Έως το τέλος Δεκεμβρίου σε ισχύ οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 ισχύει το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια των θεάτρων, στους κινηματογράφους, στα γυμναστήρια και σε τουριστικό πακέτο, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα. Το μέτρο έχει εφαρμοστεί από την έναρξη της εκδήλωσης της πανδημίας, δηλαδή από το 2020 στα παραπάνω είδη και υπηρεσίες και έχει παραταθεί για 6 συνεχόμενες φορές. Πάντως εάν δεν παραταθεί εκ νέου το μέτρο από την 1η Ιανουαρίου 2024, οι συντελεστές ΦΠΑ των παραπάνω υπηρεσιών και αγαθών θα επανέλθουν στα κανονικά επίπεδα.

Μειωμένες συντελεστές ΦΠΑ: Πόσο πιθανή είναι η παράταση του μέτρου;

Διάφορα σενάρια για το ΦΠΑ των παραπάνω υπηρεσιών και αγαθών φαίνεται πως επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Ένα από αυτά είναι να παραταθεί το μέτρο αυτό για ακόμη 6 μήνες εάν η ακρίβεια επιμένει στα είδη διατροφής και τα καύσιμα. Εάν γίνει αυτό τότε το κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ. Το άλλο σενάριο που φαίνεται να είναι και το επικρατέστερο είναι να μην επεκταθεί έως τον Ιούνιο του 2024 το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στους παραπάνω επαγγελματικούς κλάδους.

Ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις για το θέμα του ΦΠΑ αναμένεται να ληφθούν μέχρι να κατατεθεί το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.

Τι ισχύει μέχρι σήμερα

Υπενθυμίζεται δε πως μέχρι τέλος του έτους εφαρμόζεται ΦΠΑ 6% στα εισιτήρια στους κινηματογράφους και μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ ισχύει:

Για τις μεταφορές: Δηλαδή στα εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και στις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
Για τα εισιτήρια των ζωολογικών κήπων.
Για τα γυμναστήρια, τα κολυμβητήρια και τις σχολές χορού για τις δραστηριότητες που δεν απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.
Για την εισαγωγή και παράδοση αντικειμένων τέχνης.
Για σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία (δηλαδή, σε μάσκες προστασίας και γάντια, αντισηπτικά, διαλύματα για την απολύμανση χώρων και λοιπά), καθώς και σε ορισμένα ιατρικά υλικά αναγκαία για τη διενέργεια αιμοκάθαρσης, όπως φίλτρα και γραμμές αιμοκάθαρσης και αιμοδιήθησης.
Για τους απινιδωτές, ιατρικές συσκευές για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής

Ενώ μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ 13% είναι μέχρι το τέλος του έτους για τις παρακάτω κατηγορίες:

Στον Πολιτισμό: Δηλαδή τα εισιτήρια στο κινηματογράφο και τα θέατρα.
Στην εστίαση: Δηλαδή στον καφέ, στα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και στα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.
Στο τουριστικό πακέτο: Δηλαδή στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή.
Στον Αθλητισμό: Δηλαδή στα δίδακτρα σε γυμναστήρια και τις σχολές χορού.
Διαμονή µε πλήρη διατροφή: Στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% υπάγεται μόνο το 5% της ενιαίας τιμής της και το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%.
Διαμονή µε το σύστημα all-inclusive: Στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή (13%).

enikonomia.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.