Εκδρομή στο Λαύριο – Έναν προορισμό τεσσάρων εποχών στην Αττική (φωτό)

Το Λαύριο είναι ένα ανοιχτό μουσείο, όπου και να γυρίσετε το βλέμμα σας θα δείτε τα σημάδια της μεταλλευτικής ιστορίας της πόλης. Αποτελεί εμβληματικό σημείο της Περιφέρειας Αττικής και αξίζει να το επισκεφθείτε.

Την παλιά Γαλλική σκάλα φόρτωσης των μεταλλευμάτων στο λιμάνι, το παλιό Ρολόι της Ελληνικής Εταιρείας Μεταλλουργείων, το εργοστάσιο της Γαλλικής Εταιρείας που σήμερα στεγάζει το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, τα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια που είναι διάσπαρτα στα στενά της πόλης χτισμένα κυρίως από τις εταιρείες μεταλλείων αλλά και τις πρώτες ουσιαστικά εργατικές κατοικίες στην συνοικία Κυπριανός.

Η Αττική είναι ένας ασφαλής κι ελκυστικός πολυδιάστατος προορισμός και σας προσκαλεί να ζήσετε αξέχαστες εμπειρίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και το Λαύριο είναι ένα από τα πολλά διαμάντια που κρύβει. Χειμώνα ή καλοκαίρι η Λαυρεωτική είναι ένας εξαιρετικός προορισμός με πολλές ομορφιές που αξίζει να ανακαλύψετε.

Η ιστορία του Λαυρίου αρχίζει πολλά πολλά χρόνια πριν, περίπου το 3.000 π.Χ, όταν οι αρχαίοι Έλληνες ξεκίνησαν την εξόρυξη των αργυρομολυβδούχων μεταλλευμάτων που υπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή. Τον 2ο αι. π.Χ. η λειτουργία τους σταματάει και ξαναρχίζει αρκετούς αιώνες μετά, το 1864 με την ίδρυση της εταιρείας «Roux – Serpieri – Fressynet C.E» από τον Ιταλό Τζιανμπατίστα Σερπιέρι έπειτα από παρότρυνση του μεταλλειολόγου Ανδρέα Κορδέλλα. Μετά το 1869 ιδρύεται επίσης η ελληνική Εταιρεία των Μεταλλουργείων Λαυρίου που ουσιαστικά μαζί με την εταιρεία του Σερπιέρι άρχισαν να διαμορφώνουν την πόλη του Λαυρίου. Καταστήματα, σχολεία αλλά και κατοικίες χτίζονται από τις εταιρείες για τους υπαλλήλους των ορυχείων. Το τέλος της βιομηχανικής ιστορίας του Λαυρίου ξεκινά το 1977 ως συνέπεια της αποβιομηχάνισης που της χώρας με το οριστικό κλείσιμο των εγκαταστάσεων να έρχεται το 1989.

Το παλιό ρολόι
Εγκαταλελειμμένη έπαυλη στο Λαύριο

Ανακαλύψτε το Λαύριο περπατώντας για να θαυμάσετε τα υπέροχα νεοκλασικά κτήριά του όπως το Ά Δημοτικό Σχολείο, χτισμένο το 1901, το παλιό Δημαρχείο στην κεντρική πλατεία, ένα διώροφο κτίριο που αρχικά λειτουργούσε ως ξενοδοχείο με το όνομα «Η Αγγλία» αλλά και το νέο που στεγάζεται στο παλιό σπίτι του διευθυντή της εταιρείας «Roux – Serpieri – Fressynet C.E», κτίριο του 1864. Κάντε μια στάση στο Αρχαιολογικό Μουσείο, ένα χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του ‘70, που περιλαμβάνει εκθέματα από τις μεταλλευτικές και μεταλλουργικές δραστηριότητες στη Λαυρεωτική κατά την αρχαιότητα αλλά και αγγεία, εργαλεία και λίθινα κοσμήματα από το σπήλαιο του Κίτσου, κτερίσματα από τα νεκροταφεία του Θορικού και της ευρύτερης περιοχής του Σουνίου κ.α.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.