Παρουσιάζεται στην Κύπρο το βιβλίο του Ραφηνιώτη Ε. Μαυρουδή «Το ταξίδι»

Τον ελληνοκυπριακό διχασμό και τις αντιπαραθέσεις με τους Τούρκους και τους Βρετανούς αποτυπώνει το μυθιστόρημα του Ευάγγελου Μαυρουδή «Το ταξίδι. Κύπρος, 1948- Η αρχή της Οδύσσειας», το οποίο παρουσιάζεται και στην Κύπρο την Τρίτη 7 Ιουνίου. Αφηγηματική αφετηρία είναι το ταξίδι των δύο απεσταλμένων του ΑΚΕΛ το 1948 στα ελληνικά βουνά προς συνάντηση του Νίκου Ζαχαριάδη.

Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε το 2020 παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου – αίθουσα Ανδρέα Πατσαλίδη, παρουσιάζεται σε μια εκδήλωση που διοργανώνουν οι εκδόσεις Κέδρος, το ΠΙΤΚ και το βιβλιοπωλείo «Το Έρμα». Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος, ο πρώην υπουργός Αντρέας Χρίστου και ο συγγραφέας.

Το «Ταξίδι» είναι το βιβλίο του μικρασιατικής καταγωγής Ευάγγελου Μαυρουδή, ο οποίος είναι γιατρός, ζει στη Ραφήνα και ασχολείται με το ιστορικό μυθιστόρημα. Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν ακόμη τα μυθιστορήματά του «Η θάλασσά μας» (2010), «Ittihat ve Terakki» (2010), «Φως εξ Ανατολών» (2011) που αποτελούν την τριλογία «Επιστροφή στη Σμύρνη», «Ο χρόνος με τη Ρόζι» (2013) και «Το κόκκινο τανγκό» (γραμμένο μαζί με τον Κώστα Κουτσομύτη, 2016).

Στην υπόθεση του μυθιστορήματος «Το ταξίδι. Κύπρος, 1948- Η αρχή της Οδύσσειας», ένας Ισραηλινός δημοσιογράφος φτάνει το 1977 στην Κύπρο αναζητώντας την ταυτότητα του πατέρα του. Οι πληροφορίες που συγκεντρώνει αποκαλύπτουν μια συνταρακτική αλήθεια, ενώ στην υπόθεση φαίνεται να εμπλέκονται τα ονόματα δύο κορυφαίων στελεχών της κυπριακής Αριστεράς, ένας από τους οποίους διατηρούσε κρυφή σχέση με την Ελληνοεβραία μητέρα τού δημοσιογράφου. Συγχρόνως, όσα μαθαίνει για το ταξίδι των δύο στελεχών στην Ελλάδα τον Οκτώβρη του 1948 και την πολύμηνη περιπέτειά τους στην Ευρώπη και στην Αφρική ρίχνουν φως στις απαρχές του Κυπριακού λίγο πριν από την έκρηξη.

Με κινηματογραφικό τρόπο ο συγγραφέας μεταφέρει τον αναγνώστη στις πόλεις- σταθμούς τού ταξιδιού και παρουσιάζει τον ελληνοκυπριακό διχασμό και τις αντιπαραθέσεις με τους Τούρκους και τους Βρετανούς. Ο επίσκοπος Κιτίου και μετέπειτα αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο τότε βοηθός εισαγγελέα και αργότερα ηγέτης των Τουρκοκύπριων Ραούφ Ντενκτάς, ιστορικά στελέχη της ελληνικής και της κυπριακής Αριστεράς, πασίγνωστοι εκείνη την εποχή φιλελεύθεροι πολιτικοί, ηγέτες της Δεξιάς, επιστήμονες, καλλιτέχνες, αλλά και αξιωματούχοι της αποικιακής κυβέρνησης και των μυστικών υπηρεσιών συγκροτούν μια ανάγλυφη τοιχογραφία της κυπριακής κοινωνίας, που φωτίζει την πορεία του νησιού προς την ένοπλη σύγκρουση, τον διχασμό και το αδιέξοδο.

Τρίτη 7 Ιουνίου, Λευκωσία, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου – αίθουσα Ανδρέα Πατσαλίδη, 7μ.μ. Εκδόσεις Κέδρος, 202, σελίδες 672

philenews.com

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.