Έκκληση για βοήθεια ζητάνε οι νεφροπαθείς και οι καρκινοπαθείς

Όλοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές έχουν επιστρατευτεί και ασχολούνται, απόλυτα δικαιολογημένα, με την αντιμετώπιση του Covid-19, αλλά τα προβλήματα στη διαχείριση νεφροπαθών και ογκολογικών ασθενειών παραμένουν άλυτα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, υπάρχουν τεράστιοι κίνδυνοι από αυτά που συνεπάγονται, όπως κατήγγειλαν τα στελέχη των φορέων εκπροσώπησης των χρονίως πασχόντων.

Η Αναστασία Λούβαρη, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, απηύθυνε έκκληση για δημιουργία τεχνητού νεφρού μόνο για νεφροπαθείς με Covid-19, με γιατρούς και νοσηλευτές που δεν θα μοιράζονται στα δύο, με κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε αιμοκαθαρόμενους που δεν έχουν ως τώρα προσβληθεί.

«Εδώ και έναν μήνα έχουμε διατυπώσει το αίτημα επιτακτικά, να γίνει μια μονάδα τεχνητού νεφρού μόνο για Covid ασθενείς και όλοι οι αιμοκαθαρόμενοι με Covid να πηγαίνουν σε ένα συγκεκριμένο νοσοκομείο, έτσι ώστε και το νοσηλευτικό προσωπικό πλέον, που έχει κουραστεί ψυχικά και σωματικά, να μην πηγαίνει από μονάδα μη Covid σε μονάδα με ασθενείς Covid για να τους κάνουν αιμοκάθαρση και στη συνέχεια να επιστρέφουν σε ασθενείς που δεν έχουν Covid. Σε δημόσια νοσοκομεία οι μονάδες τεχνητού νεφρού συνεχίζουν να εξυπηρετούν ασθενείς με Covid και ασθενείς χωρίς Covid! Μας λένε ότι θα προσπαθήσουν, αλλά δεν δίνεται λύση. Επρόκειτο να μετατραπεί. Ήταν να διαμορφωθεί μια τέτοια μονάδα, αποκλειστικά για θετικούς στον Covid νεφροπαθείς, σε επιταγμένη ιδιωτική κλινική, αλλά ούτε αυτό προχώρησε, γιατί εκεί, στην Κλινική “Σαραφιανός”, μπορούσαν να καλύψουν βαριά περιστατικά».

Δείτε ακόμα:  Τραγωδία στο Άγιον Όρος: Νεκρός 44χρονος προσκυνητής - Έπεσε σε γκρεμό

Λιγότερο έντονο αλλά υπαρκτό παραμένει το ίδιο πρόβλημα και για τους ογκολογικούς ασθενείς, ενώ τεράστιες καθυστερήσεις παρατηρούνται στην εξέλιξη ογκολογικών θεραπειών και προληπτικών ελέγχων, όπως κατήγγειλε ο Γιώργος Καπετανάκης, γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου.

«Είναι ανεπίτρεπτο ογκολόγοι και ογκολογικοί νοσηλευτές να αναγκάζονται να μετακινηθούν σε νοσοκομεία COVID για εφημερίες, λόγω έλλειψης προσωπικού και στη συνέχεια να επανέρχονται σε μονάδες με ανθρώπους που ανοσοκατασταλμένοι. Για τέτοιου είδους φαινόμενα είχαμε καταγγελίες στη Λάρισα, στην Αχαΐα, στο Ηράκλειο της Κρήτης, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε ακόμα:  Άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 ετών

Την ίδια ώρα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις ακτινοθεραπείες, στα ραντεβού των ασθενών έχουμε ακόμα τρεις μήνες καθυστέρηση. Αν συνέχιζαν να έχουμε διπλή βράδια θα είχαμε ελάχιστες έως καθόλου καθυστερήσεις. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην ασθενή με καρκίνο είναι ζωτικής σημασίας.».

newsbreak.gr