Δύο έφηβες πέθαναν παίζοντας το viral «παιχνίδι με το μαντήλι» του TikTok – Η παραλλαγή του «blackout challenge»

Ένα 16χρονο κορίτσι στη Γαλλία πέθανε τον περασμένο μήνα επιχειρώντας το viral «παιχνίδι με το μαντήλι». Το συγκεκριμένο «παιχνίδι» είναι μια παραλλαγή του θανατηφόρου «blackout challenge» του TikTok, που έχει στοιχίσει αρκετές ζωές τον τελευταίο χρόνο.

Η Christy Sibali Dominique Gloire Gassaille, η οποία μεγάλωσε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, φέρεται να βρισκόταν στο σπίτι της, όταν δοκίμασε το θανατηφόρο κόλπο. Η επικίνδυνη πρακτική έχει ως εξής: ένα άτομο δένει ένα μαντήλι στο λαιμό του τόσο σφιχτά, μέχρι να φτάσει στο σημείο να ασφυκτιά και να λιποθυμά, με σκοπό να γίνει viral.

Δυστυχώς, όπως και με το «blackout challenge», αυτό το κατόρθωμα μπορεί να περιορίσει τη ροή οξυγόνου στον εγκέφαλο, προκαλώντας επιληπτικές κρίσεις, σοβαρούς τραυματισμούς, ακόμη και θάνατο.

Η Gassaille κηδεύτηκε στις 7 Ιουνίου στο νεκροταφείο Fleury-les-Aubrais, κοντά στο σπίτι της στην Ορλεάνη της Γαλλίας. Ο θάνατος της Gassaille συνεχίζει ένα μοτίβο που υποκινείται από τις προκλήσεις πνιγμού, οι οποίες έχουν γίνει δημοφιλείς στο TikTok.

Ωστόσο, μια αναζήτηση στο TikTok για το «παιχνίδι με το μαντήλι», δίνει το μήνυμα «δεν βρέθηκαν αποτελέσματα».

Στην Αργεντινή τον Ιανουάριο, η 12χρονη Milagros Soto έχασε τη ζωή της επιχειρώντας να κάνει την ίδια θανατηφόρα πρακτική με μια αυτοσχέδια θηλιά, κάτι το οποίο φέρεται πως προσπαθούσε να καταγράψει σε κάμερα.

Ενώ τα κίνητρα της Soto δεν είναι ξεκάθαρα, η θεία της ισχυρίστηκε ότι είχε λάβει ένα μήνυμα στην πλατφόρμα του WhatsApp, αφού είχε δεχτεί εκφοβισμό στο σχολείο. «Πιστεύω ότι κάποιος την ενθάρρυνε να το κάνει», επέμεινε η θλιμμένη συγγενής. «Υπέφερε πολύ από το μπούλινγκ».

Το TikTok αρνείται την ευθύνη

Στις ΗΠΑ, το TikTok βρίσκεται αντιμέτωπο με αγωγές για άδικο θάνατο, αφού δύο κορίτσια από την Καλιφόρνια φέρονται να κρεμάστηκαν μέχρι θανάτου μετά την προβολή βίντεο «blackout challenge» στην πλατφόρμα. «Το TikTok έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για να σχεδιάσει και να αναπτύξει σκόπιμα το προϊόν του για να ενθαρρύνει, να επιτρέψει και να προωθήσει περιεχόμενο σε εφήβους και παιδιά, το οποίο ο εναγόμενος γνωρίζει ότι είναι προβληματικό και άκρως επιζήμιο για την ψυχική υγεία των ανήλικων χρηστών του», αναφέρεται στην αγωγή.

Το TikTok δεν έχει απαντήσει, ακόμα, επίσημα στα αιτήματα σχολιασμού σχετικά με τη δικαστική διαμάχη, αλλά οι εκπρόσωποι της πλατφόρμας έχουν αρνηθεί την ευθύνη σε παρόμοιες περιπτώσεις. Σύμφωνα με το nypost.com, δήλωσαν ότι οι τραυματισμοί από το «παιχνίδι» που υπέστησαν οι νέοι, προηγήθηκαν πολύ πριν από την πρόκληση του «blackout challenge».

Οι χρήστες του TikTok ενθαρρύνονται να επισημάνουν οποιονδήποτε συμμετέχει στην πρόκληση κάνοντας κλικ στο σύμβολο «report».

newsbeast.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.