Εύα Καϊλή: Το παρασκήνιο της απόφασης για την αποφυλάκιση με ηλεκτρονικό βραχιολάκι – Πότε βγαίνει από τη φυλακή

Στο σπίτι της επιστρέφει από μέρα σε μέρα η Εύα Καϊλή, καθώς οι βελγικές αρχές αποφάσισαν την αποφυλάκισή της με «ηλεκτρονικό βραχιολάκι». Υπενθυμίζεται, πως η ευρωβουλευτής κατηγορείται για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate.

Οι βελγικές αρχές αποφάσισαν η Εύα Καϊλή να αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης για το σκάνδαλο Qatar Gate, έπειτα από τέσσερις μήνες κράτησης. Η ίδια θα μείνει σε διαφορετικό σπίτι από τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι, αλλά θα έχει μαζί της την μικρή της κόρη.

Ο συνήγορός της, Σβεν Μαρί, εμφανίζεται σήμερα ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, όπου αναμένεται να επικυρωθεί και τυπικά η αποφυλάκισή της Εύας Καϊλή.

Η ευρωβουλευτής θα παραμείνει στις φυλακές το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα ώστε να διευθετηθούν οι τεχνικοί παράμετροι για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

«Τίποτα δεν αντιτίθεται στο να τεθεί υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση» αναφέρει ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ σε επίσημο έγγραφό του, το οποίο παρουσίασε η ΕΡΤ.

«Μπορώ να σας πω ότι βγαίνει από την φυλακή με ψηλά το κεφάλι, με αξιοπρέπεια και χωρίς να έχει ομολογήσει αδικήματα που δεν έχει διαπράξει. Μία υπόσχεση σας δίνω, ότι θα δώσει μάχη μέχρι τέλους για να αποδειχτεί η αθωότητά της» δήλωσε ο έτερος δικηγόρος της κ. Δημητρακόπουλος και σημείωσε ότι η ίδια δεν θα υποβάλει αίτημα να έρθει στην Ελλάδα, αλλά «θα μείνει στις Βρυξέλλες μέχρι να αποδειχθεί η αθωότητά της».

Η Εύα Καϊλή θα διαμένει σε απόσταση 10 χλμ από τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι, ενώ όπως είπε ο Έλληνας δικηγόρος της η ίδια δεν επιθυμεί να έχει πλέον καμία σχέση με τον Τζόρτζι.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες που επικαλείται το MEGA, το timing της απόφασης οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν ελαχιστοποιηθεί οι πιθανότητες αλλοίωσης στοιχείων, διότι μίλησε ο φερόμενος “εγκέφαλος” του “QatarGate”, Αντόνιο Παντσέρι, και μάλιστα αυτά που είπε «έδεσαν» την υπόθεση, μετά τη συμφωνία που έκανε με τις Αρχές. Η απόφαση δε σημαίνει αθώωση της Εύας Καϊλή, αν και η πλευρά της επιμένει ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την ενοχή της.

Οι Βέλγοι δικαστές σημειώνουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στις προϋποθέσεις που κρατούσαν την ευρωβουλευτή στις φυλακές. Ωστόσο, η αιτιολογία που την αφήνουν ελεύθερη με περιοριστικούς όρους είναι ξεκάθαρα «προσχηματική» σύμφωνα με νομικούς κύκλους.

Σύμφωνα με το έγγραφο που υπογράφει ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ, οι δικαστές επιμένουν ότι οι λόγοι που την κρατούσαν τόσο καιρό στη φυλακή ακόμη ισχύουν.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Δεδομένου ότι οι λόγοι όπως αναφέρονται στο ένταλμα σύλληψης που επιβεβαίωσαν τα ανακριτικά δικαστήρια, εξακολουθούν να ισχύουν όσον αφορά στον κίνδυνο υποτροπής, συμπαιγνίας και αποφυγής εκτέλεσης της ποινής, ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη συνέχιση της προληπτικής κράτησης με ηλεκτρονικό βραχιολάκι».

Πού βρίσκονται οι έρευνες για το Qatar Gate

Σύμφωνα με το Politico, ανοίγει πλέον ένα νέο κεφάλαιο στην πολύμηνη προσπάθεια των αρχών να ξεκαθαρίσουν ποιοι μπορεί να βρίσκονταν υπό την επιρροή ξένων κυβερνήσεων ενώ εργάζονταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο καθηγητής ποινικού δικαίου στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο, Christian De Valkeneer, σημείωσε πως τίποτα δεν προμηνύει πως θα έχουμε σύντομα μια δίκη.

«Δεν προϋποθέτει ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε. Στο Βέλγιο, πρόσθεσε ο De Valkeneer, η αποφυλάκιση υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση θεωρείται «επέκταση του εντάλματος σύλληψης, με τη μόνη διαφορά ότι το ένταλμα δεν εκτελείται σε φυλακή».

Οι αρχές σύντομα δεν θα έχουν κανέναν στην φυλακή για το σκάνδαλο Qatar Gate, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες οι έρευνες έχουν επιβραδυνθεί, χωρίς άλλες συλλήψεις και με τη σταδιακή απελευθέρωση υπόπτων σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Η επόμενη μέρα για Καϊλή και “QatarGate”

Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Καϊλή, είναι επίσης εκτός φυλακής σε κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά δεν διαμένει στο διαμέρισμα της Καϊλή, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν την υπόθεση και μίλησαν στο POLITICO.

“Η αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στην πολύμηνη προσπάθεια των βελγικών αρχών να διαλευκάνουν ποιος μπορεί να ήταν υπό τον έλεγχο ξένων κυβερνήσεων, ενώ εργαζόταν στο Ευρωκοινοβούλιο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διαδικασία οδηγείται σύντομα προς μια δίκη”, δήλωσε ο Κριστιάν Ντε Βαλκενέερ, καθηγητής ποινικού δικαίου στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λουβέν στο Βέλγιο.

“Δεν προϋποθέτει ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί“, διευκρίνισε. Στο Βέλγιο, πρόσθεσε ο Ντε Βαλκενέερ, η αποφυλάκιση υπό ηλεκτρονική επιτήρηση θεωρείται “παράταση του εντάλματος σύλληψης, αλλά με τη μόνη διαφορά ότι το ένταλμα δεν εκτελείται σε φυλακή”.

Ωστόσο, οι αρχές σύντομα δεν θα έχουν πλέον κανέναν κατηγορούμενο στη φυλακή, κάτι που εγείρει ερωτήματα για το σημείο που βρίσκεται η έρευνα.

newsit.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.