Εμβόλια Novavax: Γιατί δεν έχουν «ανεβεί» ακόμη τα ραντεβού της επόμενης εβδομάδας

Στα ραντεβού της επόμενης εβδομάδας για εμβόλια Novavax αναφέρθηκε ο Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Όπως σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, δεν υπήρξε ακριβής ημερομηνία της επόμενης παραλαβής για τα εμβόλια Novavax. «Θα είναι την επόμενη εβδομάδα, αλλά δεν μας είπαν την ημέρα και έτσι δεν θα ανεβάσουμε ακόμη τα ραντεβού, μέχρι να επιβεβαιώσουμε την παράδοση από την εταιρεία», σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Αρχικά, μιλώντας για την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ανέφερε πως ξεπεράσαμε σήμερα τους 19.840.000 εμβολιασμούς. Περισσότεροι από 7.815.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 74,4% του γενικού πληθυσμού και 84,1% του ενήλικου. Οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 74,2% (γενικός πληθυσμός) και 85,2% (ενήλικος).

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, 7.440.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε 70,8% του γενικού πληθυσμού και 80% του ενήλικου. Τα αντίστοιχα ποσοστά (μέσος όρος) στην ΕΕ είναι 70,7% του γενικού πληθυσμού και 81,9% του ενήλικου.

Δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης είναι 5.825.000, ποσοστό 77,8% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5160.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 88,5% επί των δικαιούχων, ενώ ακόμη 120.000 έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους (2,1%). Συνολικά, δηλαδή, ποσοστό 90,6%.

Από τα 4.800.000 πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους επτά μήνες από τα διδοσικά και τρεις μήνες από το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, εμβολιάστηκε με την αναμνηστική δόση ένα ποσοστό 93,2%, δηλαδή 4.473.000 πολίτες, και μόνο ένα 6,8% δεν την έχει πραγματοποιήσει ακόμη.

Σχετικά με το εμβόλιο Novavax, «τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο αναμένονται 474.000 δόσεις. Η πρώτη παράδοση αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, 168.000 δόσεις. Δεν είχαμε, όμως, και σήμερα που μιλήσαμε, ακριβή ημερομηνία της επόμενης παραλαβής. Θα είναι την επόμενη εβδομάδα, αλλά δεν μας είπαν την ημέρα και έτσι δεν θα ανεβάσουμε ακόμη τα ραντεβού, μέχρι να επιβεβαιώσουμε την παράδοση από την εταιρεία».

Σε ερώτηση για όσους έχουν νοσήσει δεύτερη φορά, που δεν μπορούν να βγάλουν πιστοποιητικό νόσησης και δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε πως «αυτό αφορά πολύ λίγο κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, εντός των δύο επόμενων ημερών και αύριο θα συζητηθεί στην Επιτροπή Εμβολιασμών, θα ανακοινώσουμε μέχρι την Τετάρτη το τι ακριβώς θα γίνει με τα πιστοποιητικά δεύτερης φοράς νόσησης».

 

iefimerida.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.