Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Βήμα προς βήμα η αίτηση – Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι

Με το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» νοικοκυριά και αγρότες μπορούν να παράγουν το ρεύμα που χρειάζονται και να εξοικονομούν χρήματα

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», άνοιξε την Τρίτη (02/05) σχεδόν έναν μήνα μετά την αναγγελία και την προδημοσίευση του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος. Ωστόσο, μετά από λίγες ώρες η σελίδα «έπεσε» με αποτέλεσμα οι αιτούντες να βρίσκονται σε αναμονή. Όσοι επιχειρούσαν να να έχουν πρόσβαση στη σελίδα διάβαζαν το μήνυμα: «Γίνονται εργασίες συντήρησης. Σε λίγη ώρα θα είμαστε κοντά σας».

Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα οι αιτήσεις γίνονται ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα και όχι ανά Περιφέρεια, όπως γινόταν με το «Εξοικονομώ κατ΄οίκον». Αυτό σημαίνει ότι κατά το άνοιγμα της εφαρμογής, η σελίδα δέχτηκε μεγάλο όγκο επισκεπτών.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον Χρήστο Γιαννακανδρόπουλο, Ενεργειακό Επιθεωρητή και Μηχανολόγο Μηχανικό, ώστε να μας δώσει περαιτέρω πληροφορίες για τον τρόπο που πρέπει να γίνονται οι αιτήσεις χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να απορριφθούν.

«Αρχικά, να αναφέρω ότι έχει ανέβει η πίστωση για τη δημόσια δαπάνη, από 200 εκατομμύρια ευρώ σε 238 εκατομμύρια ευρώ. Για το πρόγραμμα δικαιούχοι είναι νοικοκυριά και αγρότες, ενώ δεν περιλαμβάνονται ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι αιτήσεις αναμένονται να φτάσουν από 23.000 έως 25.000 πανελλαδικά».

Για το όριο των επιδοτήσεων επισήμανε πως «για να νοικοκυριά ξεκινά από 20%, για φωτοβολταϊκό από 5,1kWh έως 10,8kWh και φτάνει το 75%, για ευάλωτα νοικοκυριά με ΑΜΕΑ και φωτοβολταϊκό έως 5kWh. Για τις μπαταρίες στα νοικοκυριά η επιδότηση ξεκινά από 90% έως 100%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους αγρότες είναι 40%, για φωτοβολταϊκό από 0,1kWh έως 10,8kWh και φτάνουν μέχρι και 90% όσον αφορά τις μπαταρίες».

Τι να προσέξουν οι αιτούντες
«Θα πρέπει οι αιτούντες να κάνουν αίτηση σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ. Το επόμενο βήμα είναι η αίτηση να έχει εγκριθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ. Στη συνέχεια γίνεται αίτημα επιχορήγησης για τα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη”. Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει κάνει όλα τα παραπάνω βήματα χωρίς να έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός. Αν για οποιοδήποτε λόγο έχει προηγηθεί σύνδεση η αίτηση θα απορριφθεί», ανέφερε ο κ. Γιαννακανδρόπουλος, τονίζοντας ότι «καλό θα είναι να γίνεται προμελέτη, πριν γίνει η αίτηση».

Η τοποθέτηση του φωτοβολταϊκού σταθμού μπορεί να γίνει στη στέγη ή το δώμα κτιρίου. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες, ακόμα και σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.

Πότε λήγει το πρόγραμμα
«Οι αιτήσεις επιχορήγησης για το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” μπορούν να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους μέχρι την 30ή Ιουνίου 2024 ή μέχρι την κάλυψη όλων των διαθέσιμων πόρων ανά κατηγορία».

Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι για τα φωτοβολταϊκά
Η υποβολή των αιτήσεων καθώς και η έγκρισή τους γίνονται άμεσα, γρήγορα κι αυτοματοποιημένα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ (pvstegi.gov.gr) και της χρήσης των κωδικών TAXISNET.

Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή μέχρι να εξαντληθούν οι πόροι ή μέχρι το τέλος Ιουνίου 2024.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία, κύρια ή δευτερεύουσα, η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι αγρότες μπορούν να υποβάλουν παραπάνω από μια αιτήσεις, ανάλογα με τον αριθμό παρόχων ρεύματος αγροτικής χρήσης που διαθέτουν, καθώς και μια αίτηση για την κατοικία τους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος είναι 238 εκατ. ευρώ, προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και κατανέμεται ως εξής:

Λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά και αποκλειστικά για αυτά διατίθεται 45 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Α)
Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα <= 20,000€ ή οικογενειακό εισόδημα <= 40,000€: 100 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Β)
Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα > 20,000€ ή οικογενειακό εισόδημα > 40,000€: 63 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Γ)
Αποκλειστικά για επαγγελματίες αγρότες και αγρότες ειδικού καθεστώτος: 30 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Δ)

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός.

Ο σταθμός αυτός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.

Στόχος του προγράμματος είναι η έως και πλήρης κάλυψη του κόστους της μπαταρίας και των δαπανών ανάπτυξης και εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού. Για τις δύο πρώτες κατηγορίες, η επιδότηση της μπαταρίας είναι 100%, ενώ για τη τρίτη και τέταρτη κατηγορία είναι 90%.

Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία, ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία.

Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταϊκού σταθμού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8kW. Αντίστοιχα, ως προς τη μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8kWh.

newsbomb.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.