Εμβόλιο AstraZeneca: Εγκρίθηκε ο εμβολισμός στους άνω των 65 στην Ελλάδα – Νέο φιάσκο με τις παραδόσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΟΡΕΝ η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca και στους πολίτες άνω των 65 ετών στην Ελλάδα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες το «οκ» δόθηκε από τα μέλη της επιτροπής σε έκτακτη σύσκεψη την Κυριακή.

Στην έκτακτη σύσκεψη, η οποία κατά τις πληροφορίες, ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα της Κυριακής, τα μέλη της επιτροπής εξέτασαν αρκετά δεδομένα ανάμεσα στα οποία και μια μελέτη από τη Γερμανία αλλά και δεδομένα από χώρες που κάνουν το εμβόλιο της Astrazeneca και σε πολίτες άνω των 65 ετών.

Η εξέλιξη αυτή ευνοεί το πρόγραμμα εμβολιασμών στην Ελλάδα καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τον Μάιο να έχουν εμβολιαστεί οι άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες

Δείτε ακόμα:  Νέο μπάχαλο! Τι θα ισχύει τελικά για την επίσκεψη στον οδοντίατρο -Οι νέες οδηγίες μετά τις αντιδράσεις

Νέο φιάσκο με τις παραδόσεις

Λιγότερο από το 50% των δόσεων που έχει δεσμευτεί να παραδώσει στο β’ τρίμηνο αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την AstraZeneca.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γερμανικές εφημερίδες, ανέφερε ότι η Ε.Ε., σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις, θα λάβει 300 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 στο τρίμηνο μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, σε αυτήν την εκτίμηση περιλαμβάνονται δόσεις από την Johnson & Johnson, η οποία αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», να παραδώσει 50-55 εκατομμύρια δόσεις ως το τέλος Ιουνίου (αν λάβει το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων την προσεχή Πέμπτη).

Δείτε ακόμα:  Σοκαριστικό! 10 νεκρές γυναίκες το 2021 - Δώρα, Καρολάιν, Ελένη, Άννα...

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών εφημερίδων την 1η Φεβρουαρίου, η κ. φον ντερ Λάιεν είχε μιλήσει για 300 εκατομμύρια δόσεις στο β’ τρίμηνο χωρίς να συνυπολογίζεται η Johnson & Johnson.

Σύμφωνα με την ίδια κοινοτική πηγή, η Επιτροπή αυτή τη στιγμή αναμένει από την AstraZeneca να παραδώσει μόλις 70 από 180 εκατομμύρια δόσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί προς την Ε.Ε. στο β’ τρίμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία θα παραδώσει μόλις 40 εκατομμύρια δόσεις ως το τέλος Μαρτίου – έναντι αρχικών δεσμεύσεων 120 εκατομμυρίων.

Δείτε ακόμα:  Αποκαρδιωτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ - Ο μέσος Έλληνας δεν μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες!

Με πληροφορίες από Open TV, kathimerini.gr