Έλληνες πρωταγωνιστές σε απάτη ύψους 12 εκατ. ευρώ σε βάρος αμερικανικών τραπεζών! (φωτό)

Παρά το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο της Αμερικής και τους ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς κύκλωμα, με πρωταγωνιστές –μεταξύ άλλων- Έλληνες, κατάφερε να ξεγελάσει αμερικανικές τράπεζες και να αποσπάσει 12 εκατομμύρια ευρώ.

Σε μεγάλη επιχείρηση της Europol έγιναν 105 συλλήψεις και 88 έρευνες σε σπίτια σε όλο τον κόσμο, ενώ βρέθηκαν περισσότερα από 4.000.000 ευρώ σε μετρητά. Οι δράστες εξέδιδαν πιστωτικές κάρτες σε εικονικά πρόσωπα και λάμβαναν πίστωση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από αμερικανικές τράπεζες.

Για να τα καταφέρουν άνοιγαν στην Αμερική εταιρείες, εμφάνιζαν εικονικούς τζίρους (μέσω συναλλαγών που έκαναν τα μέλη του κυκλώματος μεταξύ τους) και στη συνέχεια αποκτούσαν πιστοληπτική ικανότητα. Οι αμερικανικές τράπεζες έβλεπαν την επίπλαστη πιστοληπτική ικανότητα και τους εξέδιδαν κάρτες με πίστωση πολλών χιλιάδων ευρώ.

Τα χρήματα αυτά ξεπλένονταν στην Ευρώπη, κυρίως σε Ισπανία και Ελλάδα, μέσω εικονικών εταιριών. Στην έρευνα για την εξάρθρωση του κυκλώματος ηγήθηκε η Europol και η ισπανική Αστυνομία.

Δείτε ακόμα:  Τραγωδία: Απανθρακώθηκε οδηγός σε τροχαίο! (φωτό)

Καθοριστική ήταν η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας και συγκεκριμένα της Οικονομικής Αστυνομίας που ταυτοποίησε και συνέλαβε 11 Έλληνες στην Αθήνα. Οι Έλληνες προδόθηκαν όταν εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα το καλοκαίρι για διακοπές, εκμεταλλευόμενοι και την άρση των μέτρων για τον κορονοιό (σ.σ. τους περισσότερους μήνες του χρόνου ζούσαν στο εξωτερικό).

Στην κατοχή κάποιων εξ αυτών βρέθηκαν πολυτελή αυτοκίνητα. Μάλιστα, φέρονται να είχαν σχέση με έναν από τους αρχηγούς της οργάνωσης, αλβανικής καταγωγής, που συνελήφθη στην Ισπανία.

Δείτε ακόμα:  Μπάχαλο με τις τοξικολογικές εξετάσεις της 24χρονης

Έρευνες έγιναν επίσης σε Αμερική, Ισπανία, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο και Δανία.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν στο newsbomb ότι «οι Έλληνες που συνελήφθησαν διατηρούσαν χαμηλό προφίλ. Κινούνταν σε περιοχές όπως η Πεύκη, η Λυκόβρυση και το Περιστέρι, χωρίς να προκαλούν με τη συμπεριφορά τους ή τα πλούτη τους.

Μάλιστα, ανάμεσα στους 11 Έλληνες που συνελήφθησαν βρήκαμε και αχυράνθρωπους. Άτομα που στην πραγματικότητα ήταν άνεργοι. Το κύκλωμα τους πλήρωνε πιθανότατα για να μπαίνουν μπροστά σε εικονικές εταιρίες. Η έρευνα, ωστόσο, θα συνεχιστεί προκειμένου να διαπιστωθεί με ποιους τρόπους το κύκλωμα ξέπλενε χρήματα (εάν αυτό γινόταν) στη χώρα μας. Ένας από τους τρόπους ενδεχομένως ήταν οι τουριστικές επιχειρήσεις».

Δείτε ακόμα:  Ηλεκτρονική απάτη: «Ο τραπεζικός λογαριασμός σας έχει αποκλεισθεί»

Newsbomb.gr.