Έφτασε στα Σπάτα ο Γιάννης Λαγός: Από το Ελ. Βενιζέλος στον Εισαγγελέα και μετά στις φυλακές Δομοκού

Έφτασε στην Αθήνα ο Λαγός, το άλλοτε πρωτοπαλίκαρο του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου και αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Εφετών για να εκτελεστεί το ένταλμα σε βάρος του.

Στη συνέχεια αναμένεται να οδηγηθεί – πιθανότατα την Κυριακή– στις φυλακές Δομοκού, όπου βρίσκονται κρατούμενοι και τα υπόλοιπα καταδικασθέντα στελέχη του κόμματος.

Ωστόσο, ο ίδιος φέρεται να επιθυμεί να κρατηθεί στον Κορυδαλλό προκειμένου να μπορεί να εκτελεί και τα καθήκοντα του στο Ευρωκοινοβούλιο! Μπορεί η Ελληνική Δικαιοσύνη σε πρώτο βαθμό να τον καταδίκασε ως διευθυντή εγκληματικής οργάνωσης, όμως σε αυτό το στάδιο δεν παύει να διατηρεί τόσο τη θέση του στο Ευρωκοινοβούλιο, όσο και τη δυνατότητα να μπορεί να εκτελεί τα καθήκοντα του.

Αν και αρχηγός ασφαλείας στην οργάνωση της Χρυσής Αυγής, ο Γιάννης Λαγός δεν άντεξε το κελί των Βρυξελλών, καθώς υποχρεώθηκε να συναναστραφεί με Άραβες κρατουμένους. «Βρίσκομαι σε μία φυλακή υψίστης ασφαλείας μέσα σε μία πτέρυγα όπου το 95% είναι Άραβες και κραυγάζουν κάθε βράδυ γιατί τώρα πλησιάζει το ραμαζάνι “Αλλάχ Ακμπάρ” και έχουν όλα τα δικαιώματα και εγώ είμαι εδώ και μιλάω για Ελλάδα και για ορθοδοξία», ανέφερε. Μάλιστα, η δυσαρέσκεια και ο φόβος του ήταν τέτοιος που αποφάσισε να μην κάνει χρήση κανενός ενδίκου μέσου κατά της απόφασης έκδοσής του στην Ελλάδα, που θα καθυστερούσε την διαδικασία.

Ποτέ έφυγε από την Ελλάδα

Έφτασε στην Αθήνα ο Λαγός, ο οποίος είχε φύγει «τρέχοντας» από την χώρα, όταν κατάλαβε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης του ότι θα οδηγηθεί στη φυλακή. «Θα τους κάνω να μην ξέρουν από πού θα φύγουν» ήταν η τελευταία φράση του έξω από το Εφετείο, λίγο πριν αποχωρήσει για τις Βρυξέλλες και φυσικά πριν πέσει η «αυλαία» της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Τον Οκτώβριο του 2020 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων εξέδωσε την απόσταση του, στέλνοντας στη φυλακή σημαντικό αριθμό πρώην βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής. Σχεδόν έξι μήνες αργότερα, το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της άρσης ασυλίας του Γιάννη Λαγού με συντριπτική πλειοψηφία 658 υπέρ και 25 κατά. Ακολούθησε η σύλληψή του και μετά την απόφαση του να μην άσκηση έφεση κατά την απόφασης έκδοσης του, θα βρεθεί «αγκαλιά» με τους κάποτε αγαπημένους του συντρόφους.

Η στάση του στο δικαστήριο

Επιθετικός και λέγοντας αρκετά «γαλλικά» εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της απολογίας του τον Οκτώβριο του 2019 ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Αν και βρήκε…. «ντροπιαστική» τη διαδικασία, ο Γιάννης Λαγός παρείχε πλήρη κάλυψη στον αρχηγό της οργάνωσης Νίκο Μιχαλολιάκο. «Είμαι υπερήφανος, Έλληνας, εθνικιστής πατριώτης και δεν με φοβίζουν οι διώξεις. Υπάρχει ένας καθ’ ομολογίαν δολοφόνος και άλλοι 69 που ταλαιπωρούμαστε. Μας τραβολογάτε εδώ και 6,5 χρόνια… Ντροπιάσατε όλη τη διαδικασία και αν δεν σας τα είπαν οι άλλοι 68, θα σας τα πω εγώ. Δεν φοβάμαι» είπε στην αρχή της απολογίας του.

«Δεν αποδέχομαι την κατηγορία. Ο ρόλος μου εδώ είναι μόνο για να ακουστεί η φωνή μου. Μετά από έξι χρόνια δεν μας δόθηκε ποτέ το δικαίωμα για δυο λεπτά να απαντήσω για όσα με κατηγορούν. Στις ανακρίτριες όταν απολογήθηκα δεν μου υπέβαλλαν παρά μια ερώτηση στο τέλος. Συμπεριφέρθηκαν σαν να μας μισούσαν. Ελεγαν ότι είμαι ηθικός αυτουργός για το τραγικό περιστατικό της δολοφονίας Φύσσα. Ο Γεωργουλέας δε με ρώτησε γι’ αυτό και το γυρίσαμε στο ιδεολογικό, τα μπλουζάκια και τις αρβύλες. Το όλο σκηνικό ήταν η δημιουργία εντυπώσεων» ανέφερε στην έναρξη της απολογίας του. Μάλιστα, καταφέρθηκε κατά των ανακριτών της υπόθεσης λέγοντας: «Μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Το βίντεο Μπαλτακου, το ηχητικό Σαμάρα και όλα αυτά στοιχειοθετούν ότι έχουμε διωχθεί. Έχει γίνει συρραφή μηνυμάτων, έτσι μπορεί οποιοδήποτε να παρουσιαστεί ως εγκληματίας. Δεν έδωσα ποτέ καμία εντολή, για καμία εγκληματική ενεργεία, ενώ από την αρχή ζήτησα την άρση του τηλεφωνικού μου απορρήτου».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι μπήκε στη Χρυσή Αυγή από το 1999 και στην αρχή δεν είχε καθήκοντα, αφού τα μέλη ήταν λίγα και τα έκαναν όλοι όλα. Πλέον έχει ανεξαρτητοποιηθεί και όπως είχε ανακοινώσει στο δικαστήριο, ετοίμαζε ένα νέο φορέα. «Έκαναν λάθος πολιτικές κινήσεις. Εγώ θεωρούσα ότι πρέπει να γίνει ένα άνοιγμα σε ομάδες ανθρώπων που μπορεί να μην ήταν τόσο πατριώτες όσο θα θέλαμε, αλλά νοιάζονταν για την πατρίδα. Ακόμη και αριστερός να ήταν κάποιος. Έπρεπε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας αλλά διαφωνούσαμε. Δεν έγινε αποδεκτό αυτό που πρότεινα. Επίσης δεν συμφώνησα με τη διαδικασία κατά τη διάρκεια της δίκης. Η συμπεριφορά του δικαστηρίου στους μάρτυρες μας, στη διαδικασία ολόκληρη διαφώνησα. Δημιουργήθηκε ένα πέπλο μυστηρίου για τους Χρυσαυγίτες, δεν υπήρχε δημοσιότητα. Έπρεπε τότε με τον Φύσσα να γίνουν μηνύσεις για ψευδομαρτυρίες. Κατέθεταν μάρτυρες προστατευόμενοι και Ακουγόταν από το μικρόφωνο να τους μιλάει κάποιος. Αυτά τα πράγματα δεν έπρεπε να τα αφήσουμε. Εκεί διαφώνησα».

Ο Γιάννης Λαγός δέχτηκε σωρεία ερωτήσεων σχετικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο ίδιος υποστήριξε πως ενημερώθηκε από τον Γ. Πατέλη με τον οποίο είχαν συχνές τηλεφωνικές κλήσεις, ωστόσο αν και μίλησε τη νύχτα με το Νικ. Μιχαλολιάκο, δεν του ανέφερε απολύτως τίποτα, γιατί «δεν ήταν κάτι βέβαιο».

Για τα γεγονότα της νύχτας, όταν δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας, είπε:

«Με πήρε μετά τα μεσάνυχτα ο Πατέλης να μου πει ότι υπάρχει συμβάν και κάποιος από τη Χρυσή Αυγή έχει προσαχθεί. Δεν μου είπε ούτε το άτομο, ούτε το λόγο. Το αρχικό τηλεφώνημα ήταν ότι συνελήφθη για ασήμαντο λόγο και να βοηθήσουμε την επόμενη μέρα με δικηγόρο. Μετά από λίγο με ξαναπήρε και μου είπε ότι άκουσε για μαχαίρωμα και στο τρίτο τηλεφώνημα μου είπε «μαχαίρωσε ο Ρουπακιάς άνθρωπο, ο οποίος κινδυνεύει να πεθάνει». Δεν μου είπε ποιος τον ενημέρωσε τον Πατέλη. Δεν μου μίλησε για αλλά άτομα, ήταν τόσο τραγικό το συμβάν. Κάποιος από την τοπική της Νίκαιας είχε κάνει δολοφονία. Στην αρχή διάβαζα για οπαδικό διαπληκτισμό και την επόμενη ημέρα διάβαζα και έβλεπα στις τηλεοράσεις. Την ίδια νύχτα όταν έμαθα για δολοφονία τι να έκανα; Δεν ασχολήθηκα περισσότερο, αφού κάποιος σκότωσε, τι μπορούσα να κάνω» είπε.

Σχολιάζοντας τα δεκάδες τηλέφωνα που έγιναν εκείνο το βράδυ μεταξύ των μελών της Χρυσής Αυγής, υποστήριξε: «Δέχτηκα και αλλά τηλεφωνήματα για άσχετα πράγματα. Τον αριθμό μου τον είχαν οι πάντες. Μετά τις 12.10 εκείνη τη νύχτα όλα τα τηλέφωνα αφορούσαν στην ανθρωποκτονία, είχαν παγώσει όλα. Στα τηλέφωνα προσπαθούσα να δω τι έχει συμβεί, ποιος είναι αυτός, χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας. Ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα δεν περιμέναμε να συμβεί κατά τέτοιο.

Σε συνεννοήσεις για κάποια ομιλία απέδωσε τα τηλέφωνα πριν τη δολοφονίας, ενώ σχετικά με την επικοινωνία με τον αρχηγό της οργάνωσης Νίκο Μιχαλολιάκο, ισχυρίστηκε: «Μιλήσαμε στη μια το βράδυ. Με πήρε τηλέφωνο για να μου πει το πρόγραμμα της επόμενη ημέρας επειδή ήμουν υπεύθυνος ασφαλείας του. Με πήρε δεν το σήκωσα με όσα γινόταν και τον πήρα αργότερα αλλά δεν τον ενημέρωσα γιατί ακόμα δεν ήξερα πολλά. Την επόμενη ημέρα το πρωί που πήγα στο σπίτι του Μιχαλολιακου ήταν ήδη ενήμερος. Έπρεπε να μάθω τι είχε συμβεί για να ενημερώσω. Όταν βρεθήκαμε από κοντά ήταν σε γνώση του θέματος. Το έπαιζαν όλα τα ΜΜΕ».

ΠΗΓΗ: MEGATV

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.