Επικίνδυνοι αχινοί στις ελληνικές θάλασσες – Σε ποιες περιοχές εμφανίστηκαν

Μια οργάνωση η “DIVE IN ACTION”, στην Σαντορίνη καταγράφει τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της εισβολής επικίνδυνων αχινών από τις θερμές θάλασσες του Κόλπου στην Μεσόγειο. Μετακινούμενο μέσω της διώρυγας του Σουέζ, το νέο είδος του δηλητηριώδους αχινού, απειλεί τις Ελληνικές θάλασσες, εξαπλωνόμενο με ταχύτητα και επιτιθέμενο στα υπάρχοντα είδη, ακόμη και στα κεφαλόποδα, επισημανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Καμπανός, διαχειριστής της οργάνωσης. Αυτή η αλλαγή – εισβολή έχει εντοπιστεί σε δέκα νησιά σύμφωνα με τις έρευνες του κ. Καμπανού.

Ο συγκεκριμένος αχινός είναι ένα ξενικό είδος, ξεχωρίζει από το ενδημικό είδος του κοινού αχινού της Μεσογείου. Ιδιαίτερα εντυπωσιακός, γρήγορος και επικίνδυνος, κατακλύζει τις περιοχές, όπου εγκαθίσταται και εκτοπίζει άλλα είδη, ακόμη και τα χταπόδια. Βρίσκει καταφύγιο σε παραλίες ακόμη και με λίγα βράχια, καθίσταται χωροκατακτητικός και επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Όπως ο ίδιος είχε αναφέρει στο GRTimes, το είδος έχει εντοπιστεί και καταγραφεί σε 12 νησιά της Ελλάδος

Κάλυμνο
Φολέγανδρο
Κίμωλο
Σέριφο
Σίκινο
Σαντορίνη
Ηρακλειά
Σχοινούσσα
Δονουσα
Κουφονήσι
Νάξο
Αμοργό

Mηνύματα για την εμφάνιση του «εισβολέα» αχινού έχει λάβει η οργάνωση «Dive in action» και από Πελοπόννησο, Ρόδο, Μυτιλήνη, Χίο και την νότιο Κρήτη.

Προερχόμενος από την Τουρκία πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά νερά το 2016 και σε ελάχιστο χρόνο υπερδιπλασιάστηκε, ενώ τα τελευταία δυο χρόνια τετραπλασιάστηκε πληθυσμιακά. Οι παραδοσιακοί φεγγαρόφωτοι αχινοί εγκαταλείπουν το πεδίο και μαζί τους πολλά είδη, προδιαγράφοντας σημαντικές αλλαγές στις θάλασσες.

reader.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.