Επίθεση με βιτριόλι: Η δικαίωση για την Ιωάννα και ο αγώνας που έχει μπροστά της

Δικαίωση για την Ιωάννα Παλιοσπύρου μετά την απόφαση του δικαστηρίου να επιβληθεί η ανώτατη ποινή στην 37χρονη που της επιτέθηκε με βιτριόλι.

Ομόφωνα ένοχη έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών τη δράστιδα της επίθεσης με βιτριόλι, καταδικάζοντάς την στην ανώτατη ποινή: 15 έτη για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Με ψήφους 7-0 αποφασίστηκε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στην 37χρονη Έφη, που, όπως είπε ο δικηγόρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, επέδειξε «απαράδεκτη και απάνθρωπη» στάση καθ΄όλη τη διάρκεια της δίκης.

Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ ο κ. Νίκος Αλεξανδρής σχολίασε, αναφορικά με την απόφαση, πως «είχαμε πει από την αρχή ότι όλα τα πραγματικά περιστατικά οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι είχαμε ξέθαρρη περίπτωση απόπειρας ανθρωποκτονίας, παρά την προσπάθεια υπεράσπισης».

Τόνισε πως η «στάση της κατηγορουμένης, η προσπάθεια συγκαλύψεως, το όλο σχέδιο που είχε φτιάξει (..) οδήγησαν στην ανώτατη ποινή».

Δείτε ακόμα:  Pfizer: Σε 100 ημέρες εμβόλια για τη νέα μετάλλαξη Μποτσουάνα, αν χρειαστεί

Τι θα γίνει σε περίπτωση έφεσης

Ερωτώμενος για το εάν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει η απόφαση σε περίπτωση έφεσης από πλευράς της Έφης, ο κ. Αλεξανδρής υπογράμμισε τη σημασία του ομόφωνου της απόφασης που «καταδεικνύει ότι δεν υπήρχαν αμφιβολίες για το είδος της εγκληματικής πράξης και για την ποινή» αλλά και το ότι η υπεράσπιση της 37χρονης «ήταν εκλεκτή». Αυτά τα δύο στοιχεία, όπως είπε, δείχνουν πως «είναι μάλλον δύσκολο να αλλάξει η άποψη του δικαστηρίου στο Εφετείο».

Ωστόσο, δεν μπόρεσε να αποκλείσει πως μπορεί να μεσολαβήσουν γεγονότα που να αλλάξουν την κατάσταση. «Ας υποθέσουμε ότι αρχίζει παράλληλη έρευνα σε βάρος των συνεργών της και έρχεται και συνεργάζεται. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει δικαίωμα ελαφρυντικών» εξήγησε.

Δείτε ακόμα:  Ιερέας με το βιτριόλι - Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στη φυλακή

Πόσο θα μείνει στη φυλακή η 37χρονη

Επανερχόμενος στη στάση που τήρησε η δράστις, σημείωσε πως «όχι μόνο δεν έδειξε μεταμέλεια, έδειξε το ακριβώς αντίθετο: ότι χαιρόταν για τη ζημιά που είχε προκαλέσει. Στην αγόρευση του εισαγγελέα και την τελική απόφαση, επιμέτρησε και αυτό».

Σχετικά με την ποινή που θα εκτίσει, ενημέρωσε πως «η μέγιστη χρονική διάρκεια είναι από 5 – 6,5 χρόνια. Θα πρέπει να αφαιρέσουμε τον χρόνο προφυλάκισης και μετά θα έχει δικαίωμα να κάνει αίτημα αποφυλάκισης».

Για την αναγνώριση ελαφρυντικών και ειδικά αυτού του πρότερου σύννομου βίου, εξήγησε πως με αυτό «δεν εννοούμε απλά ότι δεν έχει καταδικαστεί σε κάποια ποινή και έχει λευκό ποινικό μητρώο, αλλά πρέπει με πράξεις να δείχνει ότι είναι ένα μεμονωμένο γεγονός».

Δείτε ακόμα:  Χειροπέδες σε ανήλικους με μαχαίρια, «πεταλούδα» και κατσαβίδια - Το γύρισμα video clip γνωστού τράπερ

Η καταδικασθέισα, όμως, «επί σειρά ετών επέδειξε παραβατική συμπεριφορά: παρακολουθήσεις, προσπάθειες να βρει ανθρώπους να τη βοηθήσουν, προετοιμασία…».

Ο αγώνας της Ιωάννας

Ακολούθως, αναφέρθηκε στη δύσκολη μάχη που έχει ακόμα μπροστά της η Ιωάννα, ενημερώνοντας πως μετά την απόφαση «της ανοίγει ο δρόμος να επικεντρωθεί στις επόμενες επεμβάσεις, έχει 20 χειρουργεία ακόμα να κάνει».
Κάθε ένα θα έχει απόκλιση 5-6 μηνών από το άλλο, κάτι που σημαίνει ότι την επόμενη 10αετία η Ιωάννα Παλιοσπύρου θα συνεχίζει τις επεμβάσεις και στη συνέχεια θα αρχίσει η αποκατάστασή της.
«Η δράστις θα είναι έξω και εκείνη θα συνεχίζει τις επεμβάσεις της» κατέληξε.

sputniknews.gr