Δορυφορικό σταθμό στα Σπάτα θέλει ο Έλον Μασκ

Στην αδειοδότηση 300 δορυφορικών τερματικών της Starlink προχώρησε χθες η ΕΕΤΤ. Τα τερματικά θα διαθέσει η εταιρεία του Έλον Μασκ σε ισάριθμους χρήστες στην Ελλάδα για πιλοτική χρήση. Αυτό σημαίνει με όρους τηλεπικοινωνιακούς, αν όλα πάνε καλά ότι σε τρείς – έξι μήνες θα έχουμε την εμπορική χρήση του δορυφορικού Internet μέσω δορυφόρων χαμηλής τροχιάς στη χώρα μας.

Τα δορυφορικά τερματικά θα λειτουργούν σε συχνότητες KU, δηλαδή σε συχνότητες στα 10,7 GHz έως 14,5 GΗz. Πρόκειται για συνήθεις δορυφορικές συχνότητες που λειτουργούν τα περισσότερα τερματικά VSAT, δηλαδή τερματικά των εταιρειών δορυφορικής τηλεόρασης της Nova και της Cosmote.

Αίτημα για νέο δορυφορικό σταθμό στα Σπάτα

Αυτό όμως που δεν γνωρίζει η αγορά είναι ότι η Starlink έχει αιτηθεί στην Εθνικής Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) την αδειοδότηση δημιουργίας δορυφορικού σταθμού στα Σπάτα. Πρόκειται για σταθμό που θα «ανεβάζει» και θα «κατεβάζει» κίνηση διαδικτύου. Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

Δείτε ακόμα:  Γλυκά Νερά: Νέα ντοκουμέντα αποκαλύπτουν τη σκηνοθεσία - Το σπασμένο παράθυρο, η κάμερα και η monopoly (βίντεο)

Η αδειοδότηση στα Σπάτα είναι μια δύσκολη υπόθεση, καθώς στην περιοχή λειτουργεί ο μεγαλύτερος αερολιμένας της χώρας. Εξίσου δε σημαντικό είναι ότι η αίτηση της εταιρείας έγινε για την αξιοποίηση συχνοτήτων 28 GHz, μια συχνότητα που προσφέρει μεν μεγάλο εύρος ζώνης -δηλαδή μεταφέρει μεγάλο όγκο πληροφορίας- αλλά γειτνιάζει με τις άδειες 5G που έχουν λάβει οι πάροχοι στα 26 GHz.

powergame.gr