Έρχεται δύσκολος χειμώνας με το καλοριφέρ στους 19 βαθμούς!

Να χαμηλώσουν τον διακόπτη της θέρμανσης στους 19 και της ψύξης στους 25 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα σε κτήρια και γραφεία αναμένεται να ζητήσει την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των ενεργειακών αναγκών, σύμφωνα με έγγραφο που ήρθε στην κατοχή του AFP.

Προκειμένου να συγκρατηθεί η δραστική πτώση στην προμήθεια ενέργειας από τη Ρωσία, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ενεργειακό μπλακ άουτ, η Κομισιόν αναμένεται να προτρέψει τις κυβερνήσεις των 27 χωρών του μπλοκ να θέσουν όρια στα επίπεδα θερμότητας στα δημόσια κτήρια, τα γραφεία, τις εμπορικές ιδιοκτησίες και τις εξωτερικές εγκαταστάσεις.

Έτσι, για βέλτιστη χρήση ενέργειας, θα συστήσει τους κανόνες που απαιτούν τα δημόσια κτήρια να μην θερμαίνονται περισσότερο από 19 βαθμούς Κελσίου και να ψύχονται από κλιματιστικές μονάδες που δεν έχουν ρυθμιστεί κάτω από 25 °C.

«Η ενέργεια που εξοικονομείται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το χειμώνα», επισημαίνει η Επιτροπή στο έγγραφο.

Οι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας λένε ότι η μείωση του θερμοστάτη κατά έναν μόλις βαθμό θα μπορούσε να μειώσει τον λογαριασμό θέρμανσης ενός κτήρίου κατά περίπου 10%. Οι μονάδες κλιματισμού γενικά δυσκολεύονται και αποτυγχάνουν να κρυώσουν ένα δωμάτιο κάτω από τους 20°C, με αποτέλεσμα να σπαταλούν ενέργεια προσπαθώντας.

Η σύσταση αποτελεί μέρος μιας σειράς μέτρων που διερευνούν οι Βρυξέλλες για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου της ΕΕ κατά 25 έως 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Η δράση τώρα, θα μπορούσε να μειώσει τον αντίκτυπο μιας ξαφνικής διακοπής στην προμήθεια», λέει το έγγραφο, που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί στις 20 Ιουλίου με πιθανές μετατροπές στο ενδιάμεσο.

cnn.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.