Δήμος Ραφήνας Πικερμίου: Απάντηση σε ψευδές, ανυπόστατο και συκοφαντικό δημοσίευμα

Ψευδές, ανυπόστατο και συκοφαντικό το δημοσίευμα της ιστοσελίδας newsbreak

Η Ραφήνα και το Πικέρμι αναβαθμίζονται με την πράσινη διαχείριση των απορριμμάτων.

Με αφορμή το περιεχόμενο ανάρτησης στην ιστοσελίδα newsbreak, όπου γίνεται ψευδής αναφορά περί περιβαλλοντικής βόμβας στο Δήμο Ραφήνας- Πικερμίου, με αφορμή τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, θα θέλαμε για την αποκατάσταση της πραγματικότητας να παραθέσουμε τα παρακάτω:

Πρώτον, δεν αποτελεί περιβάλλοντική βόμβα η λειτουργία μιας “πράσινης εγκατάστασης” στα όρια του Δήμου, η κατασκευή της οποίας μάλιστα χρηματοδοτείται με πόρους της Ευρωπαικής Ένωσης. Όσοι παραπληροφορούν τους συντάκτες της συγκεκριμένης ιστοσελίδας και κρύβονται πίσω απο αυτό το ψευδές δημοσίευμα, προφανώς σκόπιμα αποκρύπτουν πως η Ευρώπη δεν χρηματοδοτεί υποδομές, που υποβαθμίζουν το περιβάλλον. Αντίθετα, χρηματοδοτεί την κατασκευή υποδομών που προστατεύουν το περιβάλλον κι αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Δεύτερον, περιβλλοντική βόμβα, που στρέφεται σε βάρος της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αποτελεί η διαιώνιση του σημερινού ξεπερασμένου μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων. Περιβαλλοντική βόμβα είναι ο πράσινος κάδος και η ταφή των απορριμμάτων, που μέχρι σήμερα αποτελούν την κύρια πρακτική σε όλη την Αττική. Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Ραφήνας- Πικερμίου αλλά και οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες Αττικής , έχουν αναδείξει σε προτεραιότητα την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, που βασικοί του άξονες είναι η ανακύκλωση, η χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και η εισαγωγή του καφέ κάδου στη ζωή μας, η δημιουργία πράσινων μονάδων διαχείρισης. Εμείς αυτό το μοντέλο υλοποιούμε στη Ραφήνα και το Πικέρμι. Θέλουε ο Δήμος μας να αποτελεί πρότυπο πράσινης διαχείρισης των απορριμμάτων .

Τρίτον, ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς ποτέ δεν απέκρυψε απο το Δημοτικό Συμβούλιο και τους πολίτες το σχέδιο του για το νέο μοντέλο πράσινης διαχείρισης που θέλει να εφαρμοστεί στην πόλη μας. Για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν σαφείς και ξεκάθαρες αναφορές , τόσο στον απολογισμό έργου που έκανε προς τους πολίτες, όσο και στο προεκλογικό του πρόγραμμα . Έχουν υπάρξει στο παρελθόν δύο αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, όπου ο Δήμος με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο προκρίνει τη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας στα όρια του Δήμου. Ενώ υπάρχει και σαφής αναφορά στα οφέλη που έχει να κερδίσει ο Δήμος και οι κάτοικοι, απο τη λειτουργία της μονάδας ( π.χ. δωρεάν αποκομιδή πράσινων απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων, περιβαλλοντικό όφελος απο τη μείωση της παραγωγής απορριμάτων που πάνε στον πράσινο κάδο, μείωση του κόστους ταφής για το Δήμο που θα οδηγήσει και σε μείωση του ύψους των ανταποδοτικών τελών για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, κλπ).

Τέταρτον, είναι ξεκάθαρο πως όπως έχει συμβεί στο παρελθόν , έτσι και στο μέλλον, πριν ληφθεί οποιαδήποτε τελική απόφαση για την υλοποίηση της συγκεκριμένης παρέμβασης, θα υπάρξει εκ νέου ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου πάνω στο ζήτημα. Ποτέ στο παρελθόν η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν πήρε αποφάσεις που αφορούν το μέλλον του τόπου ερήμην των πολιτών και η επανακλογή της διασφαλίζει πως το ίδιο ακριβώς θα γίνει και μελλοντικά. Η διαφάνεια και η δημόσια λογοδοσία αποτελούν βασικά στοιχεία άσκησης πολιτικής για το Δήμαρχο Βαγγέλη Μπουρνού και τη δημοτική του παράταξη.

Τέλος, δηλώνουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί καμία περιβαλλοντική καταστροφή στο Δήμο μας. Όσοι μιλούν με τόσο ανεύθυνο και επιστημονικά ατεκμηρίωτο τρόπο για μια πράσινη και φιλική προς το περιβάλλον υποδομή , προφανώς υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες κι όχι την αλήθεια. Παραπληροφορούν τους πολίτες , δίνοντας ψευδή στοιχεία σε μέσα όπως το newsbreak, με προφανείς μικροπολιτκές σκοπιμότητες. Αν κινδυνεύει σήμερα το περιβάλλον και η δημόσια υγεία, κινδυνέουν απο τον τρόπο που διαχειριζόμαστε ως τώρα τα σκουπίδια μας. Κι όχι απο τη λειτουργία πράσινων μονάδων διαχείρισης τους, οι οποίες για να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή τους απο ευρωπαικά κονδύλια και για πάρουν άδεια λειτουργίας, θα πληρούν όλες τις νόμιμες προυποθέσεις που προβλέπει η περιβαλλοντική μας νομοθεσία.

Γι αυτούς που επικαλούνται υποκριτικά τη μαραθώνια διαδρομή, ένα έχουμε να πούμε. Δεν τιμάς την ιστορία των προγόνων σου, αν δεν σέβεσαι το παρόν και το μέλλον του τόπου που ζεις. Περιβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος του μέλλοντος του Δήμου και των παιδιών μας, είναι να επιτρέψουμε και τα επόμενα χρόνια να διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα της Ραφήνας και του Πικερμίου, με τον τρόπο που τα διαχειριζόμασταν τον προηγούμενο αιώνα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.