Δημοτικές εκλογές! Πισωγύρισμα ο νέος εκλογικός νόμος

Το μεικτό σύστημα της απλής αναλογικής για την εκλογή δημοτικών Συμβούλων και πλειοψηφικού για τους Δημάρχους, είναι πλέον παρελθόν και οι εκλογές του 2023 θα γίνουν με το νέο νόμο. Παράλληλα η θητεία από 4ετής γίνεται και πάλι 5ετής.

Έτσι ουσιαστικά ολοκληρώνεται η… παρέμβαση Θεοδωρικάκου το 2019 (πριν αναλάβουν οι νεοεκλεγμένες Διοικήσεις στους ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού), με την κατάργηση βασικών αρμοδιοτήτων από τα δημοκρατικά εκλεγμένα συμβούλια και την εκχώρηση τους στους τοπικούς άρχοντες και την ελεγχόμενη από αυτούς Οικονομική Επιτροπή.

Ας δούμε όμως ποιες από τις ρυθμίσεις του νέου πλειοψηφικού νόμου εγείρουν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις:

  • Με 43% ο πρώτος συνδυασμός εκλέγει το 60% των συμβούλων, τον Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη.
  • Μειώνει τον αριθμό των συμβούλων σε όλες τις περιφέρειες, στους μεγάλους Δήμους αλλά και στην πλειοψηφία των Κοινοτήτων.
  • Ορίζει το 3% ως όριο εισόδου στην κατανομή των εδρών εμποδίζοντας την εκπροσώπηση μικρών τοπικών δυνάμεων.
  • Μετονομάζει σε δημοτικές τις τοπικές κοινότητες και υποχρεώνει τους υποψήφιους να ενταχθούν σε ψηφοδέλτια υποψήφιων Δημάρχων και να εξαρτώνται από το κεντρικό αποτέλεσμα.

Είναι λοιπόν εμφανές ότι εκχωρούνται πλέον υπερεξουσίες στον εκάστοτε Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη. Αυτό αφενός δεν συνάδει με τη φιλοσοφία της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών αφετέρου πολλαπλασιάζει τους κινδύνους κακοδιαχείρισης ή ακόμη και κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος ενώ οδηγεί σε άκρατη κομματικοποίηση της Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα δημιουργεί πρόβλημα δημοκρατίας καθώς ο υποψήφιος που θα εκλεγεί στον δεύτερο γύρο, ανεξαρτήτως ποσοστού στον πρώτο, θα έχει το 60% των συμβούλων, δηλ. θα κυβερνά αν και (ενδεχομένως) είναι μειοψηφία στην κοινωνία.

Ομάδες ενεργών πολιτών που θέλουν να προσφέρουν με λιγότερο από 3% δεν θα εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των Κοινοτήτων και τη μείωση των συμβούλων αποτρέπονται ολοένα και περισσότερο αξιόλογοι άνθρωποι να ασχοληθούν με τα κοινά.

Ουδείς υποστηρίζει ότι η λειτουργία ενός Δήμου είναι ένα εύκολο εγχείρημα και η σύντμηση των διαφορετικών απόψεων είναι απλή διαδικασία. Όμως εις το όνομα της υποτιθέμενης ακυβερνησίας και της έκτακτης υγειονομικής κρίσης δεν μπορούμε να περνάμε στο άλλο άκρο της νόθευσης της λαϊκής εντολής.

Με λίγες εξαιρέσεις η πλειοψηφία των αιρετών τάσσεται υπέρ του νέου εκλογικού συστήματος. Η πράξη θα δείξει αν αυτό αποτελεί δημοκρατικό πισωγύρισμα για αλλαγή της νοοτροπίας στην κατεύθυνση της συνεννόησης, της συνεργασίας, της ενότητας των τοπικών κοινωνιών.

Πηγή: Εφημερίδα Polis

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.