σε συναντήσεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και με τον Υπουργό Εσωτερικών. Ο στόχος της αναστολής επετεύχθη μέσα σε μιάμιση μόλις ημέρα και λίγες ώρες πριν το πρώτο σπίτι κατεδαφιστεί. Αποδείξαμε λοιπόν τότε, πως η πολιτική βούληση «εκβιάζεται» όταν υπάρχει πείσμα κι επιχειρήματα.

– Αναφέρατε προηγουμένως τον εθελοντισμό. Πλην των δύσκολων ημερών της περσινής φονικής πυρκαγιάς, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που συνδράματε εθελοντικές ομάδες της περιοχής (Ραφήνας και Νέου Βουτζά) με στολές, υλικά και μέσα. Πιστεύετε στον εθελοντισμό;

Πιστεύω πως ο εθελοντισμός είναι στοιχείο παιδείας μιας κοινωνίας. Κάθε κοινωνία που τα μέλη της είναι «πολίτες» και όχι «ιδιώτες» (κατά τον Αριστοτέλη), διακρίνεται από ευαισθησίες και ενδιαφέρον για το συνάνθρωπο. Όπου λοιπόν η Πολιτεία εμφανίζει αδυναμίες, οι ίδιοι οι πολίτες έρχονται επικουρικά να καλύψουν αυτές για το κοινό καλό.

– Πείτε μας με δύο λόγια κάποιους στόχους σας για την επόμενη τετραετία.

Πέραν του μεγάλου ονείρου της δημιουργίας νοσοκομείου στο χώρο του Κέντρου Υγείας, που ήδη ανέφερα, ως άλλον έναν μεγάλο στόχο μπορώ να σας αναφέρω την οριστική διευθέτηση του ζητήματος της δασικότητας όλων των οικισμών του Δήμου μας, μέσω της επιτυχούς οριοθέτησής τους για να εξαιρεθούν δια παντός από τους δασικούς χάρτες. Η ενδυνάμωση των εθελοντικών ομάδων πυροπροστασίας με προσωπικό και μέσα είναι για εμένα πρώτης προτεραιότητας, όπως και η εκμετάλλευση του παράκτιου μετώπου (που για πρώτη φορά θα περάσει στην κυριότητα του Δήμου μας) με αναπτυξιακό τρόπο. Με ενδιαφέρει επίσης η τάχιστη «μεταμόρφωση» του Οχυρού σε επισκέψιμο ιστορικό πάρκο, καθώς και η αναβάθμιση των υποδομών του Δήμου για την Παιδεία και τον αθλητισμό. Η διαχείριση της κίνησης του λιμένα, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες, είναι μία μεγάλη πρόκληση που θα αντιμετωπίσουμε με τα σχέδια για τη διευθέτησή της να είναι ήδη στο τραπέζι και να αποζητούμε τη βέλτιστη και τάχιστη υλοποίηση.

συνέντευξη στη Ράνια Καρατζαφέρη

Πηγή: Εφημερίδα Polis

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.