Έρχονται νέες ανατιμήσεις από τον Μάιο – Τι συμβαίνει με Ηλιέλαιο, αλεύρι & ζάχαρη – Υπάρχει επάρκεια στην αγορά;

Πραγματικό ζήτημα έλλειψης στην αγορά δεν υπάρχει ισχυρίστηκε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης Γιάννης Λιάρος.

Έχει όμως πυροδοτηθεί ένας πανικός που οδήγησε πολλούς στο να στοκάρουν ηλιέλαιο, με τον φόβο είτε της έλλειψης, είτε της ακρίβειας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια πρόσκαιρη έλλειψη του προϊόντος σε κάποιες περιοχές.

Οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες, οι τιμές του ηλιέλαιου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, γιατί – όπως γνωρίζετε – η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλιέλαιου στην Ευρώπη και έχουν σταματήσει να έρχονται προϊόντα από εκεί, είπε.

Πάντως οι αυξημένες τιμές του ηλιέλαιου τείνουν να «εξαφανίσουν» από την αγορά τις τηγανιτές πατάτες και τα τηγανιτά κολοκυθάκια.

Οι επιχειρήσεις της εστίασης βγαίνουν από μια διετία με συσσωρευμένες ζημιές και τους τελευταίους μήνες με δραματική αύξηση του λειτουργικού κόστους. Όσον αφορά στις αλυσίδες εστίασης άμεσα δεν πρόκειται να υπάρξει καμία έλλειψη, είπε.

Υπάρχει επάρκεια σε όλα τα επίμαχα προϊόντα, δηλαδή σε αλεύρι, ζάχαρη και ηλιέλαιο. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ανεφοδιασμού, διαβεβαίωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Μεσαίων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, Γιάννης Πηλίδης.

Πλαφόν στις αγορές δεν υπάρχει και οι καταναλωτές δείχνουν ωριμότητα, είπε.

Η ακρίβεια έχει οδηγήσει τους καταναλωτές να αγοράζουν μικρότερες ποσότητες, είπε. Οι τιμές έχουν ανέβει από 10% έως 35% και αναμένεται στα μέσα Απριλίου να έχουμε και νέα ανατίμηση, κατέληξε ο κ. Πηλίδης.

ertnews.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.