ΕΛΣΤΑΤ: Ποιοι κλάδοι των εξαγωγών ενισχύθηκαν και ποιοι υποχώρησαν στο οκτάμηνο του 2023

Με τους κλάδους των τροφίμων, των λιπών και των ελαίων να διατηρούν το θετικό πρόσημο, αλλά με τη γενικότερη εικόνα να είναι πτωτική, έκλεισε για τις ελληνικές εξαγωγές το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή και επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 5,7% στο οκτάμηνο, πιεζόμενες και από τη σημαντική πτώση του Αυγούστου, κατά 24,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Ποιοι κλάδοι των εξαγωγών ενισχύθηκαν και ποιοι υποχώρησαν

Αναλυτικότερα, στο οκτάμηνο οι εξαγωγές μειώθηκαν στα 33,7 δισ. ευρώ, έναντι 35,8 δισ. στο αντίστοιχο περσινό διάστημα (-5,7%), ενώ μειωμένες κατά 10,2% ήταν οι εισαγωγές, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 53,8 δισ., με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να υποχωρήσει κατά 16,8% σε σχέση με πέρυσι. Χωρίς τα πετρελαιοειδή πάντως, οι εξαγωγές του οκταμήνου ήταν ενισχυμένες κατά 2,4% σε σύγκριση με πέρυσι, στα 23,45 δισ., ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,7% και διαμορφώθηκαν σε 39,76 δισ. Μειωμένο κατά 7% ήταν το εμπορικό έλλειμμα, που συρρικνώθηκε στο επίπεδο των 16,31 δισ. ευρώ.

Σε κλαδικό επίπεδο, αύξηση εξαγωγών σημείωσαν τα τρόφιμα (9,8%), τα χημικά (1,9%), τα μηχανήματα και οχήματα (8,4%), τα λίπη και έλαια (107,1%), τα ποτά και καπνά (26,3%), ενώ αντίθετα, πτώση κατεγράφη στα βιομηχανικά προϊόντα (-9,8%), τις πρώτες ύλες (-9,2%) και τα μη ταξινομημένα προϊόντα (-16,9%).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.