Φωτιά στη Νέα Αγχίαλο: Τι συνέβη και εξερράγησαν τα πυρομαχικά – Ερωτήματα μετά την εφιαλτική ημέρα

Ήταν μια εφιαλτική ημέρα η χθεσινή για τη Νέα Αγχίαλο, την Πυροσβεστική και την Πολεμική Αεροπορία. Από τη φωτιά που ξέσπασε προχθές στην περιοχή του Βόλου, αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκεται στην περιοχή Καραμπά, κοντά στην 111 Πτέρυγα Μάχης, παραδόθηκε χθες το απόγευμα στις φλόγες.

Δυνατές εκρήξεις σημειώθηκαν και όσοι βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή κλήθηκαν να απομακρυνθούν και ειδοποιήθηκαν με μήνυμα του 112 ώστε να εκκενώσουν την περιοχή των εκρήξεων Καραμπά και Αγχιάλου σε απόσταση 3 χιλιομέτρων.

Αρκετά είναι τα ερωτήματα που δημιουργούνται την επόμενη ημέρα και ζητούν απάντηση. Ο πτέραρχος Κώστας Ιατρίδης μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega» για τις αλλεπάλληλες εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών. «Είχαμε μία δυσάρεστη κατάσταση, αλλά είχε δοθεί έγκαιρα εντολή να εκκενωθεί ο χώρος εκεί και να μην διακινδυνεύσει προσωπικό», σχολίασε αρχικά.

Στο ερώτημα πώς έφθασε η φωτιά μέχρι εκεί, εξήγησε ότι η φωτιά δεν μπόρεσε να ελεγχθεί καθώς οι άνεμοι άλλαξαν απότομα κατεύθυνση, με αποτέλεσμα η φωτιά να προσεγγίσει την περιοχή.

Σε ερώτηση αν η περιοχή ήταν αποψιλωμένη ο κ. Ιατρίδης τόνισε ότι τα απάντα στην περιοχή ήταν καθαρισμένα, αλλά υπήρχαν αγροτεμάχια με ελιές, καλαμιές και χόρτα, όπου αυτά πήραν φωτιά με αποτέλεσμα να επεκταθεί η φωτιά και η υψηλή θερμοκρασία να ενεργοποιήσει τις βόμβες.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιο περιστατικό δεν έχει συμβεί ξανά.

Όπως εξήγησε οι πτέραρχος τα θραύσματα από αυτές τις βόμβες από την έκρηξή τους έχουν εμβέλεια μέχρι και 1χλμ και φθάνουν σε ύψος 100 μέχρι και 200 μέτρα.

Επίσης, σε αυτή την περίπτωση είναι αναγκαίο να επιχειρήσει ομάδα πυροτεχνουργών.

Στο συνεδριακό κέντρο Βόλου πέρασαν το βράδυ 2.500 άνθρωποι

Οι άνθρωποι ακόμα και σήμερα είναι τρομοκρατημένοι από τα όσα βίωσαν χθες. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι καθόλη την διάρκεια της νύχτας υπήρξαν μικροεκρήξεις. Ωστόσο, η κατάσταση σήμερα φαίνεται να είναι καλύτερη.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται στον εκθεσιακό πολυχώρο βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, ώστε να ενημερωθούν από τις αρμόδιες αρχές για το πότε θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν στις κατοικίες τους.

ΓΕΑ: Ασφαλής η αεροπορική βάση της 111ΠΜ – Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς – Δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή

Από την εκδηλωθείσα πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα αναφέρουν πηγές του ΓΕΑ.

Το στρατόπεδο βρίσκεται περί τα 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου (έδρα 111ΠΜ) και εκκενώθηκε περί την 17:45 όταν η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό.

Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ την 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη.

Λόγω των εκρήξεων η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου και εκπέμφθηκε σχετικό σήμα από το 112 την 19:50.

Με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για προληπτικούς λόγους και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας όσα αεροσκάφη ευρίσκοντο στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εκτός των καταφυγίων (shelters) μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια ενώ, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των Αξιωματικών που βρίσκεται εντός των ορίων της 111ΠΜ.

Εξακολουθεί να παρακολουθείται η κατάσταση στο στρατόπεδο πυρομαχικών περιοχής Καράμπα λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου.

Πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς έχουν αποσταλεί προς το στρατόπεδο Καράμπα προκειμένου να επέμβουν αμέσως μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν.

Την παρούσα χρονική στιγμή η αεροπορική βάση της 111ΠΜ κρίνεται ασφαλής. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ στην περιοχή επικρατεί άπνοια.

Οι πηγές από το ΓΕΑ τονίζουν ότι δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή και επισημαίνουν ότι με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς και οι απαραίτητες προβλεπόμενες ζώνες πυρασφαλείας πέριξ των κρίσιμων εγκαταστάσεων εντός του στρατοπέδου και του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου.

Από την πρώτη στιγμή στο στρατόπεδο ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Πυρασφαλείας και τα Τμήματα Αμέσου Επεμβάσεως για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το στρατόπεδο εκκενώθηκε έγκαιρα από την στιγμή που η πυρκαγιά δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί.

newsbeast.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.