Επιτήδειοι προσποιούνται τα «ΕΛΤΑ» και ζητούν μέσω SMS πληρωμή τελωνειακού τέλους

Έναν νέο τρόπο που σχετίζεται με τα ΕΛΤΑ βρήκαν διάφοροι επιτήδειοι για να εξαπατήσουν ανυποψίαστα θύματα, στέλνοντας είτε γραπτό μήνυμα είτε mail ζητώντας τους την αποπληρωμή τελωνειακής επιβάρυνσης για τη δήθεν αποστολή κάποιου δέματος.

Προσπάθεια υποκλοπής προσωπικών στοιχείων (phishing) με την επωνυμία των ΕΛΤΑ, είτε μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) είτε μέσω μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας (SMS) παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, με τους επιτήδειους να προσπαθούν να εξαπατήσουν τα θύματά τους για να πληρώσουν τελωνειακό τέλος.

Όπως αναφέρεται, οι δράστες χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την αποπληρωμή τελωνειακής επιβάρυνσης για τη δήθεν αποστολή κάποιου δέματος, με απώτερο σκοπό την απόσπαση χρημάτων από τα ανυποψίαστα θύματα.

minyma elta

Πώς δρουν
Στα μηνύματα ή στα email που λαμβάνουν τα θύματα γράφεται πως «ένα δέμα του – στο οποίο έχει αποδοθεί κάποιος τυχαίος αριθμός – υπόκειται σε τελωνειακή επιβάρυνση 2,99€. Έτσι, παραπέμπεται σε ιστοσελίδα ώστε να καταβάλει το χρηματικό αντίτιμο ως τελωνειακό τέλος για να μπορέσει να πάρει το υποτιθέμενο δέμα»

Στο σχετικό μήνυμα προτρέπει τα θύματα να επισκεφθούν τον ιστότοπο «https://hellenic-paketo.com», όπου και αναγράφεται η ένδειξη «Εντοπισμός Αντικειμένου». Με οδηγίες εξηγούν για το πώς μπορεί να «εντοπίσουν» το δέμα τους μέσα από τον ειδικό κωδικό στο αρχικό μήνυμα.

Μετά και την «επιτυχημένη αναζήτηση του δέματος», ο ιστότοπος μεταφέρει του χρήστες σε μία νέα σελίδα που σχετίζεται με την επιβεβαίωση πληροφοριών. Στη συγκεκριμένη πτυχή ζητούνται τα προσωπικά στοιχεία του χρήστη και στη συνέχεια μεταφέρεται στα «Τελωνειακά Τέλη», όπου και ζητούνται τα στοιχεία της κάρτας του χρήστη με σκοπό την αποπληρωμή των τελών και της ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

reader.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.