Έτσι δρούσε η σπείρα των High tech Ρομά – Το κόλπο με τα market pass και η εμπλοκή δράστη με την δολοφονία του 8χρονου στο Ζεφύρι

«Πείτε μου τον κωδικό επιβεβαίωσης για να έρθουν τα λεφτά…». Κι όμως αρκούσε αυτή η φράση για να ξεγελάσει ακόμα και διευθυντές μεγάλων εταιριών σε Αθήνα και επαρχία, που έπεσαν θύματα της εγκληματικής οργάνωσης των… «high tech», Ρομά απατεώνων, που εξαρθρώθηκε από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Μόνο σε μια περίπτωση κατάφεραν να αποσπάσουν 250.000 ευρώ από εισαγωγική εταιρεία, ενώ συνολικά η λεία από την παράνομη δράση τους που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, ξεπέρασε τα 6.000.000 ευρώ! Power pass, market pass, fuel pass, διαδικτυακές αγγελίες, ακόμα και συμβάσεις εταιρειών με δήμους, αποτέλεσαν κατά καιρούς «δόλωμα» στο ηλεκτρονικό ψάρεμα (phising) των επιτήδειων που άδειασαν σε ανύποπτο χρόνο τους λογαριασμούς τουλάχιστον 670 θυμάτων τους.

Θύματα μέσω… google και… «Διαύγειας»

Ακόμα και στη… «Διαύγεια» αναζητούσαν υποψήφια θύματα τα δεκάδες μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που «χτένιζαν» τις συμβάσεις ανάμεσα σε εταιρείες και δήμους, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες για κάποια… δήθεν πληρωμή που θα τους έδινε πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς εταιρειών. Αντίστοιχα έκαναν αναζητήσεις στο… google για μαγαζιά και εταιρίες σε τυχαίες περιοχές, αναζητούσαν αγγελίες πώλησης στο διαδίκτυο, ενώ πολλές φορές το πρόσχημα τους ήταν τα εκάστοτε κρατικά επιδόματα (fuel pass, market pass, power pass). Αφού καλούσαν από το… κινητό τηλεφωνικό κέντρο που είχαν δημιουργήσει χρησιμοποιώντας δεκάδες συσκευές με διαφορετικές κάρτες sim, μιλούσαν με ιδιώτες ή λογιστήρια εταιρειών και πάντοτε κατάφερναν να τους ξεγελάσουν αποκτώντας πρόσβαση στους λογαριασμούς τους.

Καλούσαν… ώρες αιχμής

Θέλοντας με κάθε τρόπο να ασκήσουν πίεση στα θύματα τους, οι απατεώνες, καλούσαν συνήθως ώρες όπου υπήρχε μεγάλη πίεση, προκειμένου οι… δήθεν πληρωμένες να γίνουν με… fast track διαδικασίες. Αρκετές από τις απατές γίνονταν Παρασκευή μεσημέρι, την ώρα που οι υπάλληλοι σε εταιρίες και επιχειρήσεις, ήταν έτοιμοι να σχολάσουν, με αποτέλεσμα να πέσουν λόγω βιασύνης στην παγίδα. Οι απατεώνες είχαν δημιουργήσει δεκάδες ιστοσελίδες που παρέπεμπαν σε τραπεζικό περιβάλλον, όλες όμως όπως τονίζουν στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είχαν μόλις τρία ενεργά πεδία και οι χρήστες τους δεν μπορούσαν να κλικάρουν σε κάποια άλλη επιλογή. Σε αυτά τα πεδία, τοποθετούσαν τα απρόσεκτα θύματα τους κωδικούς του e-banking, δίνοντας πρόσβαση στο λογαριασμό τους. Μάλιστα οι επιτήδειοι με αντίστοιχο τρόπο, δήθεν για να ολοκληρωθεί κάποια πληρωμή, καθοδηγούσαν τα θύματα να τους δώσουν πρόσβαση ακόμα και στο… viber τους. Για να αρπάξουν τα χρήματα, άλλαζαν το ημερήσιο όριο συναλλαγών, ενεργοποιούσαν τις χρεωστικές κάρτες των θυμάτων σε άυλη μορφή στα ψηφιακά πορτοφόλια (e–wallets) των τηλεφώνων της οργάνωσης, εξέδιδαν νέες κάρτες, ή προέβαιναν σε εκατοντάδες διαδοχικές αναλήψεις, στις… 10λέπτες επισκέψεις τους σε ΑΤΜ.

Η δολοφονία του 8χρονου

Οι αρχές πέρασαν χειροπέδες σε συνολικά 24 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, έπειτα από επιχειρήσεις σε περιοχές της Αττικής και της Κρήτης, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 155 άτομα. Ανάμεσα στους συλληφθέντες, ήταν και ένας άνδρας, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, για την πρόσφατη δολοφονία ενός 8χρονου αγοριού στο σπίτι του στο Ζεφύρι. Όλοι οι συλληφθέντες, ζούσαν πολυτελή βίο, με ακριβά σπίτια και αυτοκίνητα, ενώ δεν δίσταζαν να επιδεικνύουν τα παράνομα κέρδη τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για να μην συνδεθούν με την δραστηριότητα τους, τα μέλη της οργάνωσης, φρόντιζαν να αγοράζουν τους εκατοντάδες λογαριασμούς στους οποίους μετέφεραν τα χρήματα, πληρώνοντας τους στρατολογημένους κατόχους τους (moneymules, «μουλάρια») από 200 έως και 600 ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι συνολικά οι αρχές διαπίστωσαν τουλάχιστον 1.200 λογαριασμούς που διευκόλυναν τη δράση της οργάνωσης.

newspost.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.