Ερχεται «κούρεμα» στο τέλος κινητής τηλεφωνίας – Τι μείωση θα δούμε στους λογαριασμούς

Κατάργηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας, για τους νέους 15 έως 29 ετών, και «κούρεμα» -του ίδιου τέλους- που φτάνει έως και το 10% για τους άνω των 30 φέρνουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ.

Σε ό,τι αφορά τις τηλεπικοινωνίες τα μέτρα παρουσιάστηκαν χθες από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, και την ηγεσία του υπουργείου. Αρχικά, έγιναν τα «αποκαλυπτήρια» του «Freedom Pass: data».

Με το εν λόγω πρόγραμμα θα προσφέρονται δωρεάν δεδομένα 50Gb σε νέους 15 έως 17 ετών που εμβολιάζονται. Οι αιτήσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα θα ξεκινήσουν στις 11 Οκτωβρίου 2021 και η ενεργοποίηση της υπηρεσίας θα γίνεται την επόμενη ημέρα. Το δεύτερο σκέλος της παρουσίασης εστιάστηκε στην κατάργηση ή μείωση των τελών κινητής τηλεφωνίας.

Τέλη κινητής: Ποιοι θα δουν μείωση ή «κούρεμα» 100%

Η πλήρης κατάργηση των τελών κινητής αφορά τους νέους 15 έως και 29 ετών, οι οποίοι οφείλουν να υποβάλουν δήλωση. Να σημειωθεί ότι η έκπτωση μεταφέρεται και σε επόμενους παρόχους σε περίπτωση φορητότητας, ενώ αφορά όλες τις συνδέσεις, είτε πρόκειται για συμβόλαια ή καρτοκινητά.

Η κατάργηση του τέλους κινητής για τους δικαιούχους 15-29 ετών εφαρμόζεται μόνο για έναν αριθμό τηλεφώνου ανά δικαιούχο. Tονίζεται ότι η κατάργηση ή μείωση των τελών κινητής αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Πώς γίνεται η δήλωση

Η δήλωση γίνεται μέσω του gov.gr και του νέου Μητρώου Αιτήσεων Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Κινητής Τηλεφωνίας μέσω κωδικών Taxisnet. Εάν πρόκειται για ανήλικο δικαιούχο, η υποβολή της δήλωσης γίνεται από τον γονέα ή τον έχοντα τη γονική μέριμνα. Οι άνω των 30 ετών δεν χρειάζεται να υποβάλλουν τη δήλωση, το τέλος μειώνεται αυτόματα.

Ποιο το όφελος στους λογαριασμούς κινητής

Το όφελος προς όλους τους καταναλωτές, είτε πρόκειται για ιδιώτες είτε επιχειρήσεις, κυμαίνεται μεταξύ 2% και 10% για κάθε μηνιαίο λογαριασμό.

Το όφελος αυξάνει όσο μεγαλώνει και το ποσό του λογαριασμού. Συγκεκριμένα, για λογαριασμούς έως 50 ευρώ μέχρι σήμερα επιβαλλόταν τέλος 12%. Με το νέο καθεστώς το τέλος μειώνεται κατά 2% και πάει στο 10%. Για τους λογαριασμούς από 50 έως 100 ευρώ, μέχρι σήμερα, το τέλος κινητής ήταν 15%. Πλέον πάει στο 10% (όφελος 5%). Ομοίως, το όφελος είναι 8% και 10% για λογαριασμούς από 100 έως 150 ευρώ και από 150 και άνω, αντιστοίχως.

Δείτε τον σχετικό πίνακα:

iefimerida.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.