Ερευνητές μάλλον βρήκαν τον λόγο για το γκριζάρισμα των μαλλιών – Τι αναφέρεται σε μελέτη

Μία πρωτοποριακή έρευνα σχετικά με το γκριζάρισμα των μαλλιών πραγματοποιήθηκε από τμήμα του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ, το οποίο και βρήκε τον βασικό λόγο για τις γκρι τρίχες – Εξέτασαν βλαστικά κύτταρα των μελανοκυττάρων που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με το χρώμα των μαλλιών

Το να γκριζάρει το μαλλί αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ανασφάλειες των ανθρώπων, καθώς σηματοδοτεί το πέρασμα σε μία ηλικία την οποία και δεν μπορούν να αποδεχθούν. Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις ανθρώπων που το μαλλί τους «γκριζάρει» από αρκετά μικρή ηλικία, με τα σχόλια που ακολουθούν στο -καθ’όλα- συνηθισμένο θέαμα είναι «να μην έχουν άγχος» και γιατί αγχώνονται. Μία έρευνα του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ, όμως, φαίνεται πως έχει βρει τον βασικό λόγο για το γκριζάρισμα των μαλλιών.

Μάλιστα, στη σχετική έρευνα παρουσιάζει στοιχεία για τον λόγο που το μαλλί χάνει το «φυσικό του χρώμα» στο διάστημα του χρόνου, τα οποία και μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους από τις γκρι τρίχες. Η νέα μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια ως πειραματόζωα και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, εξέτασε προσεκτικά τα βλαστικά κύτταρα των μελανοκυττάρων που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με το χρώμα των μαλλιών και προσπάθησε να εξάγει ένα συμπέρασμα.

Αξιο αναφοράς είναι ότι αυτά τα κύτταρα, σε μικρότερες φάσεις της ηλικίας μπορεί να είναι εξαιρετικά δυναμικά, αλλά με την ηλικία, καθώς τα μαλλιά χάνονται και ξαναφυτρώνουν, τα McSC τείνουν να επιβραδύνονται, παγιδεύονται σε αυτό που είναι γνωστό ως διόγκωση του θύλακα της τρίχας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν τη δουλειά για την οποία δημιουργήθηκαν. Η λύση για την επίλυση του εμποδίου είναι να βρεθεί τρόπος, για να κινηθούν ξανά, κάτι που φαίνεται να είναι απολύτως εφικτό και θα μπορούσε να σημάνει το τέλος των γκρίζων μαλλιών – όχι μόνο στα ποντίκια, αλλά και στους ανθρώπους, σύμφωνα με την ομάδα της Ιατρικής Σχολής Grossman του NYU.

«Προσθέτει στη βασική μας κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα βλαστικά κύτταρα των μελανοκυττάρων λειτουργούν για τον χρώμα των μαλλιών», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Qi Sun, διδάκτορας και μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο NYU Langone Health. «Οι νεοανακαλυφθέντες μηχανισμοί εγείρουν την πιθανότητα ότι η ίδια σταθερή τοποθέτηση των βλαστικών κυττάρων των μελανοκυττάρων μπορεί να υπάρχει και στον άνθρωπο». Κατά τη διάρκεια της μελέτης, σε εργαστηριακά ποντίκια που το τρίχωμά τους «γέρασε φυσικά» με μάδηση και αναγκαστική αναγέννηση, παρατηρήθηκε ότι είχαν 15% υψηλότερη συγκέντρωση McSCs που είχαν κολλήσει σε αυτό το εξόγκωμα του θύλακα πριν από το τράβηγμα των τριχών.

Μετά την παρέμβαση, το ποσοστό των τριχών που δεν είχαν πλέον ικανότητες παραγωγής χρωστικής αυξήθηκε σχεδόν στο 50%. Με τη μεγαλύτερη κατανόηση των κολλημένων κυττάρων και της πιθανής ευθύνης τους για την απώλεια του χρώματος των μαλλιών, οι ερευνητές επικεντρώνονται τώρα στο πώς να επαναφέρουν τα McSCs σε τροχιά. Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια καθηγήτρια Mayumi Ito, το έργο είναι «να διερευνηθούν μέσα για την αποκατάσταση της κινητικότητας των McSCs ή για τη φυσική μετακίνησή τους πίσω στο βλαστικό τους διαμέρισμα, όπου μπορούν να παράγουν τη χρωστική ουσία για τα μαλλιά».

reader.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.