Έβγαλε φίδι 2,5 μέτρων μέσα από τα νερά στον Παλαμά!

Ένα φίδι μήκους τουλάχιστον 2,5 μέτρων βγήκε από τα μολυσμένα νερά του Παλαμά, εννέα μέρες μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel.

Κάτοικος της περιοχής ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook φωτογραφία με το μεγάλο φίδι.

«Ο Λαφιάτης ή Λαφίτης είναι μη-δηλητηριώδες φίδι της οικογένειας των Καινοφιίδων.Ιδού και τα πειστήρια…» έγραψε χαρακτηριστικά.

Περισσότερα από 130.000 νεκρά ζώα και τόνοι από σωρούς σκουπιδιών σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο συνθέτουν το σκηνικό που άφησε πίσω της η φονική κακοκαιριά. Στα νεκρά ζώα θα γίνεται υγειονομική ταφή και όχι καύση. Η δυσοσμία είναι αφόρητη και η έλλειψη νερού καθιστά ακόμη δυσκολότερη την τήρηση κανόνων κανόνες υγιεινής. Μάσκες συνιστούν οι ειδικοί για τους κατοίκους. 1396 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν μέχρι τώρα, 48 από αυτούς με γαστρεντερίτιδα και 65 με λοίμωξη στο αναπνευστικό.

Κακοκαιρία Daniel: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος το νερό» – Τι λέει καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την επικινδυνότητα των μολύνσεων μετά την κακοκαιρία Daniel.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξήγησε πως δεν είναι υποχρεωτικό να φτάσει καθώς αυτή τη στιγμή τα προϊόντα έχουν καταστραφεί ενώ όπως είπε, υπάρχει δυνατότητα να το αποφύγουμε.

«Ο κίνδυνος να περάσει η μόλυνση σε προϊόντα που πηγαίνουν έξω από την περιοχή είναι χαμηλός. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η επιμόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα σε βάθος χρόνου, όταν θα αποσφραγιστούν τα νερά, και φύγει η λάσπη. Τότε, θα είμαστε σίγουροι εάν θα υπάρχει επιμόλυνση.

Για να γίνει αυτό ενδιάμεσα, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε καταγραφή και υπάρχουν τεχνικές που μπορούμε να κάνουμε ανάλογα με την περίπτωση(σ.σ για τις νέες καλλιέργειες). Όταν γίνει η αποστράγγιση των περιοχών μπορούμε να κάνουμε ανάλυση της κατάστασης της υγείας του εδάφους και των υπόγειων υδάτων. Εάν υπάρχουν περιοχές επιμολυσμένες και οι ντόπιοι θέλουν να ξανακαλλιεργήσουν τότε μπορούμε να αποκαταστήσουμε την υγεία του εδάφους. Άρα το θέμα είναι να αντιδράσουμε οργανωμένα«».

Στη συνέχεια, ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι το νερό, με την έννοια της επιμόλυνσης, διότι υπάρχουν παθογόνοι παράγοντες από τη σήψη των ζώων και από χημικά που μπορεί να έχουν περάσει.

«Υπάρχουν περιοχές που είναι κατάλληλο το πόσιμο νερό. Στον Βόλο, για παράδειγμα, επειδή είναι μία αστική περιοχή το θέμα είναι να επεξεργαστεί ο όγκος του νερού. Το πρόβλημα είναι στα χωριά, αλλά υπάρχουν τεχνικές για αν το διορθώσουμε. Εγώ πιστεύω πως και σε ένα μήνα θα μπορούσε να αποκατασταθεί».

newsbomb.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.