Εξερράγη το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο του κόσμου!

Ειδοποίηση για την έκρηξη του μεγαλύτερου ενεργού ηφαιστείου στον κόσμο, του Μάουνα Λόα στην Χαβάη, εξέδωσε η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS).

Τις τελευταίες δύο ώρες πριν την έκρηξη, είχαν προηγηθεί δεκάδες σεισμοί που κυμάνθηκαν από 2,5 έως 4,2 Ρίχτερ.

 

Η έκρηξη ξεκίνησε γύρω στις 11:30 το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα), ενώ υπάρχει προειδοποιήση ότι οι άνεμοι ενδέχεται να μεταφέρουν ηφαιστειακά αέρια.

«Αυτήν την στιγμή, οι ροές της λάβας συγκρατούνται στην περιοχή της κορυφής της καλντέρας και δεν απειλούν κοινότητες στις πλαγιές του ηφαιστείου», διευκρινίζεται στην ειδοποίηση.

Η USGS προειδοποίησε επίσης ότι με βάση την εμπειρία προηγούμενων χρόνων, τα πρώιμα στάδια της έκρηξης στο Μάουνα Λόα μπορεί να είναι «πολύ δυναμικά» και η τοποθεσία και η ροή της λάβας μπορεί να αλλάξει γρήγορα.

Το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης θα πραγματοποιήσει από αέρος κατόπτευση για να αξιολογηθούν τα χαρακτηριστικά της έκρηξης και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται.

 

Σημειώνεται ότι στη Χαβάη υπάρχουν συνολικά πέντε ηφαίστεια. To Μάουνα Λόα έχει ύψος σχεδόν 4.000 μέτρα και ήδη από τον Σεπτέμβριο είχε αρχίσει να είναι αρκετά δραστήριο, δείχνοντας ότι επρόκειτο να εκραγεί.

Η τελευταία έκρηξη του Μάουνα Λόα συνέβη πριν 38 χρόνια, μεταξύ της 25 Μαρτίου και της 15ης Απριλίου του 1984. Τότε, είχαν προηγηθεί δύο χρόνια έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Δεν είχαν σημειωθεί ανθρώπινες απώλειες, αλλά είχαν προκληθεί προβλήματα καθώς η λάβα έφραξε δρόμους και προκάλεσε προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Με πληροφορίες από Reuters, Newsweek

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.