Έτσι θα έρθει ο Προαστιακός στη Ραφήνα – Σταθμοί σε Παλλήνη & Αρτέμιδα – Θα εξυπηρετηθούν Πικέρμι & Σπάτα


Τις διαδικασίες για την προώθηση ενός πακέτου με έξι σιδηροδρομικά έργα που θα δημοπρατηθούν από την ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3,5 δις ευρώ, «βάζει στις ράγες» το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Με σχετική του απόφαση, προχωρά στην πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (με τη διαδικασία μέσω Καταλόγου Παρόχων Υπηρεσιών) για την επιλογή αναδόχου του έργου «ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ».

Του συμβούλου δηλαδή που θα αναλάβει την υποστήριξη των αρμοδίων φορέων στην υλοποίηση των απαιτούμενων προπαρασκευαστικών διαδικασιών για τη δημοπράτηση επιλεγμένων σιδηροδρομικών έργων με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, με την οποία αναμένεται να διασφαλιστεί η τεχνικά άρτια κατασκευή με την πλέον συμφέρουσα τεχνικο-οικονομική λύση, δεδομένης της τεχνικής πολυπλοκότητας και των αυξημένων απαιτήσεων τους, καθώς και σημαντική συντόμευση στη συνολική διάρκεια υλοποίησής τους.

Δείτε ακόμα:  Μάτι: Οργισμένη αντίδραση από συγγενείς θυμάτων & εγκαυματίες για το ντοκιμαντέρ “Megafires” - "Ήταν έγκλημα"

Τα έργα αυτά περιλαμβάνονται στο στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την προγραμματική Περίοδο 2021- 2027, είναι δημόσια έργα στρατηγικής σημασίας για τη χώρα που επιτρέπουν τη σύνδεση κύριων λιμένων με την υπόλοιπη νοτιοανατολική Ευρώπη

Επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρομικού Δικτύου Αθηνών προς Ραφήνα και σύνδεση με Λιμένα Ραφήνας

Το έργο αφορά στη σιδηροδρομική σύνδεση της πόλης και του λιμένα Ραφήνας με την υφιστάμενη σιδηροδρομική προαστιακή γραμμή, συνολικού μήκους 17χλμ περίπου. Για τη σύνδεση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής προαστιακής γραμμής με το λιμένα Ραφήνας έχουν εξετασθεί δύο εναλλακτικές χαράξεις: ▪ 1η Εναλλακτική: Η σύνδεση της υφιστάμενης προαστιακής σιδηροδρομικής στάσης Παλλήνης μέσω του κατασκευασμένου σιδηροδρομικού διαδρόμου της οδού Σταυρού – Ραφήνας με το Λιμάνι της Ραφήνας. ▪ 2η Εναλλακτική: Η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμένα της Ραφήνας μέσω της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής από το αεροδρόμιο (Βόρεια έξοδος αεροδρομίου). Στο έως σήμερα μελετημένο έργο προβλέπονται σταθμοί στην Παλλήνη, την Αρτέμιδα και τη Ραφήνα. Ανάλογα με την εναλλακτική χάραξη που θα επιλεγεί ως βέλτιστη (ή συνδυασμός λύσεων) θα εξυπηρετηθεί, επιπλέον των ανωτέρω, το Πικέρμι ή/και τα Σπάτα.