Φωτιές: Σε 40 χρόνια κάηκε έκταση μεγαλύτερη της Πελοποννήσου – Οι 10 μεγαλύτερες & η τραγωδία στο Μάτι

Εύβοια, Αύγουστος: Ακόμα καίει! Η Αττική πληγώθηκε βαριά. Ακόμα οι καπνοί βγαίνουν από τη γη. Οι αριθμοί καίνε: Στην Ελλάδα έχει καεί έκταση μεγαλύτερη από την Πελοπόννησο από το 1980 μέχρι σήμερα κι ακόμα… κοιμόμαστε ξέγνοιαστα και κυρίως κοιμούνται δίχως τύψεις οι πολιτικοί!

Οι λέξεις χάνουν πια το νόημά τους και το ειδικό βάρος τους μπροστά στο μπόι της καταστροφής. Τι να πεις; Ντροπή; Πολύ λίγη! Αθλιότητα; Αδύναμη. Αδιαφορία; Σαν να μην την είπες.

Άντε λοιπόν βρες μια μόνη λέξη να χαρακτηρίσεις αυτό που συντελείται εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα με τις δασικές πυρκαγιές. Ίσως το «ειδεχθές έγκλημα» να χαρακτηρίζει με κάποιο τρόπο την κατάσταση. Το σωστότερο θα ήταν: «κατά συρροή δολοφονίες»! Όλοι! Οι πολιτικοί που με την αδιαφορία τους και τις «άλλες» προτεραιότητές τους αφήνουν τα δάση να καίγονται και μετά δακρύζουν πάνω από τις στάχτες. Οι πολίτες με τη δική τους αδιαφορία και τις ανόητες πράξεις τους που προκαλούν τις πυρκαγιές!

Ακόμα και σήμερα, όταν στην χώρα μας δεν μετριούνται πια τα στρέμματα των καμένων εκτάσεων, κι οι νεκροί δεν βρίσκουν ανάπαυση, πάντα θα βρεθεί κάποιος να κάψει ξερόκλαδα, ενώ άνεμοι 9 μποφόρ σαρώνουν τον τόπο, ή θα ανάψει κάρβουνα να ψήσει, ή θα πετάξει σκουπίδια με εύφλεκτα υλικά σε δασικές περιοχές.

Ίδια κι όμοια χρόνια πίσω, χρόνια μπροστά

Όλοι φταίμε! Όμως, κυρίως ευθύνονται οι άρχοντες και οι κυβερνήτες αυτού του τόπου! Από τον εκάστοτε πρωθυπουργό, μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο του δήμου. Η απάθεια και ο «ωχαδερφισμός» έχουν οδηγήσει την άλλοτε πράσινη Ελλάδα να θυμίζει φωτογραφίες από τη Σελήνη με το αποτύπωμα της εγκληματικής αδιαφορίας στη στάχτη. Μια πληγή η Ελλάδα από ένα έγκαυμα που δεν λέει να επουλωθεί…

Καταστροφή από 100 ατομικές βόμβες

Διαβάστε λοιπόν στοιχεία για να καταλάβετε το μέγεθος του εγκλήματος. Ποια Χιροσίμα και ποιοι Ναγκασάκι; Η συνεχής καταστροφή της χώρας από δασικές πυρκαγιές ισοδυναμεί με πτώση 100αδων ατομικών βομβών! Οι δυο ατομικές βόμβες κατέστρεψαν δυο πόλεις, οι πυρκαγιές στην Ελλάδα από το 1980 μέχρι σήμερα, σχεδόν 40 χρόνια μετά έχουν καταστρέψει έκταση μεγαλύτερη της Πελοποννήσου!

Τα στοιχεία (έχουν αντληθεί από το Πυροσβεστικό Σώμα και από μελέτες της WWF) είναι εντυπωσιακά: Σε 38.085 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στη χώρα μόνο κατά την περίοδο 1983-2008. Από τα διαθέσιμα στοιχεία της περιόδου 1983-2006, οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές ανέρχονται σε 123 και – κρατηθείτε – το σύνολο των καμένων εκτάσεων στην Ελλάδα για τη χρονική περίοδο 1983-2008 ανέρχεται σε 13.613.121 στρέμματα!

Μέσα σε 25 χρόνια έγιναν στάχτη περισσότερα από 14 εκατομμύρια στρέμματα! Και για να πάρετε μια εικόνα μεγέθους τα 14 εκατ. στρέμματα αντιστοιχούν στην έκταση της μισής Πελοποννήσου και περισσότερο! Από το 2000 μέχρι το 2019 115,433 δασικές πυρκαγιές έχουν αποτεφρώσει 7.890.190 στρέμματα! Συνολικά δηλαδή ολόκληρη η Πελοπόννησος και βάλε!

Εφέτος αρχίσαμε νωρίς και με ρεκόρ!

Από τον Μάιο άρχισαν εφέτος οι δασικές πυρκαγιές και μάλιστα η πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη έκαψε 52.000 στρέμματα παρθένου δάσους από σύνολο 71.000 στρεμμάτων συνολικής καμένης έκτασης. Η πρώτη ουσιαστικά πυρκαγιά της περιόδου ήταν η πιο καταστροφική, από άποψη καμένης δασικής έκτασης, πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας!

Η πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης είναι ακόμα νωρίς για να αναλυθεί επακριβώς με αριθμούς. Για την ώρα γίνεται λόγος για περίπου 30.000 στρέμματα καμένου δάσους και (μέχρι την ώρα που γράφονταν το ρεπορτάζ) περίπου 80 καμένα σπίτια!

Η Εύβοια ακόμα καίγεται!

Στην Εύβοια η πυρκαγιά μαίνεται για 8η συνεχόμενη ημέρα και ένα μοναδικής ομορφιάς πευκοδάσος έχει γίνει στάχτη, σπίτια έχουν μείνει όρθια μοναχά στη μνήμη των ενοίκων τους, έχει συντελεστεί ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή και ο πόνος, ο ανθρώπινος τυλίγει, σαν τον καπνό ολόκληρη τη χώρα! Υπολογίζεται ότι μέχρι τώρα έχουν καεί περισσότερα από 400.000 στρέμματα στην Εύβοια και το πύρινο ποτάμι συνεχίζει να κυλάει με μόνη διέξοδο και τερματισμό τη θάλασσα…

Πάντως ο πρώτος απολογισμός για τις καμένες δασικές εκτάσεις στον τόπο μας για το διάστημα 1-4 Αυγούστου 2021 ξεπερνάει το 50% της καμένης έκτασης που συνήθως καίγεται σε μια ολόκληρη αντιπυρική περίοδο.

Τι δείχνουν τα στοιχεία του κέντρου BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μέχρι τις 8 Αυγούστου: Στη Ρόδο (1/8/2021), στην Αττική (3/8/2021), στην Εύβοια (3/8/2021) και στην Ανατολική Μάνη (3/8/2021) οι καμένες εκτάσεις ανέρχονται στα περίπου 60.000 στρέμματα. Το 2020 η συνολική καμένη έκταση ήταν 103.760 στρέμματα, ενώ το 2019 έγιναν στάχτη 94.050 στρέμματα.

Στις μεγάλες πυρκαγιές τον Μάιο – Ιούλιο 2021: Αίγιο 252.220 στρέμματα, Σάμος 4.060 στρέμματα, Στύρα Ευβοίας 3.950 στρέμματα, Κεφαλονιά 6.040 στρέμματα και Σχίνος Κορινθίας 50.200 στρέμματα, η καμένη έκταση φέτος – μέχρι τώρα – ανέρχεται περίπου στα 124.000 στρέμματα. Και το μέλλον δείχνει ζοφερό…

Οι πυρκαγιές που πλήγωσαν την Ελλάδα – Η συμφορά στο Μάτι

Αλλά ας ανατρέξουμε σε μεγάλες πυρκαγιές, στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, που άφησαν πίσω τους όχι μόνο καμένη γη, αλλά και νεκρούς!

Στις 23 Ιουλίου 2018, το απόγευμα ξέσπασε η πυρκαγιά στην περιοχή Νέου Βουτζά και Μάτι, που έμελλε να γίνει η δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά παγκοσμίως στον 21ο αιώνα. Έχουν καταγραφεί επίσημα 102 άνθρωποι νεκροί, ενώ έχει ενταφιαστεί άγνωστος αριθμός ανθρώπων που δεν ταυτοποιήθηκε η σορός τους! Η φωτιά άρχισε από την ανατολική πλευρά της Πεντέλης, όταν κάτοικος της περιοχής προσπάθησε να κάψει ξερόκλαδα… και επεκτάθηκε με πρωτοφανή ταχύτητα λόγω των ισχυρών ανέμων στον παραθαλάσσιο οικισμό, εξαφανίζοντας από τον χάρτη το Μάτι και προκαλώντας καταστροφές σε παρακείμενες περιοχές.

Υπολογίζεται ότι 1.500 κτίρια υπέστησαν ζημιές και εκατοντάδες οχήματα καταστράφηκαν. Λίγες ώρες πριν είχε προηγηθεί πυρκαγιά στην περιοχή των Γερανείων, στην Κινέτα. Η μεγαλύτερη έκταση, 19.233 στρέμματα, κάηκε στην περιοχή της Κινέτας, ενώ στην περιοχή του Νέου Βουτζά, της Ραφήνας και του Ματιού που όμως ήταν πιο πυκνοκατοικημένη, έγιναν στάχτη 12.759 στρέμματα.

Στην Ηλεία 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

Στις 24ης Αυγούστου του 2007 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη Ζαχάρω του νομού Ηλείας. Συνολικά 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Κάηκαν 147 χωριά, περισσότερα από 30.000 ζώα, σχεδόν 1 εκατομμύριο στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, 180 σπίτια κάηκαν ολοσχερώς και άλλα 350 υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές. Το ίδιο καλοκαίρι εκδηλώθηκαν εκτεταμένες πυρκαγιές σε πολλά σημεία της χώρας όπως στην Λακωνία, την Αχαΐα και την Εύβοια.

Τα… εγκαύματα της Αττικής

Στις 21 Αυγούστου του 2009 μεγάλη πυρκαγιά, ξεκίνησε από την περιοχή του Γραμματικού και είχε διάρκεια τεσσάρων ημερών, ενώ έκαψε συνολικά 210.000 στρέμματα, κυρίως πευκοδάσους. Η πυρκαγιά επεκτάθηκε σε ολόκληρη την βορειοανατολική Αττική, από την περιοχή του Γραμματικού και του Μαραθώνα, μέχρι το Πικέρμι και την Παλλήνη, καίγοντας στο ενδιάμεσο, τμήμα της Πεντέλης στην περιοχή του Διονύσου. Εκκενώθηκαν περιοχές όπως ο Άγιος Στέφανος, η Πεντέλη, δύο νοσοκομεία. Η πυρκαγιά ήταν η μεγαλύτερη που έχει γνωρίσει ποτέ ο νομός Αττικής. Όμως οι πυρκαγιές στην Αττική είναι παλιά ιστορία…

Το 1981 το δάσος Κοκκιναρά της Κηφισιάς τυλίχθηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα να καταστραφούν δεκάδες σπίτια, 6.000 στρέμματα πρασίνου, η βόρεια πλευρά της Πεντέλης ενώ η φωτιά έφτασε μέχρι το κτήμα Συγγρού. Η φωτιά σταμάτησε λίγο έξω από την Κηφισιά. Τα δημοσιεύματα της εποχής κάνουν λόγο για ένα τεράστιο μαύρο σύννεφο που κάλυψε την Κηφισιά και το Μαρούσι και κατευθυνόταν προς Αθήνα ενώ σύμφωνα με αυτόπτες έλεγαν ότι η φωτιά ξεκίνησε από στύλο της ΔΕΗ και εξαπλώθηκε εξαιτίας των ανέμων.

Το 1982 φωτιά κατέκαψε τον Διόνυσο, την Πεντέλη, την Εκάλη, το Πικέρμι, τον Γέρακα και τον Μαραθώνα. Περισσότερα από 25.000 στρέμματα πρασίνου έγιναν στάχτη ενώ δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον Γέρακα. Δασολόγοι μιλούσαν τότε για «φιλέτα γης» που φαγώθηκαν για να μετατραπούν σε πολυτελείς κατοικίες καθώς οι τιμές της γης σε Διόνυσο, Εκάλη, Πεντέλη και τα γύρω προάστια ήταν αστρονομικές.

Το 1993 Η συντριβή ενός στρατιωτικού ελικοπτέρου πυροδότησε μια μεγάλη φωτιά που κατέκαψε περιοχές στον Άγιο Στέφανο, στον Μαραθώνα, στη Σταμάτα, στον Διόνυσο, στη Μάνδρα Αττικής και στην Παλλήνη. Την ίδια χρονιά κάηκε και η Παλαιά Πεντέλη, το Ντράφι.

Το 1995 μια από τις πλέον καταστροφικές φωτιές κατέκαψε την Αττική τον Ιούλιο. Οι φλόγες άρχισαν από χωράφι κοντά στον Άγιο Πέτρο, το οποίο ήταν πολύ κοντά σε γραμμή υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Πικέρμι, Παλλήνη, Ντράφι, Ανθούσα και Πεντέλη παραδόθηκαν στις φλόγες. Ολοσχερώς κάηκε το δάσος της Ραπεντώσας από τον Άγιο Πέτρο ως το Γερμανικό Νεκροταφείο. Επί τρεις ολόκληρες ημέρες η Πεντέλη καιγόταν. Το αίτιο της πυρκαγιάς ήταν κακόβουλος εμπρησμός, χωρίς όμως να εντοπιστεί ο δράστης. Από την πυρκαγιά κάηκαν 78.067 στρ. δασικών και γεωργικών εκτάσεων και μια οικία.

Το 2005, η πυρκαγιά έκαψε αρχικά τη Ραφήνα, και ταχύτατα πέρασε στις περιοχές Αγία Τριάδα και Αγία Κυριακή. Το πύρινο μέτωπο έκαψε το Νέο Βουτζά και την Καλλιτεχνούπολη. Κάηκαν εκτάσεις που ξεπερνούσαν τα 10.000 στρέμματα.

Το 2007: Στις 28 Ιουνίου 2007 ξέσπασε η μεγάλη φωτιά στην Πάρνηθα, που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια, στη βόρεια πλευρά του όρους, στη συνέχεια επεκτάθηκε στις πλαγιές του βουνού και έκαψε τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας. Οι φλόγες έφτασαν πολύ κοντά στο ξενοδοχείο «Mont Parnes». Από την πυρκαγιά στην Πάρνηθα κάηκαν 25.000 στρέμματα δάσους και πολλά ζώα που ανήκαν σε προστατευόμενα είδη. Η πυρκαγιά επίσημα αποδίδεται σε πυλώνα της ΔΕΗ.

Το μακρύ καυτό καλοκαίρι του 2007…

Όμως το καλοκαίρι του 2007, δεν κάηκε μόνο η Πάρνηθα, η χρονιά θεωρείται η πιο καταστροφική: Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σε ολόκληρη την Ελλάδα είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 84 άνθρωποι, να καούν 1.500 σπίτια και περισσότερα από 2.700.000 στρέμματα! Διαβάστε πόσες φωτιές εκδηλώθηκαν ανά νομό το 2007: Μεσσηνίας 77, Αττικής 69, Πειραιώς 58, Ηλείας 53, Αιτωλοακαρνανίας 48, Ζακύνθου 47, Κεφαλληνίας 46, Λαρίσης 33, Χανίων 31, Φθιώτιδος 28, Βοιωτίας 28, Ευβοίας 27, Αχαΐας 20, Χίου 19, Δωδεκανήσου 17, Πρεβέζης 17, Αργολίδος 16, Κορινθίας 15, Μαγνησίας 14, Ηρακλείου 11, Χαλκιδικής 11, Αρκαδίας 11, Λακωνίας 10! Φθάνει ένα θαυμαστικό; Τα πολλά ερωτηματικά θα ήταν πιο σωστά. Από το τέλος του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου, οι πυροσβέστες δεν προλάβαιναν να σβήνουν φωτιές:

Στις 24 Ιουλίου πύρινο μέτωπο ξέσπασε στο Αίγιο και συγκεκριμένα στο χωριό Κουνινά. Η φωτιά ξεκίνησε τις πρωινές ώρες και καταστράφηκαν 150.000 στρέμματα γης.

Στις 23 Αυγούστου φωτιά ξέσπασε στο Λαδά Καλαμάτας. Συνολικά 8 χωριά εκκενώθηκαν, 113.000 στρέμματα κάηκαν και χρειάστηκε περίπου ένας μήνας για την πλήρη κατάσβεση όλων των εστιών. Την ίδια ημέρα στη Λακωνία ξέσπασε μέτωπο και στην Καλλιθέα. Οι πολύ δυνατοί άνεμοι, που έφταναν έως και τα 9 Μποφόρ, έκαναν τη φωτιά να επεκταθεί πολύ γρήγορα και η Λακωνία κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Κάηκαν συνολικά 220.000 στρέμματα.

Στις 25 Αυγούστου στη Βρύση Εύβοιας ξέσπασε πυρκαγιά και τόποι πλούσιοι σε δασικές εκτάσεις αποτεφρώθηκαν, οικείες χάθηκαν και καταστράφηκαν 180.000 στρέμματα. Την ίδια μέρα η κυβέρνηση κήρυξε ολόκληρη τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η Σάμος ακόμα καίγεται…

Το 2000 φωτιά ξέσπασε στη Σάμο που θεωρείται η μεγαλύτερη στην ιστορία του νησιού. Η φωτιά είχε ξεκινήσει ταυτόχρονα σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα, τα οποία λόγω του πολύ ισχυρού αέρα πήραν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, κάνοντας στάχτη εκατοντάδες στρέμματα δάσους. Σπίτια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις τυλίχθηκαν στις φλόγες, ενώ μια ηλικιωμένη γυναίκα να βρει τραγικό θάνατο. Συνολικά, 145.000 στρέμματα και 47 σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες. Μετά 21 χρόνια και συγκεκριμένα στις 15 Ιουλίου του 2021 πυρκαγιά στη Σάμο έκαψε 4.500 στρέμματα. Η φωτιά είχε τρία μέτωπα, στο Κοκκάρι, στους Βουρλιώτες και τους Μυτιληνιούς και αποδόθηκε σε εμπρησμό!

Στην Εύβοια ακόμα καίγονται, στη Μακεδονία καίγονται, στην Αρκαδία φωτιά, η Ολυμπία τυλίχτηκε στις φλόγες ξανά, στην Αττική δεν προλαβαίνουν να σβήνουν τη μια φωτιά κι ανάβει η άλλη… Η Ελλάδα ολόκληρη φλέγεται από καύσωνα αναλγησίας και οι πολιτικοί – κυβέρνησης και αντιπολίτευσης – δράττονται της ευκαιρίας να αναπτύξουν τις προκλητικές θέσεις και απόψεις τους. Κι από ουσία; Στάχτη!

reader.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.