Έντονη διαδικτυακή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε μετεωρολόγους σχετικά με τα ονόματα που αποδίδονται στις κακοκαιρίες.
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρθηκε σε μια κακοκαιρία με συγκεκριμένο όνομα, το οποίο όμως είχε δοθεί από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία άλλης χώρας. Αντίθετα, ο Γιώργος Τσατραφύλλιας υποστηρίζει ότι υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ των κρατών, σύμφωνα με την οποία, όταν μια κακοκαιρία ξεκινά και της αποδίδεται ένα όνομα, αυτό θα παραμένει σταθερό και δεν θα αλλάζει.
Στην αρχική του ανάρτηση ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει:
«ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ
Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί η είδηση ότι κακοκαιρία με συγκεκριμένο όνομα θα χτυπήσει τη χώρα μας τις επόμενες ώρες – ημέρες.
Καταρχάς θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα ονόματα των κακοκαιριών που αφορούν τη χώρα μας δίνονται από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται και σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη μετάδοση της πληροφορίας προς τους πολίτες και την πολιτεία.
Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ που είναι και η υπεύθυνη της παραπάνω διαδικασίας, δεν υπάρχει καμιά κακοκαιρία με όνομα που θα απασχολήσει τη χώρα μας.
Για την ιστορία, η διαδικασία των ονομάτων στις κακοκαιρίες είχε ξεκινήσει από το Εθνικό Αστεροσκοπείο της Αθήνας (ΕΑΑ) και στη συνέχεια πέρασε στην ΕΜΥ ως ο επίσημος φορέας πρόγνωσης του καιρού για τη χώρα μας.
Άρα λοιπόν καταλαβαίνετε ότι καμιά κακοκαιρία με όνομα δεν αφορά τη χώρα μας για τις επόμενες κοντά ημέρες.
Σε ότι αφορά την είδηση για κακοκαιρία με όνομα που όμως δόθηκε από Μετεωρολογική Υπηρεσία άλλης χώρας, θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί και που σημειώνουμε με το βέλος ότι αυτή η κακοκαιρία φεύγει αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο βόρεια από τη χώρα μας.
Οι κακοκαιρίες βέβαια δεν είναι σαν ένα τρένο που περνούν και φεύγουν, αλληλεπιδρούν με πολλούς άλλους παράγοντες γι’ αυτό και όπως αναλύσαμε και στον τηλεοπτικό μας σταθμό OPEN και στην πρωινή εκπομπή #OraEllados αυτή η μετατόπιση της κακοκαιρίας θα οδηγήσει σε αστάθεια που θα επηρεάσει κυρίως τα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο (καιρός τύπου “Π”) με πιο έντονα τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά τμήματα.
Έτσι λοιπόν έχουμε να κάνουμε με έναν τυπικό για την εποχή που βρισκόμαστε τύπο καιρού χωρίς κάποια φοβερή και με όνομα κακοκαιρία να σαρώνει τη χώρα μας.
Ο καιρός όταν είναι να κάνει τη ζημιά θα την κάνει και με μια τοπική αστάθεια, δεν χρειάζεται ονόματα και εξωπραγματικές κακοκαιρίες και το γνωρίζουμε σχεδόν όλοι αυτό».
«Φωτογραφίζοντας» την ανάρτησή του συναδέλφου του, ο Γιώργος Τσατραφύλλιας, αναφέρει:
«Επειδή αναδημοσιεύονται ανακρίβειες… Η ιδέα της ονοματοδοσίας των κακοκαιριών στην Ευρώπη ξεκίνησε το 1995 από ομάδα προγνωστών καιρού (WGCEF) των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών. Η ομάδα αυτή εντάχθηκε το 2013 εντός της λειτουργίας της Eumetnet δηλαδή στον επίσημο φορέα των Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών με σκοπό να δημιουργήσει κοινούς κανόνες συνεννόησης μεταξύ των κρατών. Έχει συμφωνηθεί από όλα τα κράτη ότι αν ξεκινήσει μια κακοκαιρία και της δοθεί ένα όνομα αυτό δεν θα αλλάζει. Αν έρθει για παράδειγμα ένα σύστημα από την Ιταλία (που βρίσκεται σε άλλη ομάδα) τότε θα πρέπει ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΝΟΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ Η ΙΤΑΛΙΑ ΝΑ ΤΟ ΥΙΟΘΕΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ».
newsbeast.gr