Ελληνοτουρκικά: Το «κόμμα Σαμαρά» & οι εκλογές – Ποιος ο ρόλος Καραμανλή, Δένδια

Το απρόσμενο «χτύπημα» του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και, μάλιστα, μέσα στο ίδιο του το γήπεδο τη «ναυαρχίδα της κεντροδεξιάς», «εφημερίδα του Μαξίμου», Καθημερινή, αλλάζει τα δεδομένα.

Μετά την προσπάθεια προσεταιρισμού από το Μαξίμου και τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη του Μάκη Βορίδη, ο οποίος φαίνεται να έχει απομακρυνθεί από τον πρώην πρωθυπουργό και την, μέσω Novartis, ομηρία του Άδωνι Γεωργιάδη, ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε ότι τώρα είναι η ώρα, με επίκεντρο τα εθνικά θέματα, να μπει μπροστά.

Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί το δικό του «κόμμα» μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ενώ οι θέσεις του για τα εθνικά θέματα έχουν μεγάλη απήχηση σε σημαντικό τμήμα της βάσης της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μετά την συνέντευξη του στην Καθημερινή, έσπασαν τα τηλέφωνα του, με στελέχη του κόμματος να του λένε με νόημα ότι είναι στο πλευρό του, «σε ότι κι αν αποφασίσει»!

Οι διερευνητικές με την Τουρκία

Η αφορμή, βεβαίως, είναι ότι τη Δευτέρα αρχίζουν πάλι οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας, των οποίων η αφετηρία βρίσκεται στο 1999 και ο τελευταίος (60ός) γύρος τους είχε ολοκληρωθεί το μακρινό 2016.

Η Ελλάδα κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων με την απειλή του Casus Belli και το καθεστώς Ερντογάν να μιλάει ανοιχτά ότι σκοπεύει να διεκδικήσει την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα Ελληνικά κυριαρχικά συμφέροντα. Η Τουρκία σκοπεύει μέσω του διαλόγου να εισαγάγει στο διάλογο για τα ελληνοτουρκικά όλες τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της (απειλή πολέμου σε περίπτωση ασκήσεως των νομίμων δικαιωμάτων της Ελλάδος στο Αιγαίο, καθεστώς αποστρατιωτικοποιήσεως των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, διαφορετικό εύρος του εναερίου χώρου, 10 ν. μιλίων εν σχέσει προς το εύρος των χωρικών υδάτων, 6 ν. μιλίων, αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επί των μικρών νησιών στο Αιγαίο οι γνωστές «γκρίζες ζώνες», αμφισβήτηση της υπάρξεως ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο).

Δείτε ακόμα:  Κρίσιμες ώρες για τον 6χρονο Φώτη – Οι γιατροί θα προσπαθήσουν σήμερα να τον ξυπνήσουν

Στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση και η αντιπροσωπεία που θα διεξάγει τις διερευνητικές επαφές επιμείνουν στη θέση ότι το μόνο αντικείμενο του ελληνοτουρκικού διαλόγου είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, τότε οι συνομιλίες θα τερματιστούν άμεσα.

Αν η Ελλάδα όμως εμφανιστεί πρόθυμη να ανοίξει τη βεντάλια των συζητήσεων τότε θα θέσει επί τάπητος όλες τις Τουρκικές διεκδικήσεις και μάλιστα με τις ευλογίες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του Μπάιντεν και πιθανά ο Μητσοτάκης να βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ που πιθανά να θέσουν σε κίνδυνο την κυβερνητική συνοχή.

Απέναντι στην σκληρή λαϊκή δεξιά του Σαμαρά και τους Καραμανλικούς

Δείτε ακόμα:  Έχασε τον έλεγχο του ΙΧ, χτύπησε στύλο… και γυναίκα! (φωτό)

Αν ο πρωθυπουργός ακολουθήσει το σχεδιασμό του και προχωρήσει το θέμα του συνυποσχετικού με την Τουρκία και της προσφυγής στη Χάγη για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών – ζήτημα με το οποίο διαφωνεί ριζικά ο Σαμαράς πόσο δε περισσότερο αν μπουν και άλλες Τουρκικές διεκδικήσεις στο τραπέζι – τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος μια σκληρή εσωκομματική αντιπολίτευση.

Η σκληρή πτέρυγα της Λαϊκής Δεξιάς του Αντώνη Σαμαρά θα βγει στα «κάγκελα» αν τεθεί θέμα υπαναχώρησης σε Εθνικά θέματα. «Με πειρατές δεν κάνεις διάλογο», ήταν εξάλλου η πρόσφατη αναφορά του Αν. Σαμαρά, ο οποίος φρόντισε να δώσει το στίγμα ενόψει της έναρξης των διερευνητικών συνομιλιών.

Η οικογένεια Μητσοτάκη εξάλλου δεν ξεχνά ότι ο Σαμαράς έριξε τον Κώστα Μητσοτάκη για το Σκοπιανό!

Θορυβημένα από τους χειρισμούς του πρωθυπουργού είναι και τα στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας, με πρώτο και καλύτερο τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή που είναι πολύ «ευαίσθητος» πολιτικά στα εθνικά θέματα. Εξάλλου ήταν και ο πρωθυπουργός που ουσιαστικά που έβαλε εμπόδια στην εφαρμογή του διχοτομικού σχεδίου Ανάν για την Κύπρο αλλά και άσκησε βέτο επί των κυβερνητικών ημερών του στην ένταξη των Σκοπιών στο ΝΑΤΟ.

Το μήνυμα Δένδια στο Μαξίμου

Επίσης δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες κάποιες από τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, με τις οποίες εμφανίζεται να είναι σε «διαφορετική τροχιά» από το Μέγαρο Μαξίμου.

Δείτε ακόμα:  Κλειστό σήμερα το κέντρο με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και απαγόρευση συγκεντρώσεων

Η πιο σημαντική εξ αυτών είναι η δήλωσή του από τη Λισαβώνα πως η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 νμ δεν είναι διαπραγματεύσιμη, αλλά και ότι εμμέσως πλην σαφώς τάσσεται υπέρ της επέκτασής τους στην περιοχή της Κρήτης- κάτι που πρότεινε το καλοκαίρι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ο πρωθυπουργός το απέκρυψε με …συνοπτικές διαδικασίες! Είναι δε φανερό πως ο υπουργός Εξωτερικών δεν επιθυμεί να συζητηθεί στις διερευνητικές επαφές το θέμα των χωρικών υδάτων, ενώ διαφοροποιείται από τον πρωθυπουργό στο ότι η διαφορά μας με την Τουρκία είναι οι θαλάσσιες ζώνες, κάτι που φαίνεται και από την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

«Νωπή» λαϊκή εντολή…

Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο Κ. Μητσοτάκης μπορεί να οδηγηθεί αναγκαστικά στις πρόωρες κάλπες επιδιώκοντας να έχει μια ακόμη πιο ελεγχόμενη από τον ίδιο Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία σε γενικές γραμμές δεν θα του δημιουργεί προβλήματα εκφράζοντας διαφωνίες, αντιρρήσεις ή απειλές μπροστά στις εξελίξεις με τα Ελληνοτουρκικά…

Ο πρωθυπουργός αν θέλει να προχωρήσει τον ελληνοτουρκικό διάλογο και να οδηγηθεί στο δικαστήριο της Χάγης με την Τουρκία θα πρέπει να έχει νωπή λαϊκή εντολή και Κοινοβουλευτική Ομάδα στο πλευρό του. Αυτοί οι δύο παράγοντες εξασφαλίζονται μόνο με κάλπες…

aftodioikisi.gr