Η Εμμ. Τερζοπούλου γράφει για τις Μαρίκες…

Με τίτλο “Το φιάσκο της “αναβάθμισης” της παραλίας Μαρίκες (ή μια εικόνα χίλιες λέξεις)” η κάτοικος του Νηρέα-Πρωτέα Εμμανουέλα Τερζοπούλου μας έστειλε το κάτωθι κείμενο…

Οι φωτογραφίες που επισυνάπτω είναι από την καντίνα στην παραλία Μαρίκες το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου!

Ακόμη και ο πιο δύσπιστος οφείλει να ομολογήσει ότι μετά τις παρεμβάσεις «αναβάθμισης» της παραλίας, όπως διατείνονταν η Δ/σα Σύμβουλος του ΟΛΡ κ. Αδαμοπούλου, η παραλία Μαρίκες φέτος ήταν πιο υποβαθμισμένη από ποτέ:

1/ Η παραχώρηση 240m2 για καντίνα με ομπρελοξαπλώστρες έχει οδηγήσει στον αποκλεισμό της νότιας πλευράς της παραλίας, όπου παραδοσακά κολυμπούν μητέρες με παιδιά. Οι ομπρελοξαπλώστρες αναπτύχθηκαν με τέτοια πυκνότητα ώστε δεν αφήνουν επαρκείς διάδρομους για διέλευση των λουομένων και επιπλέον φτάνουν ως το νερό, δημιουργώντας προβλήματα σε μητέρες με καρότσια, συνεργεία διάσωσης και λουόμενους.

2/ Σαφής υποβάθμιση του περιβάλλοντος γύρω από την καντίνα: σαβούρα, ξύλα, παλιοσίδερα, χαλασμένες καρέκλες, σπασμένα ποτήρια βρίσκονται πεταμένα επάνω στους σχίνους (δασικό είδος) και τους υπόλοιπους θάμνους που σκαρφαλώνουν το λόφο του Ασκηταριού, ακόμη και επάνω στα μονοπάτια που οδηγούν στον παλαιολιθικό οικισμό! Και φυσικά όλα αυτά βρίσκονται εκτός των ορίων παραχώρησης της καντίνας (κοινώς καταπατούν δημόσια γη). ‘Όμως οι «οικολογικές ευαισθησίες» της κ. Αδαμοπούλου μοιάζει να περιορίζονται μόνο σε κινήσεις εντυπωσιασμού τύπου «μαζεύω φύκια χειρωνακτικά». Ανάθεμα κι αν μπήκε στον κόπο να διαβάσει την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) για την παραλία Μαρίκες που της κατέθεσε ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Νηρέας εγκαίρως, πριν από το διαγωνισμό παραχώρησης της καντίνας. Αν ωστόσο τη διάβασε, το σίγουρο είναι πως δεν την έλαβε υπόψη της. Είχε φροντίσει όμως να ενημερωθεί ότι η παραλία δεν είναι επίσημα χαρακτηρισμένη NATURA, αφού το μόνο που την ενδιέφερε ήταν η μετατροπή της σε οργανωμένη πλαζ (όπως ήδη άρχισαν να την ονομάζουν ορισμένοι). Της διαφεύγει όμως ότι ο λόγος που οι Μαρίκες δεν εντάχθηκαν επίσημα στη NATURA δεν είναι η μικρότερη περιβαλλοντική της αξία από άλλες ενταγμένες, αλλά η περιορισμένη της έκταση και ο εγκλωβισμός της δίπλα τον οικιστικό ιστό.

Τα στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) που παρατίθενται στη μελέτη μιλούν για ένα οικοσύστημα σπάνιας οικολογικής αξίας, αφού εκεί βρίσκει κανείς συγκεντρωμένα χαρακτηριστικά και είδη που είναι αυστηρά προστατευόμενα (θαλασσόκεδρους, λιβάδια ποσειδωνίας και αμμοθίνες), όπως και πολλά άλλα σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Αυτό όμως ίσα- ίσα δημιουργεί την ανάγκη λήψης αυστηρότερων μέτρων προστασίας της και όχι την αντιμετώπισή της σαν μια ακόμη πηγή κέρδους. Μήπως ο ΟΛΡ θα σωθεί από την εκμετάλλευση μιας από τις τελευταίες φυσικές παραλίες που έχουν απομείνει στην Αττική , τη στιγμή που εκμεταλλεύεται όλη την παραλιακή ζώνη μέχρι την Αγ.Μαρίνα? Ή μήπως οι πολίτες που θέλουν να κολυμπούν σε μια φυσική παραλία (και είναι πολλοί) έχουν λιγότερα δικαιώματα από εκείνους που θέλουν τις ομπρελοξαπλώστρες? Αυτοί είναι πολίτες β’ κατηγορίας???

3/ Οι ιδιωτικές χημικές τουαλέτες δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα των λουομένων όπως ισχυριζόταν η κ. Αδαμοπούλου, αφού απευθύνονται στους πελάτες της καντίνας και όχι σε όλους τους λουόμενους. Σε αντίθεση με αυτό ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Νηρέας της είχε προτείνει, αν επρόκειτο να τοποθετήσει τουαλέτες, να έμπαιναν στο Parking υπ’ ευθύνη του ΟΛΡ ώστε να εξυπηρετούν ΌΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΥΟΜΕΝΟΥΣ .

4/ Οι ντουζιέρες και οι δύο τερατώδεις αλλαξιέρες (που ζήτημα είναι αν τις χρησιμοποίησε κανείς): α/δεν έχουν καμιά συνάφεια με το περιβάλλον, β/καταλαμβάνουν επιπλέον χώρο της λιγοστής πλέον αμμουδιά της παραλίας, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα ελεύθερης και δωρεάν χρήσης της παραλίας και γ/ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους οι ντουζιέρες έχουν διαβρώσει την αμμουδιά (εμφάνιση πρασινάδας δλδ κατά πάσα πιθανότητα μυκήτων) είτε λόγω της συνεχούς ροής του γλυκού νερού είτε λόγω της χρήσης σαπουνιών . Τέλος, έχουν τοποθετηθεί σε σημείο τέτοιο ώστε μελλοντικά να μπορεί να επεκταθεί η καντίνα έως εκεί, Ήδη φέτος άρχισε να παρατηρείται επέκταση ορισμένων ξαπλωστρών με τραπεζάκια προς εκείνη την κατεύθυνση) Κι αν κάποιος πει ότι αυτό είναι συνωμοσιολογία, αρκεί να ρίξει μια ματιά στους όρους του διαγωνισμού-έκτρωμα που, αντί να προβλέπουν αυτόματη καταγγελία της σύμβασης σε περίπτωση παραβίασης της έκτασης παραχώρησης, απλά επιβάλλουν στον επιχειρηματία ένα αυξημένο ενοίκιο για τα επιπλέον τετραγωνικά που καταλαμβάνει!

5/ Ανεξέλεγκτο ωράριο λειτουργίας, αφού ο διαγωνισμός δεν είχε κανένα σχετικό περιορισμό. Να σημειωθεί ότι η χρήση γης στην παραλία Μαρίκες επιτρέπει διάφορες εγκαταστάσεις «για εξυπηρέτηση των λουομένων». Μήπως ο ΟΛΡ πιστεύει ότι στις 1 και 2 τη νύχτα που λειτουργεί η καντίνα εξυπηρετεί λουόμενους? Η πρόταση του Νηρέα ήταν η επιβολή ωραρίου έως τη δύση του ηλίου, αλλά και αυτή η πρόταση πήγε στο βρόντο.

6/ Είσοδος αυτοκινήτου της καντίνας μέσα στην παραλία. Η καντίνα φέτος έχει νυχτερινό φύλακα (τι φοβούνται άραγε αφού υποτίθεται ότι λύνουν τόσα προβλήματα της παραλίας?) Εισέρχεται και διανυχτερεύει στην αμμουδιά με το αυτοκίνητο , δίνοντας το καλό παράδειγμα και σε άλλους!

Και αν κανείς πει «εντάξει όλα αυτά, αλλά ο κόσμος εκεί μαζεύεται, άρα εξυπηρετεί πραγματικές ανάγκες» η απάντηση είναι ότι α/ο κόσμος πάντα εκεί μαζευόταν γιατί έχει πιο εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα, το διαφορετικό είναι ότι τώρα πληρώνει και β/η κ. Αδαμοπούλου φρόντισε να ενισχύσει εμμέσως τον επιχειρηματία αφού φέτος δεν επισκεύασε καμία από τις δωρεάν ψάθινες ομπρέλες που είναι τοποθετημένες σε όλο το μήκος της παραλίας, παρόλο που ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Νηρέας το είχε αιτηθεί σαφώς.

Ύστερα από όλα αυτά είναι καταφανές ότι η προπαγάνδα από ορισμένους ότι δήθεν «ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Νηρέας δε θέλει την ανάπτυξη (?) γιατί θέλει την παραλία prive για τους κατοίκους της» είναι σκόπιμη και κακόβουλη, αφού η θέσεις του Συλλόγου σε όλα τα παραπάνω ζητήματα πάντα βασιζόταν σε δύο αρχές α/ελεύθερη και δωρεάν παραλία για όλους και β/ προστασία του σπάνιου οικοσυστήματός της.

Η κ. Αδαμοπούλου αγνόησε πλήρως τις 600 υπογραφές κατοίκων και λουομένων που συγκεντρώθηκαν και ζητούσαν από τον ΟΛΡ την ακύρωση του διαγωνισμού παραχώρησης. Δεν μπήκε καν στον κόπο να μας απαντήσει κάτι. Εξίσου αγνόησε και τον οργανωμένο φορέα των κατοίκων της περιοχής, τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Νηρέα, ο οποίος ενόψει του αναμενόμενου δ/σμού παραχώρησης φρόντισε εγκαίρως να τις γνωστοποιήσει τις απόψεις και τη βούληση των κατοίκων της περιοχής σχετικά με την παραλία.

Σήμερα, δύο μήνες μετά και έχοντας βιώσει το φιάσκο της «αναβάθμισης-υποβάθμισης» της παραλίας Μαρίκες, είναι καιρός ο ΟΛΡ να κάνει τον απολογισμό του, να ακούσει τους κατοίκους και λουομένους της παραλίας και να επαναφέρει την παραλία στη φυσική της κατάσταση, με παράλληλη λήψη αυστηρότερων μέτρων προστασίας της. Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου επίσης, που ως τώρα σφυρίζει αδιάφορα, θα πρέπει να πάρει τη θέση που του αρμόζει και να στηρίξει το αίτημα των κατοίκων του.

Εμμανουέλα Τερζοπούλου

[fbalbum url=https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1973496076262572.1073742987.1507274772884707&type=1&l=caa7e49b1b]

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.