Εμβόλια Sputnik V και Shinovac: Τι προβλέπεται για την τρίτη δόση στην Ελλάδα – Οι τρεις κατηγορίες

Τι ισχύει για όσους επιθυμούν να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου στην Ελλάδα, αλλά εμβολιάστηκαν με τις δύο πρώτες στο εξωτερικό.

Διευκρινίσεις για όσους έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού με σκευάσματα που δεν έχουν αναγνωριστεί στην Ελλάδα, επιθυμούν ωστόσο να κάνουν εδώ την τρίτη δόση, έτσι ώστε να εκδόσουν το σχετικό πιστοποιητικό εμβολιασμού, έδωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πολίτες που ταξίδεψαν στο εξωτερικό για να εμβολιαστούν με το ρωσικό Sputnik V ή το κινέζικο Shinovac, θεωρούνται κανονικά εμβολιασμένοι (εφόσον έγιναν οι δύο δόσεις) στην Ελλάδα και αναγνωρίζονται προκειμένου να εισέλθουν στους χώρους εστίασης και τα καταστήματα.

Για να λάβουν ωστόσο το πιστοποιητικό εμβολιασμού από το δικό μας σύστημα, θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση στην Ελλάδα, όπως εξήγησε ο ίδιος.

Από τη στιγμή που άτομα τα οποία έκαναν δύο δόσεις με εμβόλια του εξωτερικού, επιθυμούν να λάβουν την ενισχυτική δόση στην Ελλάδα, θα μπορούν να εκδόσουν το σχετικό πιστοποιητικό, ωστόσο θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τρεις παράμετροι, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους.

Αναλυτικά οι τρεις κατηγορίες:

α) Όσοι εμβολιάστηκαν εντός ΕΕ και σε 16 άλλες χώρες με τις οποίες έχουμε συνεργασία, άρα τα ηλεκτρονικά συστήματα θα αναγνωρίζουν τα πιστοποιητικά, γι’ αυτούς θα είναι πολύ πιο απλή η διαδικασία.

β) Στις χώρες όπου δεν υπάρχει αυτή η συνεργασία, θα πρέπει να υπάρξει πιστοποίηση προξενικών αρχών ή σφραγίδα της Χάγης για την αυθεντικότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Εφόσον υπάρξουν αυτά και γίνει η τρίτη δόση στην Ελλάδα, πάλι θα μπορούν να εκδώσουν το σχετικό πιστοποιητικό από εδώ.

γ) Μια άλλη περίπτωση αφορά τρίτη χώρα και εμβόλια όπως αυτά τα δύο – για τα οποία θα πρέπει να πάρουμε τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το τι εμβόλιο θα χορηγηθεί ως τρίτη δόση – όπου και πάλι θα είναι λίγο πιο δύσκολη η διαδικασία σε σχέση με την πρώτη περίπτωση.

Δείτε τη σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας:

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.