Εκλογές: Καθυστερήσεις σε εκλογικά τμήματα – Άργησαν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, δεν προσήλθε η εφορευτική επιτροπή

Με μικρά προβλήματα ξεκίνησε το πρωί της 25ης Ιουνίου η εκλογική διαδικασία στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα στην Αιτωλοακαρνανία. Άργησαν να πάνε στο πόστο τους οι δικαστικοί αντιπρόσωποι.

Ειδικότερα, όπως διευκρίνισε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά, «με καθυστέρηση ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία σε ένα εκλογικό τμήμα της ορεινής Ναυπακτίας διότι παρουσίασε βλάβη το αυτοκίνητο του δικαστικού αντιπροσώπου».

Επίσης, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, «με καθυστέρηση ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία και σε άλλα δύο εκλογικά τμήματα στην Αιτωλοακαρνανία, λόγω αργοπορίας των δικαστικών αντιπροσώπων».

Πάντως, όπως τόνισε η Μαρία Σαλμά, «όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι βρίσκονται πλέον στις θέσεις τους, η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται κανονικά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Χωρίς εφορευτική επιτροπή εκλογικά τμήματα σε Άλιμο και Θεσσαλονίκη

Μικροπροβλήματα καταγράφηκαν το πρωί της Κυριακής (25/6) στα εκλογικά τμήματα του Αλίμου και της Θεσσαλονίκης, καθώς τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν προσήλθαν στο πόστο τους.

Ειδικότερα, στο 1ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο 162ο τμήμα, η δικαστική αντιπρόσωπος είναι μόνη της, ακόμη δεν είχε εμφανιστεί η εφορευτική επιτροπή, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Πάντως, στη Θεσσαλονίκη τα τμήματα άνοιξαν κανονικά, με το μεγαλύτερο πρόβλημα, που σημειώνεται να είναι η αναντιστοιχία ονομάτων των εφορευτικών με αυτά των διορισθέντων που εμφανίζονται.

Ταυτόχρονα, χωρίς εφορευτική βρίσκεται και εκλογικό τμήμα στον Άλιμο, στο οποίο βρίσκονται μόνο η δικαστική αντιπρόσωπος και ο γραμματέας.

Στο μεταξύ, όμως, οι πολίτες έχουν ήδη αρχίσει να προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, σύμφωνα με το MEGA.

Τι ισχύει αν σας καλέσουν και δεν παραστείτε

Η εφορευτική επιτροπή σε κάθε εκλογική τμήμα αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ο οποίος ορίζεται ως πρόεδρος, τον γραμματέα και τέσσερα μέλη που αναπληρώνονται από ισάριθμα αναπληρωματικά.

Η μη προσέλευση μέλους της εφορευτικής επιτροπής αποτελεί αδίκημα και μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση από τρεις μήνες έως τρία χρόνια. Μάλιστα, ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής μπορεί να διατάξει βίαιη προσαγωγή του μέλους της εφορευτικής επιτροπής που δεν έχει προσέλθει στο εκλογικό τμήμα.

Αν κάποιο μέλος της εφορευτικής επιτροπής επικαλεστεί κώλυμα, όπως ασθένεια ή εγκυμοσύνη, θα πρέπει να το αποδείξει με ιατρική γνωμάτευση. Η ενημέρωση του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής θα πρέπει να γίνει εγκαίρως έτσι ώστε να υπάρξει αντικατάσταση του μέλους και ανάθεση αρμοδιοτήτων σε άλλα μέλη της εφορευτικής επιτροπής.

Ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής λαμβάνει τα στοιχεία των κληρωθέντων και έχει δικαίωμα να ζητήσει από ψηφοφόρο – μέλος της εφορευτικής επιτροπής, ο οποίος δεν έχει επικαλεστεί κώλυμα και δεν έχει προσκομίσει σχετικά δικαιολογητικά, να παραμείνει στο εκλογικό τμήμα εφόσον προσέλθει για να προσέλθει.

Ποιοι εξαιρούνται

Οι οριζόμενοι ως μέλη των εφορευτικών επιτροπών πρέπει να έχουν τουλάχιστον απολυτήριο δημοτικού σχολείου και να μην έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Από την κλήρωση για μέλη της εφορευτικής επιτροπής εξαιρούνται δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι ή έμμισθοι υπάλληλοι δημοτικών νομικών προσώπων και ιδρυμάτων. Επίσης όσοι με αυτές τις ιδιότητες υπηρέτησαν την τελευταία τριετία προ της εκλογής. Επιπλέον, εξαιρούνται οι δικηγόροι που έχουν οριστεί δικαστικοί αντιπρόσωποι σε εκλογικό τμήμα.

Το κώλυμα ισχύει και για τους αποστρατευθέντες αξιωματικούς, τα όργανα των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και γι’ αυτούς που διετέλεσαν δήμαρχοι και πρόεδροι κοινοτήτων κατά την τελευταία τριετία.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.