Έτσι θα μάθετε εάν οι εφαρμογές στο κινητό σας κατασκοπεύουν!

Η Google θα προειδοποιεί εκατομμύρια χρήστες Android όταν οι εφαρμογές του κινητού τους ενδέχεται να τους κατασκοπεύουν.

Πλέον, ορισμένα μοντέλα Android θα ειδοποιούν τους χρήστες, εάν η κάμερα ή το μικρόφωνο του κινητού τους έχει ενεργοποιηθεί. Το νέο χαρακτηριστικό είναι παρόμοιο με ένα που υπάρχει ήδη στο «αντίπαλο» iPhone της Apple, στην τελευταία αναβάθμιση για το λογισμικό iOS 14. Στα iPhone εμφανίζεται μια πράσινη κουκίδα στην πάνω δεξιά γωνία του κινητού, σε περίπτωση που η κάμερά τους έχει ενεργοποιηθεί από μια εφαρμογή και μια πορτοκαλί, εάν έχει ενεργοποιηθεί το μικρόφωνο.

Δείτε ακόμα:  Καλοκαιρινά προγράμματα και Summer Camp στα Hello Ραφήνας Αρτέμιδας

Αντίστοιχα και στα Android 12, μετά την τελευταία αναβάθμιση θα μπορείτε να βλέπετε μια παρόμοια προειδοποίηση στην πάνω δεξιά γωνία του τηλεφώνου σας. Εκεί θα εμφανίζεται ένα εικονίδιο κάμερας ή μικροφώνου, εάν μια εφαρμογή προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση σε κάποιο από αυτά.

Μετά την νέα αναβάθμιση θα μπορείτε επίσης να δείτε ένα αρχείο καταγραφής του ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση στην κάμερα, το μικρόφωνο ή την τοποθεσία σας- και πότε.

Αυτές οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον νέο Πίνακα ελέγχου απορρήτου στις Ρυθμίσεις.

Δείτε ακόμα:  Λιπαντικά αυτοκινήτων: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις προδιαγραφές

Είναι επίσης πλέον δυνατό να απενεργοποιήσετε πλήρως το μικρόφωνο και την κάμερα σε ολόκληρο το τηλέφωνο στις Γρήγορες ρυθμίσεις σας.

Αξίζει να θυμάστε ότι η εμφάνιση ενός εικονιδίου δεν σημαίνει ότι συμβαίνει κάτι κακό: Μερικές φορές μια εφαρμογή χρειάζεται πραγματικά να χρησιμοποιήσει την κάμερά σας – όπως το Instagram. Αλλά, αν παρατηρήσετε ότι η κάμερά σας χρησιμοποιείται από μια περίεργη εφαρμογή, μπορεί να σημαίνει ότι σας κατασκοπεύουν.

Εάν υποψιάζεστε ότι κάτι συμβαίνει, θα πρέπει να ελέγξετε τα δικαιώματα της εφαρμογής στις Ρυθμίσεις. Μπορείτε, για παράδειγμα, να αρνηθείτε την πρόσβαση συγκεκριμένων εφαρμογών στο μικρόφωνο ή την κάμερά σας. Αν, πάλι, ανησυχείτε πραγματικά, μπορείτε απλώς να διαγράψετε την εφαρμογή εντελώς.

Δείτε ακόμα:  Εννιά πράγματα που δεν πρέπει να αναζητήσετε ποτέ στο Google!

eleftherostypos.gr