Επιστράτευση γιατρών: ΠΙΣ κατά Κικίλια με αιχμές για Μαξίμου-Ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Σε αδιέξοδο βρέθηκαν ο Βασίλης Κικίλιας και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλος που καταγγέλλει τον υπουργό για επικοινωνιακή προσέγγιση στο θέμα της συμβολής των ιδιωτών ιατρών για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΙΣ, καταλογίζουν στον Βασίλη Κικίλια ότι μέχρι σήμερα δεν έχει “ακούσει” τις προτάσεις τους για την διέξοδο από την αδυναμία υποστήριξης του υποστελεχωμένου -όπως το χαρακτηρίζουν- ΕΣΥ, ενώ σημειώνουν ότι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν εφόσον όμως το υπουργείο προχωρήσει στις απαιτούμενες προσλήψεις ιατρών για την ορθή λειτουργία του Συστήματος Υγείας.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι στην πρόσκληση για τους 200 γιατρούς, δεν διευκρινίζεται αριθμός ανα ειδικότητα που απαιτείται..

Έπειτα από μαραθώνιες συσκέψεις τα δύο τελευταία 24ωρα, οι γιατροί δεν πήραν ουσιαστικά καμία απόφαση αναφορικά με το αν θα προσαρτηθούν στο ΕΣΥ για να βοηθήσουν και ζητούν νέα άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, προκειμένου να συζητηθούν βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα, καταγγέλλοντας τη μέχρι στιγμής διαχείριση της πανδημίας από τον υπουργό Υγείας ως ανεπαρκή.

Όπως λένε, παρά τις προτάσεις που έκαναν εδώ και καιρό και οι οποίες θα έδιναν λύσεις στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας οδηγείται στο πρωτοφανές για σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.

«Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος του ΠΙΣ και τα μέλη του ΔΣ, οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας αντιπαρερχόμαστε την προσβλητική συμπεριφορά του υπουργού και τιθέμεθα στη διάθεση του ΕΣΥ, καλώντας τους συναδέλφους όλης της χώρας να μας ακολουθήσουν, μέχρι το υπουργείο Υγείας να αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει την προσφορά μας για την αντιμετώπιση του τεραστίου προβλήματος» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, στην ανακοίνωσή του και συμπληρώνει:

Δείτε ακόμα:  Και νέο περιστατικό: Έριξαν χημικό υγρό σε 18χρονη

«Έχοντας καταθέσει σε κάθε φάση της επιδημίας εφαρμόσιμες προτάσεις μέχρι στιγμής αναξιοποίητες, λυπούμαστε για το αδιέξοδο που προέκυψε. Τώρα που η προσπάθεια προσέλκυσης γιατρών στο ΕΣΥ συνεχίζεται από τους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας και Πειραιά, επισημαίνουμε ότι τα τελεσίγραφα και ο λαϊκισμός δυσχεραίνει την κατάσταση και καλούμε την ύστατη ώρα να αξιοποιηθούν οι προτάσεις μας επ’ ωφελεία των ασθενών και των πολιτών. Για μας η προσπάθεια συνεχίζεται».

Όπως εξηγεί ο κ. Εξαδάκτυλος, οι ιδιώτες γιατροί από την πρώτη στιγμή συνδράμουν με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, τόσο στα ιατρεία τους, περιθάλποντας χιλιάδες ασθενείς, όσο και στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ έχουν δηλώσει ότι και χωρίς κανένα οικονομικό όφελος είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ εθελοντικά.

Εντούτοις, ο υπουργός Υγείας εξακολουθεί να δηλώνει με μια απόλυτη επικοινωνιακή ασάφεια ότι αναζητά 200 ιατρούς για το ΕΣΥ, χωρίς σχέδιο, χωρίς να αποσαφηνίζει πόσοι γιατροί χρειάζονται από κάθε ειδικότητα, πού θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε τι ωράριο και υπό ποιες συνθήκες και χωρίς κάλυψη αστικής ευθύνης.

Δείτε ακόμα:  ΣτΕ: Συνταγματικοί οι αναθεωρημένοι δασικοί χάρτες

Όλα αυτά, βέβαια, την ώρα που εδώ και μήνες δεν έχουν γίνει μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Οι προτάσεις του ΠΙΣ είναι οι εξής:

Άμεση πρόσληψη όλων των ειδικευμένων ιατρών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν υποβάλλει δικαιολογητικά για ένταξη στο Ε.Σ.Υ. σε όλες τις προκηρύξεις που εκκρεμούν από παλιά αλλά και σε αυτές που είναι σε εξέλιξη, με τριετή σύμβαση ως επικουρικοί οι οποίοι θα κριθούν μέσα στην τριετία για τη θέση που έχουν υποβάλλει υποψηφιότητα, και όσοι δεν πάρουν θέση θα παραμένουν στο σύστημα σε προσωποπαγείς θέσεις μόνιμα. Οι πιστώσεις υπάρχουν μιας και έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις.

Άμεση πρόσληψη όλων των ιατρών που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για έναρξη ή συνέχιση της ειδικότητας μέχρι να την ολοκληρώσουν.

Άμεση πρόσληψη όλων των ιατρών που έχουν ολοκληρώσει την άσκησή τους στην ειδικότητα και δεν έχουν δώσει εξετάσεις για να λάβουν τον τίτλο της ειδικότητας λόγω μη εκπλήρωσης της υπηρεσίας υπαίθρου. Να τοποθετηθούν στα Νοσοκομεία για ένα χρόνο και θα δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου.

Δείτε ακόμα:  Καιρός – Meteo: Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία – Πού θα έχει βροχές

Ειδικευμένοι ιατροί που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική τους άσκηση στις Μ.Ε.Θ. των Νοσοκομείων για εξειδίκευση στην Εντατικολογία και αναμένουν να δώσουν εξετάσεις για τη λήψη του τίτλου εξειδίκευσης να τους αποδοθεί ο τίτλος και να ενταχθούν στις ΜΕΘ των Νοσοκομείων, με την υποχρέωση να υπηρετήσουν ένα χρόνο και αν θέλουν να παραμείνουν ως μόνιμοι.

Πλήρης κάλυψη της αστικής ευθύνης των ιατρών του Ε.Σ.Υ., όχι μόνο για τον COVID-19 αλλά για όλα. Απόσυρση της διάταξης Χουλιαράκη – Πολάκη από τις διαδικασίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δηλαδή τα εντάλματα αποζημιώσεων να καταβάλλονται από τα Νοσοκομεία και να μην μετακυλίωνται στους ιατρούς. Το ίδιο θα ισχύει και για τους ιδιώτες ιατρούς που θα προσφέρουν υπηρεσίες στο Ε.Σ.Υ.

Άμεση επαναπρόσληψη των ιατρών του πρώην ΙΚΑ για μα καλύψουν την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τα κενά στο ΕΣΥ

Ενεργοποίηση σύμβασης εθελοντικής εργασίας ΟΛΩΝ των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών της χώρας στο ΕΣΥ ΧΩΡΙΣ αμοιβή.

Άμεση σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας με τον ΠΙΣ για πρόσληψη 1000 ιατρών στον ΕΟΠΥΥ

Δέσμευση του υπουργού Υγείας ότι αμέσως μετά την πάροδο της οξείας φάσης της πανδημίας, θα ξεκινήσει διάλογος με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ατζέντα με τον Π.Ι.Σ. και τους Ιατρικούς Συλλόγους για όλα τα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα του χώρου της Υγείας.

libre.gr