Φοιτητικά σπίτια: «Φωτιά» οι τιμές – Πόσο νοικιάζονται φέτος οι γκαρσονιέρες και τα δυάρια κοντά στις σχολές της Αθήνας

Όλο και δυσκολότερη γίνεται η εύρεση κατοικίας για τους φοιτητές που έρχονται να σπουδάσουν στην Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια οι τιμές παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση με τα μικρά διαμερίσματα, που προτιμούνται από τους νεαρούς και τις νεαρές, εκτός από δυσεύρετα ειδικά κοντά στις σχολές να είναι παράλληλα και απρόσιτα.

Όπως τονίζει μιλώντας στο Newsbeast ο πρόεδρος των μεσιτών Αθήνας και Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος η τιμή ενοικίου για τα φοιτητικά σπίτια (γκαρσονιέρες και δυάρια έως 60 τετραγωνικά) δεν πέφτει σε καμία φοιτητοπεριοχή κάτω από τα 10 ευρώ ανά τετραγωνικό.

«Όσο πλησιάζουμε στις σχολές τόσο πιο δύσκολο γίνεται το να βρουν σπίτι οι φοιτητές» μας λέει και συμβουλεύει τους νέους να συγκατοικούν σε μεγαλύτερα σπίτια ώστε να μοιράζονται τα έξοδα για να επιβαρύνονται όσο το δυνατόν λιγότερο γίνεται οι οικογένειές τους.

Πόσο έχουν ανέβει τα φοιτητικά ενοίκια τα τελευταία χρόνια

Κάθε χρόνια τα τελευταία έτη σύμφωνα με τον Λευτέρη Ποταμιάνο σημειώνεται μία αύξηση περίπου 5 με 10% στην τιμή των φοιτητικών κατοικιών μεσοσταθμικά. «Αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα σπίτια. Επίσης το μικρό διαμέρισμα, δηλαδή αυτό που είναι από 20 έως 60 τετραγωνικά το ζητάει πολύς κόσμος. Το ζητούν εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί και άλλα άτομα πολλών επαγγελμάτων γεγονός που το κάνει ακόμη περιζήτητο και συντελεί στο να ανεβαίνουν οι τιμές» εξηγεί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των μεσιτών Αθήνας και Αττικής το επίδομα της κυβέρνησης για τους φοιτητές, το οποίο ανέρχεται στα 1.500 ευρώ (ανά άτομο) για τη συγκατοίκηση και στα 2.000 ευρώ για τον κάθε φοιτητή που νοικιάζει μόνος του σπίτι, αποτελεί ένα σημαντικό βοήθημα αλλά δεν είναι δυστυχώς αρκετό ώστε να καλύψει τα έξοδα των νέων.

Πού είναι πιο δύσκολη η εύρεση φοιτητικής κατοικίας;

Όσο πιο κοντά θέλουν να μείνουν στα πανεπιστήμια και στις σχολές τους που θα φοιτήσουν οι νέοι τόσο πιο δύσκολο γίνεται το να βρουν σπίτι, επισημαίνει στο Newsbeast ο Λευτέρης Ποταμιάνος αναφερόμενος στους φοιτητές.

«Λύση στο να μην έχουν πολλά έξοδα οι φοιτητές αλλά και στο να βρουν πιο εύκολα σπίτι αποτελεί η συγκατοίκηση. Τα μεγαλύτερα διαμερίσματα είναι πιο οικονομικά και όχι τόσο δυσεύρετα όσο τα μικρά οπότε προτρέπω τα παιδιά που έρχονται στην Αθήνα να σπουδάσουν να προτιμήσουν το μοντέλο της συγκατοίκησης» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σε τι τιμή κυμαίνεται μία γκαρσονιέρα και ένα δυάρι κοντά στις σχολές;

«Στις περιοχές όπου υπάρχουν σχολές και προτιμούνται από τους φοιτητές οι ζητούμενες από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων τιμές είναι ιδιαιτέρως αυξημένες. Υπάρχει βέβαια σχεδόν πάντα το περιθώριο της διαπραγμάτευσης και έτσι η τιμή του ενοικίου μπορεί σε σχέση με τη ζητούμενη να μειωθεί από 5 έως και 10%» λέει ο πρόεδρος των μεσιτών Αθήνας και Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος.

«Οι φοιτητές είναι πλέον πολύ δύσκολο να βρουν σπίτια με κάτω από 10 ευρώ το τετραγωνικό. Αυτό σημαίνει πως ένα σπίτι 40 τετραγωνικά έχει ενοίκιο τον μήνα γύρω στα 400 ευρώ, ένα σπίτι 50 τετραγωνικά γύρω στα 500 ευρώ και ένα σπίτι γύρω στα 60 τετραγωνικά μπορεί να φτάσει και τα 600 ευρώ. Φυσικά ρόλο στην τιμή παίζει και η κατάσταση που βρίσκεται το ακίνητο, η απόσταση από τα ΜΜΜ όπως επίσης και ο όροφός του» μας λέει ο πρόεδρος των μεσιτών Αθήνας και Αττικής και συμπληρώνει πως θα πρέπει στα μηναία ενός σπιτιού να προσθέσουμε και τα κοινόχρηστα του.

«Στο ”κόστος” ενός σπιτιού θα πρέπει να υπολογίζουμε πάντα το εάν για τις καθημερινές μας μεταφορές χρειαζόμαστε κάποιο όχημα ή εάν αυτό βρίσκεται κοντά στα μέσα μαζικής μεταφοράς» δηλώνει κλείνοντας ο Λευτέρης Ποταμιάνος.

Αναλυτικά οι τιμές ανά τετραγωνικό σε διάφορες περιοχές της Αττικής

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής που αφορούν τη ζητούμενη τιμή ενοικίου για οικιστικά ακίνητα από 20 τετραγωνικά έως 60 τετραγωνικά και τα οποία μοιράστηκε ο Λευτέρης Ποταμιάνος με το Newsbeast οι ιδιοκτήτες ζητούν κατά μέσο όρο 14,15 ευρώ για το τετραγωνικό.

Ειδικότερα στο Γουδή, τα Ιλίσια, τους Αμπελόκηπους και του Ζωγράφου που θεωρούνται οι περιοχές οι οποίες συγκεντρώνουν τους περισσότερους φοιτητές της Αττικής οι ζητούμενες τιμές ανά τετραγωνικό κυμαίνονται από 10,75 ευρώ έως 12,92 ευρώ.

Την ίδια στιγμή στο Αιγάλεω και τον Πειραιά που επίσης βρίσκονται πολλές σχολές του Λεκανοπεδίου, η ζητούμενη τιμή ανά τετραγωνικό σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, κυμαίνεται από 11,08 έως 11,68 ευρώ.

Στο Κολωνάκι και τον Λυκαβηττό η ζητούμενη τιμή ανά τετραγωνικό ξεπερνά τα 18 ευρώ την ώρα που στο Παγκράτι αυτή κυμαίνεται στα 12,6 ευρώ και στη Λεωφόρο Πατησίων και τη Λεωφόρο Αχαρνών «πέφτει» κάτω από τα 10 ευρώ.

Οι μεγαλύτερες τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο για τα ακίνητα από 20 έως 60 τετραγωνικά καταγράφονται στα νότια προάστια με τους αριθμούς να προκαλούν εντύπωση και να φτάνουν στη Βούλα και τη Βουλιαγμένη τα 24 ευρώ αν και αυτές οι περιοχές δεν προτιμούνται συνήθως από άτομα που έρχονται στην Αθήνα για σπουδές. Την ίδια στιγμή πάνω από 21 ευρώ ανά τετραγωνικό ζητούν οι ιδιοκτήτες για τα μικρά σπίτια στην Κηφισιά ενώ ακολουθεί ως επίσης ακριβή περιοχή το Παλαιό Φάληρο.

newsbeast.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.