Εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο: «Αδιανόητο αυτό που έγινε – Έπρεπε να έχει αποψιλωθεί όλη η περιοχή» λέει πρώην αρχηγός ΓΕΣ

«Αδιανόητα» χαρακτηρίζει τα όσα έλαβαν χώρα στη Νέα Αγχίαλο με την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών, ο επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Γεώργιος Καμπάς, ο οποίος μίλησε στο Open.

Σχολιάζοντας το γεγονός, ο επίτιμος ΓΕΣ, ανέφερε: «Αδιανόητο αυτό που έγινε. Το ξεκαθαρίζω. Θεωρώ ότι να φτάσει η φωτιά να μπει μέσα σε στρατόπεδο με πυρομαχικά, θα έπρεπε να είναι ξυρισμένο το έδαφος, να μπει η φωτιά μέσα στην αποθήκη είναι αδιανόητο».

Παράλληλα σημείωσε πως «Είναι τελείως λάθος η λογική που αφέθηκε αυτό το πράγμα. Είτε του αεροδρομίου είτε των προϊσταμένων της Πτέρυγας που θα όφειλαν με διαταγές με ελέγχους. Φαίνεται μια αλυσίδα ευθυνών που ξεκινά από αυτόν που έχει την άμεση διοίκηση. Η απαλλαγή του είναι καθαρά δικονομική».

Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, τόνισε ότι η ΕΔΕ έπρεπε να διαταχθεί από το ανώτατο επίπεδο «Για την ΕΔΕ, εγώ πιστεύω ότι θα έπρεπε να διαταχθεί από το ανώτατο επίπεδο του υπουργείου, για να τους συμπεριλάβει όλους μέσα. Βλέπω δέντρα πολύ κοντά στις αποθήκες. Άπαξ και έχεις αποφασίσει ότι εκεί έχεις αποθήκες δεν μπορεί να έχεις δέντρα πάρα πολύ κοντά. Βλέπω χόρτα, θάμνους. Δεν μπορεί να υπάρχουν τέτοια πράγματα. Έπρεπε να αποψιλωθεί όλη η περιοχή.

Υπάρχει κι άλλη λύση. Η τύπου Igloo αποθήκες, μέσα και έξω από το έδαφος που και βόμβες αεροπλάνων να πέσουν πάνω τους, δεν ανατινάζονται. Το ότι δεν έχουμε ανθρώπινες ζωές χαμένες, ή καταστροφή σοβαρών υποδομών…

Θα πρέπει να εξεταστούν οι ευθύνες, είναι πάρα πολύ σοβαρό το θέμα και προσβάλλει την αεροπορία μας. Πρέπει να βρεθούν οι ευθύνες».

Αποκλεισμένη για καιρό θα παραμείνει η περιοχή πέριξ της αποθήκης πυρομαχικών

Αποκλεισμένη σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων για αρκετό καιρό θα παραμείνει σύμφωνα με πληροφορίες η στρατιωτική περιοχή που βρισκόταν η αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή Καράμπα του νομού Μαγνησίας και έπιασε φωτιά την Πέμπτη με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν απανωτές εκρήξεις που ταρακούνησαν όλη την περιοχή, σπάζοντας από το ωστικό κύμα τα τζάμια σε σπίτια και καταστήματα της Νέας Αγχιάλου. Κι αυτό γιατί υπάρχει φόβος να προκληθούν με τον παραμικρό κραδασμό, νέες εκρήξεις σε πυρομαχικά που δεν έσκασαν αλλά… ευαισθητοποιήθηκαν από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν προχθές.

Ειδικά συνεργεία του Στρατού θα προβούν σε ενδελεχή έλεγχο ώστε να εξαλειφθεί και ο παραμικρός κίνδυνος. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι βάσει των πρωτοκόλλων σε μια ακτίνα περίπου 3 χιλιομέτρων, όχι απλώς δεν θα πρέπει να κινούνται αυτοκίνητα αλλά και τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων επιβάλλεται είτε να περπατούν με τα πόδια είτε με ποδήλατο για να μην υπάρχουν κραδασμοί.

Πάντως τα πυρομαχικά που εξερράγησαν δεν ήταν τα πιο σύγχρονα της 111 Πτέρυγας Μάχης, ούτε αυτά που είναι απαραίτητα για να φορτωθούν στα μαχητικά αεροσκάφη F-16. Γι’ αυτό άλλωστε και βρίσκονταν στο στρατόπεδο Καράμπα και όχι στην «Χορηγία Α’», δηλαδή στον φόρτο μάχης που βρίσκεται εντός της 111 Π.Μ. Νέας Αγχιάλου. Οι εκρήξεις σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν θα μπορούσε επίσημα να επιβεβαιώσει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή το Υπουργείο Άμυνας για ευνόητους λόγους, οφείλονται στην ανατίναξη βομβών AGM Maverick, ρουκετών και πυραύλων Stinger εδάφους – αέρος.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας αναμένει το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που θα επιρρίψει ευθύνες για το πρωτόγνωρο περιστατικό να πάρουν φωτιά στρατιωτικές αποθήκες με οπλισμό. Μέχρι στιγμής ο μόνος που την έχει «πληρώσει» είναι ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης, σμήναρχος (Ι) Δημήτριος Νικολαΐδης καθώς απαλλάχθηκε των καθηκόντων του μέχρι την ολοκλήρωση της κατεπείγουσας ΕΔΕ που έχει διαταχθεί και μετατίθεται στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.

Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη τον αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Φασούλα, ενώ εξυπακούεται πως απόλυτη είναι η εμπιστοσύνη και στο πρόσωπο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα επιρριφθούν ευθύνες και σε άλλα πρόσωπα εάν κάτι τέτοιο προκύψει από την έρευνα.

«Το τι συνέβη θα διερευνηθεί ενδελεχώς. Αν υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν στο ακέραιο», όπως τόνισε και ο Νίκος Δένδιας. Επίσης, με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας προς τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, θα πραγματοποιηθούν επιθεωρήσεις των μέτρων πυρασφάλειας, όπως και ασκήσεις πυρασφάλειας σε σχηματισμούς και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη τη χώρα τις αμέσως επόμενες ημέρες.

newsbeast.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.