Eurovision 2023 – Melissa Mantzoukis: Τη Δευτέρα θα ασκηθούν όλα τα νομικά μέσα κατά της ΕΡΤ

Εξελίξεις θα έχουμε από τη Δευτέρα (20/02) γύρω από τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2023 καθώς, όπως προανήγγειλε ο δικηγόρος της Melissa Mantzoukis, Χρήστος Ζωτιάδης, πρόκειται να ασκήσει όλα τα νομικά μέσα κατά της ΕΡΤ, αμφισβητώντας – και επίσημα πια – τη διαδικασία ανάδειξης της ελληνικής συμμετοχής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις του στην εκπομπή «Γεια σου» του ΣΚΑΪ, ο Χρήστος Ζωτιάδης δήλωσε: «Μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε εξελίξεις, γιατί στείλαμε και δεύτερο εξώδικο-απάντηση στο εξώδικο που έστειλε η ΕΡΤ. Όσα αναφέρονται στο εξώδικο της ΕΡΤ είναι αρκετά αποκαλυπτικά. Μας απάντησαν, μεταξύ πολλών, αναφέροντας για πρώτη φορά τη διαδικασία που τήρησε η επιτροπή της ΕΡΤ, γιατί η επιτροπή των 70 ατόμων ψήφισε όπως υποσχέθηκε η ΕΡΤ στα δελτία Τύπου της. Από εκεί και πέρα, ξεδιπλώθηκε μία διαδικασία με κάποια στάδια. Υπήρξε, μάλιστα, και στάδιο στο οποίο αφαίρεσαν τα 4άρια και τα 5άρια της επιτροπής των 70 ατόμων».

Ακόμα, ο ίδιος συμπλήρωσε: «Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Κοζάκου που επιτέλους είπε την αλήθεια, ότι δηλαδή η επιτροπή της ΕΡΤ δεν καθόρισε το τελικό αποτέλεσμα κατά 49,4%. Αυτές ήταν οι δεσμεύσεις της, αυτό γίνεται στη Eurovision. Η επιτροπή της ΕΡΤ ήταν ανεξέλεγκτη, δεν τήρησε την κλίμακα. Είναι σαν να δώσω σ’ έναν άνθρωπο να δώσει το χρυσό, το ασημένιο και το χάλκινο μετάλλιο σε τρεις ανθρώπους και να πει “το χάλκινο δεν το δίνω γιατί βγήκε πέμπτος”. Είναι δυνατόν στους τρεις να βγει κάποιος πέμπτος;».

Τι δήλωσε η Μαρία Κοζάκου
Μία νέα διάσταση έδωσε, την Παρασκευή (17/02), η Μαρία Κοζάκου όσον αφορά στον τρόπο επιλογής του τραγουδιού, που θα ταξιδέψει στο Λίβερπουλ και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό της Eurovision 2023, ο οποίος θα γίνει από τις 9 έως τις 13 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι η Melissa Mantzoukis έχει προαναγγείλει μέσω του δικηγόρου της, Χρήστου Ζωτιάδη, ότι θα κινηθεί κατά της ΕΡΤ και της διαδικασίας επιλογής, με ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή.

Συγκεκριμένα, η διευθύντρια του Δεύτερου Προγράμματος της ΕΡΑ και σχολιάστρια του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision χαρακτήρισε στην εκπομπή «Πρωίαν σε είδον τη μεσημβρίαν» ως «μία ωραία ιδέα» τη συγκρότηση επιτροπής κοινού των 70 πολιτών, που άκουσε και αξιολόγησε τις επτά υποψηφιότητες για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Λίβερπουλ. Βέβαια, η Μαρία Κοζάκου υποστήριξε ότι θα ήθελε αυτή η επιτροπή να είχε ακόμα «πιο μαζικό χαρακτήρα, πέρα από το ηλικιακό κριτήριο».

Όσον αφορά στην επιλογή του Victor Vernicos με την μπαλάντα «What They Say», ύστερα από συμψηφισμό της απόφασης της επιτροπής κοινού και της επταμελούς επιτροπής της ΕΡΤ, η Μαρία Κοζάκου θέλησε – μεταξύ άλλων – να εξηγήσει το εξής: «Το κριτήριο το δικό μας (σ.σ. της επιτροπής της ΕΡΤ) είναι πάρα πολύ απλό, επιλέγουμε το καλύτερο τραγούδι που θα πάει καλύτερα στη Eurovision. […] Το τραγούδι “Liar”, που ενίσταται, δεν συγκέντρωσε στην τελευταία ψηφοφορία 7 οκτάρια. Οι άνθρωποι νομίζουν ότι στην τελευταία ψηφοφορία είχαμε τρία τραγούδια, πράγματι, που είδαμε στις συνεντεύξεις με τους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι μας έδωσαν ένα μέρος του concept που σκόπευαν – οι δύο εξ αυτών – να έχουν στο Λίβερπουλ».

Η ίδια, στη συνέχεια, συμπλήρωσε: «Θα ήταν αδύνατον να δώσουμε 12 – 10 – 8 στην τελευταία ψηφοφορία, διότι όταν βαθμολογήσαμε εμείς (σ.σ. η επιτροπή της ΕΡΤ) μετά την επιτροπή των 70 πολιτών, οι οποίοι βαθμολόγησαν από το 4 έως το 12, έπρεπε και εμείς να έχουμε στη διάθεσή μας τους αντίστοιχους βαθμούς, που σταθμίστηκαν με την επιτροπή των 70. Αν, λοιπόν, στην τελευταία βαθμολογία της επιτροπής (σ.σ. της ΕΡΤ), η επιτροπή έδινε μόνον 12 – 10 – 8, σημαίνει ότι προσθέτουμε καρπούζια με πορτοκάλια. Δεν θα μπορούσε να σταθμιστεί η επιλογή άρα, λοιπόν, κάποιο τραγούδι πήρε 12, κάποιο τραγούδι πήρε 8, κάποιο τραγούδι πήρε 6».

Ποια η εξώδικη απάντηση της ΕΡΤ στη Melissa Mantzoukis
Η ΕΡΤ με εξώδικό της στη Melissa Mantzoukis, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (13/02), απάντησε σε εκείνο της τραγουδίστριας, μέσω του οποίου αμφισβήτησε νομικά τη διαδικασία επιλογής για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2023, και προειδοποίησε – μεταξύ άλλων – ακόμα και για πιθανό κίνδυνο της ελληνικής συμμετοχής στον μουσικό θεσμό.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδόθηκε από την εκπομπή «Breakfast @ STAR», η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση απάντησε – μεταξύ άλλων – ως εξής στο εξώδικο της Melissa Mantzoukis: «Ας σημειωθεί δε, εξάλλου, ότι θα είστε αποκλειστικώς υπεύθυνοι σε περίπτωση που από οποιαδήποτε ενέργειά σας δημιουργηθεί ζήτημα σχετικά με την εκπροσώπηση της Ελλάδας στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού, δεδομένου αφενώς μεν του υψηλού κόστους με το οποίο έχει επιβαρυνθεί η ΕΡΤ για τη συμμετοχή της στον εν λόγω διαγωνισμό αφετέρου δε των στενών χρονικών περιθωρίων που τάσσονται από τους κανονισμούς της EBU (σ.σ. Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων) για την αποστολή σε αυτήν της ολοκληρωμένης συμμετοχής της χώρας μας στον ανώτερο διαγωνισμό, συμπεριλαμβανομένου του βίντεο κλιπ. Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι επικυρωμένα αντίγραφα των οικείων πρακτικών είναι στη διάθεσή σας».

Τι υποστηρίζει η πλευρά της Melissa Mantzoukis
Ο δικηγόρος της Melissa Mantzoukis, Χρήστος Ζωτιάδης, ανέφερε ότι η εξώδικη απάντηση της ΕΡΤ έφτασε, στις 10 Φεβρουαρίου, στα χέρια του και πρόσθεσε: «Δεν μείναμε ικανοποιημένοι από την απάντηση που λάβαμε. Σε κάποια σημεία τα περιπλέκει παραπάνω, σε κάποια άλλα μιλάνε μεν για τη διαδικασία, αλλά πλέον μας βοηθάει ουσιαστικά παραπάνω και επιβεβαιώνει κάποια πράγματα από αυτά που λέγαμε, δηλαδή ότι δεν έχει τηρήσει την κλίμακα, την οποία έπρεπε να τηρήσει σε κάθε όμως φάση».

Ακόμα, στην προαναφερθείσα εκπομπή του STAR, ο ίδιος είπε ότι δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα για αποστολή της αναλυτικής βαθμολογίας της επταμελούς καλλιτεχνικής επιτροπής της ΕΡΤ, επισημαίνοντας: «Επειδή μας κατηγορούν στο εξώδικο ότι οποιαδήποτε ζημία βαραίνει εμάς και ότι με όλο αυτό που γίνεται αν θα υπάρχει κάποια ζημία της χώρας, θα είναι δική μας ευθύνη. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει, αποκλειστικώς υπεύθυνη για τη μη τήρηση της διαδικασίας είναι η ίδια η ΕΡΤ. Αν συζητάμε, δεν θέλω καν να το διανοηθώ ότι συζητάμε ευθύνη αν προχωρήσει, πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, δεν μπορώ να διανοηθώ πώς θα μπορεί ένας άνθρωπος ή ένα νομικό πρόσωπο – εν προκειμένω η ΕΡΤ – να κατηγορεί κάποιον άλλον, όταν έχει προστρέξει στα δικαστήρια, έχει βρει το δίκιο του, φταίει και κατηγορούμε τον άλλον. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα! Η ΕΡΤ απαραδέκτως προσπαθεί να αποθαρρύνει τι; Στην παρατυπία που έχει κάνει, να μην διεκδικήσει κάποιος το δίκιο του με τα νόμιμα μέσα;».

Επί του παρόντος, η ΕΡΤ έχει ανακοινώσει ότι στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision θα εκπροσωπηθεί από τον 16χρονο Victor Vernicos και την μπαλάντα του με τίτλο «What They Say», κάτι που όμως θα οριστικοποιηθεί στα μέσα Μαρτίου, αν και εφόσον η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση παραδώσει τον φάκελο της ελληνικής συμμετοχής στην EBU.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.