Eφτασε στη Θράκη o Μεβλούτ Τσαβούσογλου (βίντεο)

Λίγο μετά τις 10:00 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης το αεροπλάνο που μεταφέρει τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε επικοινωνιακή φιέστα, με αποδέκτη το εσωτερικό ακροατήριο στην Τουρκία, φιλοδοξεί να καταστήσει τη σημερινή επίσκεψη – αστραπή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη, η κυβέρνηση Ερντογάν.

Για το λόγο αυτό, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας συνοδεύεται από πολυμελή αντιπροσωπεία τουρκικών ΜΜΕ, που θα προβάλλουν στην Τουρκία το κυβερνητικό ενδιαφέρον για τους «ομογενείς», όπως αποκαλούν τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Η επίσκεψη του θιγμένου Τσαβούσογλου και τα σημεία κλειδιά

Ανταποδοτική διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί από σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η οποία περιλαμβάνει δύο σταθμούς, σήμερα στην ακριτική Θράκη και αύριο στην Αθήνα, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Η επίσκεψη είναι σημαντική αφού θα συζητηθούν διμερή και περιφερειακά θέματα ενώ με βάση τα σημερινά δεδομένα οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο κρατών θα προετοιμάσουν την κυοφορούμενη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου στο περιθώριο της κρίσιμης και πολυθεματικής Συνόδου Κορυφής των 30 κρατών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες που θα λάβει χώρα στις 14 Ιουνίου.

Η διήμερη επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα παρουσιάζει ενδιαφέρον, αφού πέραν της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 24-25 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., όπου πέραν των άλλων διεθνών και ευρωπαϊκών ζητημάτων θα εξεταστούν οι σχέσεις της Ενωσης με την Αγκυρα, η θετική ατζέντα στο φως της στάσης τύπου Ιανού-διπρόσωπης Τουρκίας, η οποία από τη μια εμφανίζεται να επιδιώκει χαλάρωση των εντάσεων με τη Δύση και επιλεκτικές αραβικές χώρες (Αίγυπτος-Σαουδική Αραβία), ενώ από την άλλη εξακολουθεί να προκαλεί την Ελλάδα και την Κύπρο, προαναγγέλλοντας νέες υδρογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με περαιτέρω διεύρυνση του ναυτικού δόγματος της MAVI VATAN. Αλλωστε η επίσκεψη Τσαβούσογλου συνέπεσε χρονικά με τη διεξαγόμενη διακλαδική άσκηση (μεγάλης κλίμακας) ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ 2021, καθώς και με ολική ανατροπή στο Κυπριακό, προβάλλοντας και υποστηρίζοντας την εδαφική διχοτόμηση της νήσου.

Για Ισραήλ

Στο μόνο θέμα που παραμένουν σταθεροί και συγκρουσιακοί οι Τούρκοι είναι στην επαναληφθείσα σκληρή στάση κατά του Ισραήλ, αφού η Αγκυρα πρωτοστατεί στην ισχυροποίηση της θέσης της ως προστάτιδας δύναμης του μουσουλμανικού κόσμου και των δεδομένων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

Η Αγκυρα διαχρονικά επιδιώκει να τουρκοποιήσει τη θρησκευτική μειονότητα της Θράκης, ενώ ως μοχλός πίεσης, προπαγάνδας και κινητικότητας χρησιμοποιείται το τουρκικό γενικό προξενείο Κομοτηνής. Ο γενικός πρόξενος Μουράτ Ομέρογλου είναι ιδιαίτερα δραστήριος, ενώ το μειονοτικό κόμμα DEP/ΚΙΕΦ στις εκλογές εμφανίζεται σε Ξάνθη και Ροδόπη με λίαν υπολογίσιμα εκλογικά ποσοστά. Επικεφαλής του είναι η Τσιγδέμ Ασάφογλου, ενώ υποστηρικτές των θέσεων Ερντογάν στους κύκλους της μειονότητας είναι οι ψευτομουφτήδες Ιμπραήμ Σερίφ και Αχμέτ Μετέ. Σημαντικός είναι ο ρόλος που διαδραματίζει τα τελευταία χρόνια ο επιχειρηματίας Λεβέντ Σαδίκ στους χώρους της καπνοπαραγωγής και βαμβακοπαραγωγής, ο οποίος έχει απευθείας προσβάσεις σε Ερντογάν-Τσαβούσογλου-Ακάρ-Μπαχτσελί.

Η περίπτωση της θρησκευτικής μειονότητας της Θράκης και οι χειρισμοί των θεμάτων της απαιτούν μεγάλη προσοχή και μεγαλύτερη προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί στην κατανόηση των ζητημάτων των Πομάκων της ορεινής Ξάνθης και Ροδόπης γιατί από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις έχουν γίνει σημαντικά λάθη που τα εκμεταλλεύεται εκπαιδευτικά, πολιτικά, θρησκευτικά, προπαγανδιστικά και σε διεθνείς ανθρωπιστικού χαρακτήρα συνάξεις η Αγκυρα.

Αναφορικά με τα διμερή θέματα-διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας η Αγκυρα προσθέτει μονομερείς διεκδικήσεις σε βάρος μας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα και προφανώς πέραν των AOZ και υφαλοκρηπίδας δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος. Πάντως απαιτείται προσοχή στα θέματα του εύρους του ελληνικού εναερίου χώρου που είναι στα 10 ν.μ. από τη δεκαετία του ‘30 και από το 1974 δεν αποδέχεται η Τουρκία, καθώς και στο μπαράζ αμφισβητήσεων στο θέμα της ύπαρξης στρατιωτικών μονάδων από τη Σαμοθράκη μέχρι το σύμπλεγμα Μεγίστης/Καστελλόριζου. Πληροφορίες του υπογράφοντα τονίζουν ότι διαχρονικά αλλά πιο πολύ τα τελευταία 3-4 χρόνια η Τουρκία έχει ενδυναμώσει την προπαγάνδα της. Κλειδί στην αποτροπή τουρκικών ενεργειών αποτελεί η ενίσχυση της παρουσίας μας στο ΝΑΤΟ, η συνεχής ισχυροποίηση των σχέσεών μας με τους Αμερικανούς και η πιο ενεργή συμμετοχή μας στην έστω και προβληματική ευρωάμυνα.

Είναι πολύ πιθανό οι Τούρκοι σύντομα να αρχίσουν εκ νέου ωκεανογραφικές μελέτες και έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην Κυπριακή ΑΟΖ και στον χώρο του τουρκολιβυκού μνημονίου νοτιοανατολικά του Νομού Λασιθίου.

Η Τουρκία αισθάνεται στρατιωτικά ισχυρή και παρά τα λεγόμενα και την επικρατούσα ασχετολογία πολλών αυτοχρισθέντων ως ειδικών στη χώρα μας είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθούμε τις κινήσεις της σε όλα τα αζιμούθια. Προετοιμάζει περαιτέρω ναυτική παρουσία σε πολλά μέτωπα, εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού σε τρίτα κράτη, στρατιωτικές συμφωνίες με διάφορες χώρες, ενώ περίτεχνα χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ στην προβολή της αμυντικής βιομηχανίας και όχι μόνο.

Τη διήμερη επίσκεψη Τσαβούσογλου θα πρέπει να την αξιολογήσουμε αμέσως μετά το πέρας της στο γενικότερο πλαίσιο του μετεξελιγμένου ΝΑΤΟ, των προσεχών αμερικανοτουρκικών σχέσεων (μετά τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν), των ύπουλων ενεργειών της Μόσχας στην ευρύτερη περιοχή μας, των εξελίξεων σε Συρία, Παλαιστίνη, Λιβύη, Καύκασο, Ουκρανία, πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν… Μπορεί η οικονομική-νομισματική της κατάσταση να μην είναι καλή και το τουρκικό παρακράτος από το Σουσουρλούκ της δεκαετίας του ‘90 μέχρι τον αρχιμαφιόζο Πεκέρ του σήμερα να φθείρει τον Ερντογάν, αλλά για την επανεκλογή του ήδη προβαίνει σε κινήσεις καλά μελετημένες (συνταγματικές κ.λπ.), για αυτό και χρειάζεται προσοχή στις εκτιμήσεις για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων.
Η διήμερη επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα στην Αγκυρα ήταν λίαν σημαντική και καθόρισε πολλά από αυτά που θα δούμε στις προβληματικές σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Η Γουέντι Σέρμαν είναι κορυφαίο μυαλό ως διπλωμάτης, πολιτικός και ακαδημαϊκός και στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Αγκυρας έχουμε να δούμε πολλά… κεφάλαια του βιβλίου.

Τέλος, απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή εκ μέρους μας οι τουρκικές κινήσεις στο ΝΑΤΟ καθώς και με ορισμένα κράτη-κλειδιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πολωνία.

Στην Αγκυρα ήταν για τριήμερη επίσημη επίσκεψη ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, που έγινε δεκτός από τον Ερντογάν. Οι δύο χώρες προχώρησαν σε μία πολύ στενή στρατιωτική συνεργασία το τελευταίο διάστημα, με 80 Πολωνούς στρατιωτικούς να βρίσκονται πλέον στη γειτονική μας χώρα στο πλαίσιο νατοϊκών και άλλων διμερών αποστολών.

Στο πρόγραμμα του Πολωνού προέδρου ήταν επίσης επίσκεψη στην πολωνική στρατιωτική αποστολή στο Ιντσιρλίκ, καθώς και στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δεδομένων των ισχυρών δεσμών του Πατριαρχείου με την Πολωνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

eleftherostypos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.