«Φωτιά» η τιμή του καφέ στο χέρι!

Ακριβότερος αναμένεται να είναι ο καφές σε πλαστικό ποτήρι από τη νέα χρονιά, με το «καπέλο» να αγγίζει τα 10 λεπτά! Δυστυχώς, το νέο κύμα ακρίβειας δεν θα αφορά μόνο στον καφέ, αλλά και σε άλλα προϊόντα που σερβίρονται σε πλαστικά μιας χρήσης. Δεν θα εξαιρεθούν από τις ανατιμήσεις και οι τιμές στα delivery.

Από την 1η Ιανουαρίου, ο καφές σε πλαστικό μιας χρήσης θα είναι 10 λεπτά ακριβότερος. Συγκεκριμένα, τα take away καφέ -σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο- θα επιβαρύνονται με ειδική εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος 4 λεπτών συν ΦΠΑ για το ποτήρι κι άλλα τόσα για το καπάκι του. Με το ΦΠΑ και τη στρογγυλοποίηση η επιβάρυνση διαμορφώνεται στα 10 λεπτά.

Η καταβολή της εισφοράς επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος και το πλαστικό κάλυμμα ή καπάκι λογίζεται ως διακριτό προϊόν, για το οποίο επιβάλλεται αυτοτελώς η εισφορά.

Τι θα «πλήξει» ο νέος «πράσινος» φόρος από την 1η Ιανουαρίου:

  • Κυπελλάκια για ποτά, συμπεριλαμβανομένων των καλυμμάτων και των καπακιών τους
  • Περιέκτες τροφίμων, δηλαδή δοχεία όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία:
Δείτε ακόμα:  Νέοι σαρωτικοί έλεγχοι σε διάσημα μπαρ στη Μύκονο, μετά από καταγγελίες για μπράβους και εκβιασμούς

α) προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επιτόπου είτε εκτός του καταστήματος

β) συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο

γ) είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, ιδίως μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα, συμπεριλαμβανομένων των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση, εκτός από περιέκτες ποτών, πιάτα, πακέτα και περιτυλίγματα που περιέχουν τρόφιμα.

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή η δήλωση απόδοσης της εισφοράς υποβάλλεται από τις υπόχρεες επιχειρήσεις στη φορολογική διοίκηση κάθε τρίμηνο, έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την περίοδο στην οποία αφορά, αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, μέσω διαδικτύου, στον διαδικτυακό τόπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία είναι και η καταληκτική προθεσμία για την απόδοσή της. Κατ’ εξαίρεση, σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας λειτουργίας της εφαρμογής, η δήλωση υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Δείτε ακόμα:  Είδος πολυτελείας ο καφές ακόμα και για take away! «Έχει γίνει σαν την βενζίνη»

newsbreak.gr