Εργασία την Κυριακή: Τι ισχύει σε 7 ευρωπαϊκές χώρες – Πόσοι εργαζόμενοι δουλεύουν Κυριακές

Εργασία και τις Κυριακές ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για το εργασιακό νομοσχέδιο. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, θα ισχύσει στην Ελλάδα αυτό που εφαρμόζεται ήδη στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως στις μεσογειακές χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat στη ζώνη της MED7 το 2020, αρκετοί ήταν οι εργαζόμενοι που δούλευαν τις Κυριακές. Οι εργαζόμενοι αυτοί απασχολούνται κυρίως σε εμπορικά καταστήματα, καφέ και μπαρ, τουριστικά είδη ενώ κλειστός σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις παραμένει ο δημόσιος τομέας.

Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν τις Κυριακές στη ζώνη της Med7 το 2020 βάσει της Eurostat σε ποσοστό και στις ηλικίες έως 64 ετών είναι οι εξής:

Δείτε ακόμα:  Σάκης Αρναούτογλου: Νέα στοιχεία για τον καύσωνα - Αυτές θα είναι οι πιο ζεστές μέρες

Γαλλία: 13,4% του πληθυσμού
Ελλάδα: 15,5%
Ιταλία: 12,5%
Μάλτα: 17,8%
Πορτογαλία: 4,6%
Ισπανία: 15,1%
Κύπρος: 13,2%

Πώς θα αμείβεται η εργασία τις Κυριακές στην Ελλάδα

«Η σχετική λίστα των επιχειρήσεων που θα είναι ανοιχτές την Κυριακή διευρύνεται με το εργασιακό νομοσχέδιο», υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Όσοι εργάζονται την Κυριακή, θα παίρνουν προσαύξηση κατά 75% στην αμοιβή τους. Επίσης, όσοι εργάζονται την Κυριακή θα παίρνουν ένα ρεπό την επόμενη εβδομάδα. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την εργασία την Κυριακή ως «τομή» που εισάγεται στον κόσμο της εργασίας με το νέο νομοσχέδιο.

Δείτε ακόμα:  Γυναίκα βρέθηκε μαχαιρωμένη μέσα σε μια λίμνη αίματος - "Η μαμά είναι νεκρή"! (βίντεο)

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, «η Ελλάδα προσθέτει στις εξαιρέσεις που ήδη ισχύουν στον γενικό κανόνα περί απαγόρευσης της εργασίας τις Κυριακές (εστιατόρια, καφέ, καταστήματα σε τουριστικές περιοχές κλπ) και ορισμένους πρόσθετους κλάδους, όπως τις αποθήκες, τα logistics, τα κέντρα δεδομένων, τις φαρμακοβιομηχανίες, τις εταιρείες παραγωγής νοσηλευτικού υλικού, τα τηλεφωνικά κέντρα εξυπηρέτησης πελατών, αλλά και τις εξωσχολικές δράσεις κ.ά.

Αυτό γίνεται αφενός για την εξυπηρέτηση αναγκών της κοινωνίας και αφετέρου για την πάταξη φαινομένων «μαύρης» εργασίας καθώς σε πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεις αναγκάζονται να λειτουργήσουν Κυριακές χωρίς να μπορούν να «εμφανίσουν» επίσημα τους εργαζόμενους. Η εργασία την Κυριακή θα αμείβεται με προσαύξηση 75%, ενώ παρέχεται δικαίωμα να δοθεί αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης την αμέσως επόμενη εβδομάδα. Θα συνεχίσουμε να έχουμε ένα καθεστώς περισσότερων απαγορεύσεων για την εργασία τις Κυριακές σε σχέση με τις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Δείτε ακόμα:  Έρχονται νέα μέτρα: Μόνο με εμβόλιο ή με rapid test σε καφέ, εστιατόρια, δημόσιο, εργασία

reader.gr