Έφοδοι της αστυνομίας και 7 συλλήψεις για τους θανάτους ηλικιωμένων στο γηροκομείο “κολαστήριο”

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη επτά ατόμων που εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση της Ιδιωτικής Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων στα Τσικαλαριά Χανίων. Από νωρίς το πρωί η αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε σπίτια.

Πρόκειται για τις αποκαλύψεις για το γηροκομείο “κολαστήριο”, όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή από ανακοπή καρδιάς, μόλις μέσα σε 1,5 χρόνο τουλάχιστον 73 ηλικιωμένοι.

Στο στόχαστρο των ερευνών έχουν βρεθεί πληρεξούσια ηλικιωμένων που έχασαν τα σπίτια τους και η υπόθεση θανάτου ηλικιωμένης και την εκταφή της με εντολή Εισαγγελέα, μετά την καταγγελία των παιδιών της για σημάδια κακοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, η ογκώδης 400σέλιδη δικογραφία περιλαμβάνει πέντε τουλάχιστον κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα και πληθώρα πλημμελημάτων.

Αναμένεται εντός της ημέρες να οδηγηθούν ενώπιον ανακριτή και εισαγγελέα, προκειμένου να απολογηθούν.

Στο μικροσκόπιο ύποπτες μεταβιβάσεις ακίνητων και διαθήκες θυμάτων

Οι Αρχές ερευνούν τις διαθήκες που ίσως άλλαξαν τελευταία στιγμή οι ηλικιωμένοι, τυχόν δωρεές που έκαναν οι τρόφιμοι, αλλά και τους λογαριασμούς του ιδρύματος.

Πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου, από την οποία ξεκίνησε η έρευνα, έχει αφήσει να εννοηθεί πως η ιδιοκτησία στόχευε στην περιουσία των τροφίμων.

“Έχω δώσει κατάθεση δεκατεσσάρων σελίδων, τα έχω πει όλα, από εμένα ξεκίνησε η έρευνα. Έβλεπα αστυνομικούς να έρχονται ως μάρτυρες σε δηλώσεις που έκαναν ηλικιωμένοι με άνοια”, λέει.

Η συγκεκριμένη πρώην εργαζόμενη υποστηρίζει πως μέσα στο γηροκομείο, ψέκαζαν ακόμα και με εντομοκτόνο πάνω σε κεφάλια ηλικιωμένων, για να καταπολεμήσουν τις ψείρες.

Καταγγελίες για κακοποίηση ηλικιωμένων

Σύμφωνα με καταγγελία πρώην εργαζόμενης, η ίδια έχει γίνει μάρτυρας κακοποιητικών συμπεριφορών, καθώς έχει πιάσει επ’ αυτοφώρω υπεύθυνη βάρδιας να ταΐζει με το ζόρι μια ηλικιωμένη γυναίκα.

“Μπήκα σε κλίνη και είδα με τα μάτια μου την υπεύθυνη βάρδιας να πατάει το κουτάλι στην ετοιμοθάνατη ηλικιωμένη και να την έχει κάνει χάλια στο πρόσωπο”.

Όπως σημειώνει, σε κάθε σημείο του γηροκομείου υπήρχαν κάμερες ασφαλείας, με τους παλαιότερους εργαζομένους, εφτά στον αριθμό, να είναι όλοι ενήμεροι και συνεργοί στο κολαστήριο των Χανίων.

“Όλοι ήταν ενήμεροι, ειδικά οι υπεύθυνοι βάρδιας είναι το δεξί τους χέρι. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια”, αναφέρει.

“Τους έδεναν, ήταν όλη νύχτα δεμένοι χέρια πόδια”, σημειώνει η ίδια εν συνεχεία, υπογραμμίζοντας ότι τους χορηγούσαν και κατασταλτικά χάπια. “Δεν μας έλεγαν τι χάπια δίναμε, μας τα έδιναν στα χέρια”.

Οι ηλικιωμένοι ήταν σε κατάσταση “φυτού”, καθώς μετά τη χορήγηση των κατασταλτικών, πολλοί δεν μπορούσαν ούτε να σταθούν όρθιοι. “Γινόταν η σίτιση με βία, ζούσαμε ένα θρίλερ”.

Η πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου, καταγγέλλει ότι αφού οι υπεύθυνοι του γηροκομείου έπαιρναν προκαταβολή τον μήνα για να φροντίσουν τους ηλικιωμένους, “προσπαθούσαν να ξεμπερδεύουν γρήγορα, να αδειάσουν τις κλίνες για να τις γεμίσουν ξανά”.

Οι άτυχοι ηλικιωμένοι δέχονταν και λεκτική βία. “Τους έβριζαν, τους έλεγαν ‘τα χούφταλα, τα σάψαλα’”.

Η καταγγέλλουσα σημειώνει ότι υποχρεώθηκε να υπογράψει χαρτί απορρήτου για όσα γίνονταν μέσα στο γηροκομείο, ενώ σημειώνει ότι “ήταν όλοι ανειδίκευτοι. Το έπαιζαν νοσηλευτές και δεν είχαν πτυχία”.

thetoc.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.