Έτσι ξεκόλλησε το μπαλκόνι που έγινε… ατραξιόν στη Συγγρού – Πότε θα ξεκινήσει η αποξήλωση του

Σήμερα στις 17:00 το απόγευμα θα ξεκινήσει η αποξήλωση του μπαλκονιού που κρέμεται σε ξενοδοχείο επί της της λεωφόρου Συγγρού.

Ο εκπρόσωπος του ξενοδοχείου Κώστας Σπηλιόπουλος αναφέρει για το συμβάν στην κάμερα του Open αστειευόμενος: «Γιατί θαυμάζετε τον Πύργο της Πίζας και δεν θαυμάζετε το μπαλκόνι; Ατραξιόν έχουν στην Ιταλία ατραξιόν έχουμε και εμείς» και σημειώνει:

«Ξημερώματα του Σαββάτου άκουσε θόρυβο ο νυχτερινός της βάρδιας βγήκε έξω και είδε το μπαλκόνι κρεμασμένο. Οι ενέργειες της εταιρείας ήταν άμεσες. Ειδοποίησε την Πυροσβεστική που ήρθε σε πέντε λεπτά. Δεν υπήρχε ένοικος μέσα. Η πυροσβεστική έκοψε το ρεύμα, απέκλεισε το χώρο, έβαλε τις κορδέλες, ειδοποίησε την αστυνομία και την πολεοδομία».

Για τους λόγους που συνέβη αυτό το ατύχημα, ο κ. Σπηλιόπουλος λέει: «Τα μπαλκόνια είναι στενά και έχουμε πάνω τον εξοπλισμό των air condition, η Συγγρού είναι ανυπόφορη δεν μπορεί να βγει κανείς έξω, ούτε παράθυρο δεν ανοίγουν. Είναι κατασκευή του 1972. Δεν είναι φορετό το μπαλκόνι. Ο εργολάβος που είχε βάλει τα σίδερα αντί να τα βάλει στο 50 % και πάνω του μπαλκονιού τα έβαλε κάτω κάτω με αποτέλεσμα να σπάσει το τσιμέντο. Τώρα το κρατούν μόνο τα σίδερα που είχε βάλει χαμηλά. Είναι κακοτεχνία».

Ο ίδιος διαβεβαιώνει πως «το κτίριο δεν έχει καμία επιρροή. Πρόσφατα υπήρχε έλεγχος στατικότητας του κτιρίου που κατατέθηκε στην πολεοδομία είναι όλα εντάξει».

Σημειώνεται πως το υπουργείο Τουρισμού έχει αποφασίσει την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του ξενοδοχείου μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.

Πάντως, το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο. Τουλάχιστον 2-3 φορές κάθε χρόνο βλέπει το φως της δημοσιότητας κάποια περίπτωση κατάρρευσης μπαλκονιού, ευτυχώς τις περισσότερες φορές χωρίς θύματα. Τον περσινό Φεβρουάριο, για παράδειγμα, κατέρρευσε μπαλκόνι πολυκατοικίας στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα σε πολυκατοικία στο Χαλάνδρι.

Φταίνε οι γλάστρες;

«Τα μπαλκόνια μας σχεδιάζονται ώστε να σηκώνουν βάρος 500 κιλών ανά τ.μ. Ο κανονισμός αυτός είναι ίδιος από το 1945», εξηγεί ο Χρήστος Ζέρης, διευθυντής του Εργαστηρίου Σκυροδέματος και του Τομέα Δομοστατικής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. «Στο φορτίο αυτό δεν υπολογίζεται το βάρος της επίστρωσης του μπαλκονιού, λ.χ από μάρμαρο, μωσαϊκό ή πλακάκι». Στις περισσότερες περιπτώσεις που υπάρχει πρόβλημα, αυτό δεν οφείλεται στο φορτίο που δέχεται το μπαλκόνι, λ.χ στις γλάστρες. «Αν ένα μπαλκόνι έχει κατασκευαστικό πρόβλημα, αυτό θα φανεί άμεσα, μέσα στην πρώτη δεκαετία από την κατασκευή του κτηρίου. Αν έχουν περάσει αρκετά χρόνια, τότε συνήθως είναι θέμα αντοχής, η οποία μειώνεται λόγω διαβρώσεων. Τα μπαλκόνια στηρίζονται με τα λεγόμενα πανωσίδερα, τα οποία αγκυρώνουν την πλάκα του ορόφου. Επειδή τα σίδερα βρίσκονται στο πάνω τμήμα του καταστρώματος του μπαλκονιού, αν ρηγματωθεί το μπετόν αρχίζει να περνάει το νερό στο εσωτερικό και ο οπλισμός του μπαλκονιού σταδιακά οξειδώνεται. Με τα χρόνια, αυτό θα μειώσει την αντοχή του και σε κάποιες περιπτώσεις θα οδηγήσει στην κατάρρευσή του».

Τα «σημάδια»

‘Όπως επισημαίνει ο κ. Ζέρης, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις οι οποίες θα φανερώσουν ότι υπάρχει πρόβλημα. «Αν το μπαλκόνι αρχίζει να παραμορφώνεται από το βάρος, αυτό είναι σίγουρα κακό σημάδι, όπως και αν το μπαλκόνι αρχίσει να σείεται εύκολα. Επίσης, μία σαφής ένδειξη ότι το μπαλκόνι παραμορφώνεται είναι όταν αρχίσουν να συγκεντρώνονται νερά σε διαφορετικό σημείο, λ.χ μπροστά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα πλακάκια θα μας προειδοποιήσουν, καθώς θα αρχίσουν να ξεκολλούν. Όμως, όταν έχουμε μωσαϊκό είναι δύσκολο σε ένα απαίδευτο μάτι να εντοπίσει τις ρωγμές. Καλό είναι λοιπόν να φροντίζουμε το δάπεδο του μπαλκονιού μας να είναι στεγανό και να αποκαθιστούμε κάθε βλάβη».

Η περίπτωση στην Κρήτη που οδήγησε στον θάνατο μια κοπέλα

Ο κ. Ζέρης κλήθηκε πριν από λίγα χρόνια ως πραγματογνώμονας στην περίπτωση κατάρρευσης μπαλκονιού στην Κρήτη, που στοίχισε τη ζωή μιας κοπέλας. «Είχαν μια γιορτής στο σπίτι, χόρευαν στο μπαλκόνι. Όταν πηδάς ρυθμικά, το βάρος σου διπλασιάζεται γιατί το φορτίο είναι δυναμικό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το μπαλκόνι δεν ήταν καλά αγκυρωμένο και επιπλέον είχε διαβρωθεί. Έτσι, δεν άντεξε την πίεση και υποχώρησε».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.