Εξονυχιστικοί έλεγχοι για φοροδιαφυγή σε 120.000 ΑΦΜ!

Ένα εκτεταμένο σχέδιο ελέγχων υλοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και την είσπραξη 1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ μπαίνουν 120.000 ΑΦΜ που θα τεθούν υπό έλεγχο για φοροδιαφυγή σε αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά, αδήλωτα εισοδήματα, δυσανάλογα εισοδήματα-δαπάνες, και έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Μια νέα ψηφιακή μονάδα θα αξιοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη, ανάλυση δεδομένων και πληροφορίες από ψηφιακά συστήματα τιμολόγησης, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο για τον εντοπισμό παραβάσεων.

Ιδιαίτερης σημασίας για τους καλοκαιρινούς μήνες κρίνονται οι τουριστικές περιοχές από τα τέλη Μαΐου.

Κλιμάκια ελέγχων θα εστιάσουν σε επιχειρήσεις στα νησιά του Αιγαίου και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Θα ελεγχθεί η έκδοση αποδείξεων, η χρήση καρτών και η τυχόν «πειραγμένη» διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS.

Προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα ή ακόμα και λουκέτο για παραβάτες.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ δρομολογεί την ενίσχυση ελέγχων σε λιμάνια και διόδια, αυξάνοντας τους ελέγχους για τυχόν ελλιπή ή ανακριβή δελτία αποστολής εμπορευμάτων.

Τι ψάχνουν οι έλεγχοι

Το πρόγραμμα ελέγχων της ΑΑΔΕ για το 2024, με στόχο την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και την πάταξη της φοροδιαφυγής, δίνει έμφαση στους εξής τομείς:

Έλεγχος συμμόρφωσης ιδιοκτητών ακινήτων που δραστηριοποιούνται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Διενέργεια διασταύρωσης δηλωθέντων ακαθάριστων εσόδων ξενοδοχείων με στοιχεία εσόδων από συναλλαγές τους με την πλατφόρμα Booking για το φορολογικό έτος 2022. Στόχος να διαπιστωθεί εάν τα ποσά που έχουν δηλωθεί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και εάν με βάση τα στοιχεία αυτά πληρώνονται οι φόροι στο ελληνικό Δημόσιο.
Έλεγχος να διαπιστωθεί εάν έχουν αριθμό μητρώου ακινήτου στις συναλλαγές που πραγματοποιούν.
Εντοπισμός ύποπτων συναλλαγών μέσω της ανάπτυξης στατιστικής μεθοδολογίας.
Διασταύρωση των φορολογητέων εκροών για τον εντοπισμό φορολογουμένων που υπέβαλλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ ενώ είχαν επιχειρηματική δραστηριότητα.
Διασταυρώσεις τραπεζικών καταθέσεων.
Διασταύρωση των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (DAC1) για μισθούς, συντάξεις, διοικητικές αμοιβές και εισόδημα από ακίνητα, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Διασταύρωση για τη συμμόρφωση φορολογουμένων στην υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος για πρόσθετες αποδοχές (αναδρομικές αποδοχές).

newsit.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.