Φωτιά σε Ραφήνα & Μάτι: Τι πρότεινε ο εισαγγελέας για Μπουρνούς και Ψινάκη – Τι είπε για τον άνθρωπο που ξεκίνησε την πυρκαγιά

Την απαλλαγή των 12 από τους 21 κατηγορούμενους για τη φωτιά στο Μάτι και την ενοχή των εννέα, πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ολοκληρώνοντας σήμερα Τρίτη (20/2) την αγόρευσή του.

Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή διαδικασία πρότεινε την απαλλαγή της πρώην περιφερειάρχη και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρένας Δούρου, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, του πρώην δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του πρώην δημάρχου Πεντέλης Δημήτριου – Στέργιου Καψάλη και πέντε ακόμα κατηγορουμένων αξιωματικών της πυροσβεστικής.

Αντιθέτως πρότεινε την ενοχή ενός ακόμα πρώην υψηλόβαθμου αξιωματικού της Πυροσβεστικής, του πρώην Δήμαρχου Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελου Μπουρνούς για εσφαλμένη ενημέρωση στους πολίτες όσον αφορά στην πορεία της φωτιάς, των πρώην Αντιδημάρχων Μαραθώνα και Πικερμίου – Ραφήνας για τον μη καθαρισμό των οικοπέδων καθώς και του κατοίκου από το οικόπεδο του οποίου ξεκίνησε η πυρκαγιά, στο Νταού Πεντέλης.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε για τον κ Μπουρνούς ανέφερε:

«Οι δηλώσεις του στην τηλεόραση δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Η φωτιά είχε ήδη εισέλθει και κατέκαιγε οικισμούς. Ως μη όφειλε βγήκε σε ζωντανή μετάδοση πανελλήνιας εμβέλειας και είπε πράγματα αντίθετα από όσα συνέβαιναν. Είναι δεδομένο ότι πολλοί ενημερώθηκαν μέσω τηλεόρασης. Όσοι τον άκουσαν να παρέχει διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και περίπτωση εκκένωσης αφού η φωτιά έχει αντίθετη κατεύθυνση. Ο ζήλος που επέδειξε να ενημερώσει ως μη όφειλε ενώ δεν είχε καμία ενημέρωση από το πεδίο…εκείνες τις κρίσιμες ώρες χρειάζεται μεγαλύτερη υπευθυνότητα όταν ενημερώνουν την κοινή γνώμη. Έχω τη γνώμη ότι προέβη σε εσφαλμένη ενημέρωση στο κοινό και επέτεινε την μη παροχή υπεύθυνης ενημέρωσης που είχε και το στοιχείο του εφησυχασμού. Όφειλε να απέχει από ενημέρωση που δεν έχει διασταυρωθεί. Θεωρώ ότι το σημείο αυτό του κατηγορητηρίου αποδείχθηκε ως προς τον κατηγορούμενο».

Για τον κ. Ηλία Ψινάκη είπε θα πρέπει να κριθεί αθώος καθώς όπως αποδείχθηκε, «είχε μεταβιβάσει τη σχετική αρμοδιότητα για τον καθαρισμό στον Βάιο Θανασιά, αντιδημάρχο Δικτύων και Καθαριότητας, ως μόνο αποκλειστικά αρμόδιο για τα ζητήματα αυτά. Δεν τίθεται ζήτημα συντρέχουσας αρμοδιότητας, αλλά είναι αποκλειστική που βαρύνει αποκλειστικά τον αντιδήμαρχο Θανασιά που θα πρέπει να κηρυχθεί ένοχος».

Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρώτο μέρος της αγόρευσής του είχε προτείνει την ενοχή τεσσάρων κατηγορουμένων, υψηλόβαθμων αξιωματικών τότε της Πυροσβεστικής, και την απαλλαγή άλλων τριών: του πρώην επικεφαλής του 199 της Πυροσβεστικής, του τότε διευθυντή του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και του τότε διοικητή του Πυροσβεστικού Σταθμού της Νέας Μάκρης.

Εγκληματική αμέλεια – Ενοχή για τον άνθρωπο που έβαλε τη φωτιά

Το μοιραίο πρόσωπο για την εκδήλωση της φονικής πυρκαγιάς ήταν ο ηλικιωμένος κάτοικος που έβαλε να κάψει ξερόχορτα εκείνη την ημέρα παρόλα τος προειδοποιήσεις, στον οποίο αναφέρθηκε εκτενώς στην αγόρευσή του ο κ. Μανιάτης. «Ποσό εγκληματικά ανεύθυνο ήταν να πράξει κάποιος κάτι τέτοιο σε τέτοια ημέρα;» αναρωτήθηκε ο εισαγγελέας.

Όπως είπε ο εισαγγελικός λειτουργός για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο: «Ήταν το πρόσωπο εκείνο που έβαλε τη φωτιά για να κάψει τα υπολείμματα κλαδιών. Υποστηρίζει ότι δεν τον είδε κανείς να βάζει φωτιά και πως ο ίδιος ήταν για ψώνια στη Ραφήνα έως τις 16:20. Όμως ούτε αυτό αποδείχθηκε, γιατί οι αποδείξεις που προσκόμισε είναι ανώνυμες. Έχω τη γνώμη ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία και οι αποδείξεις ότι ο κατηγορούμενος έβαλε τη φωτιά υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις του και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις και τον κίνδυνο. Ανθρώπινα αρνείται την ενοχή του και διστάζει να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Αυτός έθεσε τη Λυδία λίθο της συμφοράς…».

Όπως εξήγησε, «σύμφωνα με τα πορίσματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι η φωτιά ξεκίνησε από απερίφραχτο οικοπεδικό χώρο λόγω καύσης υπολειμμάτων. Το σημείο έναρξης είναι δίπλα στην πλαϊνή πόρτα της οικίας του κατηγορουμένου. Εισφέρθηκαν κάποιες εκδοχές για βραχυκύκλωμα σε καλώδια του ΔΕΔΗΕ και άλλες θεωρίες. Όλα τα σενάρια παρέμειναν στη σφαίρα της φαντασίας. Η πλέον αξιόπιστη εκδοχή είναι αυτή της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Ο πραγματογνώμονας Αχιλλέας Κακαράντζας αναφέρει ότι ο στύλος και τα καλώδια του ΔΕΔΗΕ ήταν άθικτα».

Κλείνοντας την αγόρευση του ο εισαγγελέας σημείωσε πως «εκείνη την ημέρα κάποιος έβαλε φωτιά για να κάψει υπολείμματα. Ποσό εγκληματικά ανεύθυνο να πράξει κάποιος κάτι τέτοιο σε τέτοια ημέρα. Ασυγχώρητα επιπόλαιες και εγκληματικά ανεύθυνες πράξεις συναντάμε συχνά. Αποτέλεσμα της φωτιάς ήταν να καούν 12.600 στρέμματα και βέβαια το τραγικό αποτέλεσμα της απώλειας τόσων ανθρωπίνων ζωών. Όμως, στις 23/7/2018 μετέβησαν οι υπάλληλοι της πυροσβεστικής υπηρεσίας και εντόπισαν κλαδιά στην αυλή του κατηγορουμένου με σημάδια καύσης. Τα κλαδιά αυτά είχαν μετακινηθεί κάποιες μέρες αργότερα. Το σημείο της πυρκαγιάς είχε εμποτιστεί με νερό. Αποδείχθηκε ότι ο κατηγορούμενος αν και είχε σβηστεί η φωτιά από το σημείο έναρξης, ο κατηγορούμενος έριχνε νερό με λάστιχο από την οικία του. Ο πραγματογνώμονας επιβεβαίωσε ότι σε 4 δέντρα εντός της οικίας του κατηγορουμένου υπήρχαν σημάδια πρόσφατου κλαδέματος. Μάλιστα, κάποια από τα κλαδιά ήταν ίδια με αυτά που έφεραν σημάδια καύσης. Τα κλαδιά προέρχονται από ελιές και συκιές που δεν υπήρχαν σε άλλες οικίες της περιοχής. Άρα προέρχονταν από την οικία του».

Συνολικά ο εισαγγελέας ζήτησε την ένοχη για 9 συνολικά πρόσωπα. Πρόκειται για τους Σωτήρη Τερζούδη, Βασίλη Ματθαιόπουλο, Ιωάννη Φωστιέρη, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Χαραλαμπο Χιώνη, Ευάγγελο Μπουρνούς, Αντώνιο Παπλατζή, Βάιο Θανασια και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου οπότε και αναμένεται να ξεκινήσουν οι αγορεύσεις των δικηγόρων.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.